Annonce
Aarhus

Aarhus-virksomhed kommer snart med lynhurtig corona-test

Sådan ser den ud, den lille maskine som forhåbentlig kan hjælpe med at teste for blandt andet corona. PR-foto
Biotek-virksomheden Eir Diagnostics i Egå er meget langt i udviklingen af en mobil, lynhurtig og præcis test til, om du har Covid-19.

AARHUS: Kapløbet om at producere de rigtige våben i kampen mod Covid-19 er i fuld sving, og Egå-virksomheden Eir Diagnostics er tæt på kunne hjælpe hospitalerne med manglen på Covid-19 test-midler.

Biotek-virksomheden er meget langt i udviklingen af en mobil, lynhurtig og præcis test til infektiøse sygdomme som eksempelvis Covid-19. Testen tager kun 5 minutter og vil kunne løse nogle af de kapacitetsudfordringer, det danske sundhedsvæsen kæmper med netop nu.

Hvis alt går planmæssigt, håber Eir Diagnostics at have en test klar til efteråret.

- Vi er så tæt på målet, at vi håber at finde en god løsning hurtigst muligt, således at vi kan koncentrere os om færdiggørelse af en test, der kan være med til at gøre en ende på Corona-krisen i Danmark og i resten af verden. Og så kan vi forhåbentligt være med til at forhindre, at vi kommer til at stå i en situation som den, vi befinder os i lige nu, siger Michael Døssing, der er administrerende direktør hos Eir Diagnostics.

Egå-firmaet har siden 2010 i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitets forskere arbejdet på en test, der kan afsløre adskillige forskellige vira.

- Men nu arbejder vi benhårdt på netop coronavirussen, så vi har ændret fokus for som de første at kunne lave en kommerciel forretning, som også gavner samfundet. Vi knokler også lige nu på at få finansieringen på plads, siger Michael Døssing.

Adm. Direktør Michael Døssing og Eir Diagnostics i Egå har siden 2010 arbejdet på at kunne teste for forskellige vira. Nu sættes alt ind på hurtigt og effektivt at kunne teste for coronavirus. Privatfoto
Annonce

Ekspressfart på udviklingen

Testen er egnet til sygdomme som eksempelvis Covid-19, Sars, Mers og Norovirus, der alle kræver isolation. Netop behovet for at kunne teste alle ved epidemier og kun isolere smittede, er en af de store udfordringer, det danske sundhedsvæsen og samfund oplever i øjeblikket.

Det oprindelige mål var at få færdiggjort den grundlæggende platform inden udgangen af 2020 for derefter at søge om godkendelse og foretage skalering af produktet på konkret udvalgte vira eller bakterier.

Men i den nuværende coronakrise har selskabet sadlet om og vil i stedet arbejde intensivt på at færdiggøre testen til konkret brug på Covid-19 hurtigst muligt.

- Vi har fra start haft en ambition om at skabe en test, der er meget brugervenlig og ikke kræver et laboratorie. Den er således mobil og fylder ikke mere end tre liter mælk, hvilket gør det muligt at medbringe testudstyret, hvor det kan gøre en forskel. Det kan være alt fra lufthavne, på skoler, på virksomheder, på sygehuse og i Afrikas brændpunkter. Og svaret på testen fås med det samme, mens du venter, siger Michael Døssing.

Den patenterede løsning, Eir Diagnostics arbejder med, er skabt på DTU af forskere, der er medejere af Eir Diagnostics. Der anvendes en form for syntetisk DNA eller RNA til at spore virus eller bakterier.

Selskabet har taget initiativ til samarbejde med forskere fra Rigshospitalet og Aarhus Universitet om den sidste del af udviklingen.

Fill out my Wufoo form!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce