Annonce
Aarhus

Aarhus Midtby er nær en nedlukning: Nødplan skal redde Aros, Musikhuset og andre trækplastre

En corona-nedlukning truer i Aarhus Midtby på grund af voldsomme smittetal i Vor Frue Sogn. Det vil som udgangspunkt betyde, at Aros må lukke dørene midt i turisternes højsæson. Men kommunen samarbejder med flere kultursteder i håbet om at finde løsninger, så dørene også ved en nedlukning kan holdes åbne. Foto: Jens Thaysen
En nedlukning kan snart ramme blandt andet kultur- og idrætstilbud i Aarhus Midtby. Coronasmitten har bidt sig fast, og kommunen forbereder sig på at afbøde de værste virkninger af en lukning. Erhverv Aarhus frygter et dyk i turismen.

AARHUS: Aarhus Midtby er i fare for at blive ramt af en corona-nedlukning.

Det står klart for Aarhus Kommune, som arbejder med forskellige initiativer for at afbøde de værste torne ved en mulig sognenedlukning af Vor Frue Sogn.

De seneste dage er spredningen af coronasmitte i Vor Frue Sogn vokset voldsomt, og sognet med Aros, Musikhuset Aarhus og andre profilerede tilbud trues nu af en nedlukning.

Annonce

Forvaltningschef og chef for krisestaben Lise Uhre Pless fra Aarhus Kommune fortæller, at kommunen ser med store bekymringer på situationen.

- Uden dramatiske ændringer i smittetallene vil det i løbet af få dage ende i en lukning af Vor Frue Sogn. Vi kan naturligvis ikke sige, at det rent faktisk bliver sådan. Men vi er gået i gang med at forberede tiltag, som skal bringe os et skridt foran i forhold til at eksempelvis at afbøde kravet om lukninger af kultursteder, forklarer Lise Uhre Pless.

Nær den kritiske grænse

I øjeblikket er coronasmitten i fremmarch i hele Aarhus.

Men der registreres flest smittetilfælde i midtbyen, hvor Vor Frue Sogn dominerer.

Nu har sognet brudt to af de grænser, der er opstillet for en nedlukning af et sogn. Det drejer sig om antallet af smittede og positivprocenten.

Vor Frue Sogn afgrænses af banegraven, Banegårdspladsen, Ryesgade, Søndergade, Store Torv, Volden, Klostergade, Gammel Munkegade, Ny Munkegade, Thunøgade, Teglværksgade, Vesterbro Torv, Vesterbrogade, Silkeborgvej og sådan cirka Heimdalsgade ned til Åbrinken, som er en trekant uden for Ringgaden mellem åen og banegraven. Illustration: Sogn.dk

Det sidste kriterie for en nedlukning er incidenstallet. Der sker en sognenedlukning ved et incidenstal på 600, og aktuelt har Vor Frue Sogn et incidenstal på 463.

Med de nuværende smittetal vil sognet midt i Aarhus nå den kritiske grænse i løbet af få dage. Dermed vil Vor Frue Sogn blive ramt af restriktioner, som blandt andet betyder lukninger af skoler, SFO'er, klubtilbud og lokale faciliteter med idræts-, forenings-, og fritidsaktiviteter.

Desuden kræver reglerne for en sognenedlukning nedlukninger af lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter. Det vil ramme Aros og Musikhuset Aarhus.

I udgangspunktet får en nedlukning ikke betydning for butikslivet.

Annonce

Vigtige kultur-sværvægtere

I Erhverv Aarhus er der dybe bekymringer for corona-situationen i det centrale Aarhus.

Direktør Marc Perera Christensen understreger, at byens tunge kultursteder er vigtige at holde åbne midt i den mest intense del af turistsæsonen.

- Det er afgørende for byens tiltrækningskraft i kampen om turisterne. Vi må og skal finde løsninger, som gør det muligt at holde eksempelvis Aros og Musikhuset åbent hen over sommeren, understreger Marc Perera Christensen.

Forvaltningschef og chef for krisestaben Lise Uhre Pless fra Aarhus Kommune fortæller, at kommunen ser med store bekymringer på corona-situationen i Aarhus Midtby. Der arbejdes nu med scenarier, som kan betyde, at Aros og Musikhuset undgår et krav om at lukke dørene. Foto: Christian Lykking

Lise Uhre Pless fortæller, at Aarhus Kommune er meget opmærksom på situationen omkring kultur-sværvægterne i Vor Frue Sogn.

Kommunen er i dialog med eksempelvis Aros og Musikhuset om dispensationsansøgninger, som ved en nedlukning kan ende med at fritage kulturtilbuddene fra kravet om at holde dørene lukkede.

Ansøgningerne afsendes til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis nedlukningen bliver en realitet. Der er mulighed for, at styrelsen kan behandle ansøgningerne meget hurtigt.

- Coronasmitten er koncentreret blandt de 20- til 29-årige, og det er ikke den dominerende gruppe gæster på kultursteder som Aros og Musikhuset. Derfor har vi håb om at få dispensationer, forklarer Lise Uhre Pless.

Annonce

Et kedeligt signal

Denne sommer er turisterhvervet ved at rejse sig efter corona-perioden.

Erhverv Aarhus frygter, at en kommende nedlukning vil få betydning for antallet af turister i den jyske hovedstad.


En nedlukning sender et signal, som kan få potentielle gæster til at fravælge Aarhus. For danskere er det være svært nok at forstå, hvad en nedlukning egentlig betyder. Men det er endnu sværere for de udenlandske turister.

Marc Perera Christensen, Erhverv Aarhus


- En nedlukning sender et signal, som kan få potentielle gæster til at fravælge Aarhus. For danskere er det være svært nok at forstå, hvad en nedlukning egentlig betyder. Men det er endnu sværere for de udenlandske turister, siger Marc Perera Christensen.

Direktøren opfordrer til, at unge lader sig teste og vaccinere i stor stil.

Hvad sker der ved en nedlukning?

Folketinget har lavet en model, der automatisk sikrer nedlukninger af kommuner og sogne ved stor spredning af coronasmitte.

For at et sogn skal lukke ned, skal følgende tre kriterier være opfyldt:

Der er mere end 600 smittede pr. 100.000 borgere.

Positivprocenten er på 3 procent eller mere.

Der er 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage.

Når alle tre ovenstående kriterier er opfyldt, er kommunalbestyrelsen forpligtet til at lukke alle grundskoler, SFO’er og klubtilbud og ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner.

Desuden skal der ske lukninger af lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter, og lokaler, hvor der udøves-, idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter på Kulturministeriets område.

Samme budskab kommer fra Aarhus Kommune, som blandt andet har søsat en særlig unge-indsats på de sociale medier omkring corona-spredningen i byen.

- Det er afgørende at lade sig teste, tage stilling til muligheden for vaccination og i øvrigt holde en høj hygiejne. Sådan kan vi i fællesskab bremse smitten, understreger Lise Uhre Pless.

Avisen har uden held forsøgt at få kommentarer fra Aros og Musikhuset Aarhus.

Et politisk flertal bestående af blå blok og Radikale Venstre vil nu ændre modellerne for nedlukning. Radio4 Morgen taler med Martin Geertsen, Venstres sundhedsordfører og medlem af epidemiudvalget. Lyt til indslaget nedenunder.Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Midttrafik skal fjerne billetsnyderiet

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce