Annonce
Erhverv

Aarhus-virksomhed i rumeventyr: Får millionaftale om at lave rumtøj

Den århusianske virksomhed udvikler intelleigente tekstiler, hvor man kombinerer tøj med IT-teknologi. Det sker i samarbejde med blandt andre atleter. Foto: Ohmatex
Aarhus-virksomheden Ohmatex A/S har fået kontrakt på udvikling af tøj til den europæiske rumfartsstation ISS.
Annonce

AARHUS: Den århusianske virksomhed Ohmatex A/S er klar til et rumeventyr, efter den har indgået en kontrakt på knap otte mio. kroner med det europæiske rumfartsagentur ESA omkring udvikling af tøj med avanceret sensorteknologi, der overvåger astronauters træningstilstand under rummissioner.

Under projektnavnet GAIN (G arments for A dvanced In sights) skal den århusianske virksomhed Ohmatex A/S udvikle intelligent træningstøj til den europæiske rumfartsstation (ISS).

Kontrakten løber i tre år og skal ende med træningsmodeller til brug på Jorden og en model, som skal flyves til rumstationen. Opsendelsen af udstyret forventes at ske cirka i år 2021. Teknisk direktør hos Ohmatex A/S Christian Dalsgaard glæder sig over, at projektet er nået så langt.

- Det er præcis 10 år siden, vi som helt grønne inden for rumfart blev inviteret til det første forhandlingsmøde med ESA, og vi fik kickoff på en prototype af det udstyr, som skal ud at flyve. Det er nu den tredje ESA-kontrakt, som Ohmatex har fået og muligheden for at demonstrere udstyret på ISS er en stor anerkendelse fra ESAs side, siger Christian Dalsgaard der også er stifter af Ohmatex A/S.

Annonce

Tøjet kan holde på astronautens muskelstyrke

Den fysiologiske forskning bag udstyret ledes af Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet. En anden partner, Danish Aerospace Company A/S i Odense, står for sikkerhed og kvalificering af elektronikken til brug i rummet.

Astronauter i rummet bruger i gennemsnit to timer hver dag på at træne for at vedligeholde muskelstyrken og forhindre gener som følge af vægtløshed. Det Europæiske Rumfartsagentur (ESA) ønsker dybere indsigt i effektiviteten af træningen med henblik på at kunne optimere rutinerne (ESA CounterMeasure program). Derfor er der brug for nye målemetoder og løsninger i tøjet, som kan registrere musklernes elektriske aktivitet, blodgennemstrømningen og mængden af væske i benene.

Der er store perspektiver i den medicinske forskning og teknologiudvikling, og med ESA-kontrakten får Ohmatex A/S og de andre danske rumaktører chancen for at blive førende inden for feltet. Gevinsterne vil ikke blot kunne hentes i rummet. På Jorden kan eksperimentet bidrage til at forstå menneskelig fysiologi omkring væskedannelser (ødem), som for eksempel påvirker hjertesvigtpatienter og gravide med svangerskabsforgiftning. Det betyder, at Ohmatex A/S og partnerne vil kunne skabe spin-off muligheder med wearables til sport og medico.

ESA håber med systemet at kunne få ny viden om, hvordan den menneskelige krop reagerer i rummet. En viden forskerne kan bruge til at optimere træningsprogrammerne, så astronauterne forbliver i god form under deres missioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Advarselseslamperne blinker i Aarhus: Sager om plejesvigt rammer en ældrepleje under pres

Aarhus

Spis ordentligt!

AGF

AGF-træner inden topbrag: Endelig får vi lov til at mærke suset igen

Annonce