Annonce
Aarhus

Afstemning: Bør Aarhus åbne dørene for uledsagede flygtningebørn?

Billedet her er fra 2015 og viser flygtninge, der ankommer til den græske ø Lesbos. I dag sidder utallige tusinder af mennesker stadig i flygtningelejre på begge sider af den græsk/tyrkiske grænse. Foto: Erik Refner/Scanpix Denmark
Vi kan sagtens tage flere. Sådan lyder det fra en række europæiske storbyer om mange tusinde flygtningebørn i græske flygtningelejre. Aarhus bør melde sig i koret, mener flere byrødder.
Annonce
AARHUS: 5.500. Så mange uledsagede flygtningebørn befinder sig lige nu i græske flygtningelejre.
Det anslår en gruppe af såkaldte ’Solidarity Cities’, som er en sammenslutning af indtil videre 10 europæiske storbyer, der alle har meldt sig parate til at åbne dørene for de mange uledsagede børn og unge, der aktuelt lever i et limbo på grænsen til Europa.
Blandt byerne er Amsterdam og Barcelona, og også Aarhus bør tilbyde at tage sin del af de uledsagede flygtningebørn.
Det mener byrådsmedlem for Enhedslisten i Aarhus, Lone Norlander Smith, der sammen med Radikale Venstre, SF og Dorthe Borgkvist (løsgænger) vil have borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at rette henvendelse til udlændinge‐ og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) for at gøre det muligt for Aarhus Kommune at tilslutte sig initiativet.
Byrådsmedlem Lone Norlander Smith (EL). Foto: Axel Schütt
-Vi vil sende et signal til Mattias Tesfaye om at tage handling på den kæmpe tragedie, der udspiller sig. Det er Danmark, der skal sætte det i gang, det kan vi ikke gøre som kommune, siger Lone Norlander Smith.
Annonce

Handler om politisk pres

Spørgsmål: Hvor mange børn skal Aarhus så tage imod?
- Jeg vil ikke sætte antal på, om det er to, fem eller ti. Det vil være op til regeringen, og det må vi diskutere, når vi når dertil. I første omgang handler det om at lægge pres på regeringen, svarer Lone Norlander Smith.
Spørgsmål: Men handler det her om signalværdi over for regeringen? Eller skal Aarhus reelt tage imod nogle flygtningebørn?
- Hvis vi kan lykkes med at komme igennem med det pres, så tænker jeg, at vi reelt skal have nogle af de børn til Aarhus. Vi er en stor, rig kommune, som sagtens kan favne mere, end vi gør i dag, mener Lone Norlander Smith.
Spørgsmål: Nu nævner du selv tallene fem eller ti. Det lyder ikke af meget i forhold til en gruppe på flere end 5.000 børn?
- Jeg er enig i, at tal i den størrelse ikke rykker noget, men Aarhus skal heller ikke tage flere, end vi kan magte opgaven. Det afgørende for mig er i første omgang, at vi får lagt pres på regeringen i forhold til at tage imod nogle af de her børn. Så må tage fat i detaljerne, når og hvis vi kommer så langt, siger Lone Norlander Smith.
Annonce

Vedtaget i København

I Københavns Kommune blev et stort set identisk forslag stemt gennem borgerrepræsentationen i maj med det snævrest mulige flertal på 28-27.
Dermed blev overborgmester Frank Jensen (S) mod sin vilje forpligtet til at gå videre til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og bede om tilladelse til at lade Københavns Kommune indgå i samarbejdet med de øvrige europæiske storbyer som en del af Solidarity Cities.

Disse 10 byer ønsker at tage imod de 5.500 uledsagede flygtningebørn

  • Amersfoort, Holland
  • Amsterdam, Holland
  • Arnhem, Holland
  • Barcelona, Spanien
  • Ghent, Belgien
  • Groningen, Holland
  • Leipzig, Tyskland
  • Nuremberg, Tyskland
  • Tilburg, Holland
  • Utrecht, Holland
Socialdemokratiet i Københavns Kommune stemte imod forslaget med henvisning til, at det er Folketinget, der bestemmer, hvor mange flygtninge, Danmark skal tage imod.
Over for Politiken kaldte politisk ordfører for Socialdemokratiet i København, Jonas Bjørn, forslaget for "en symbolpolitisk handling, som vi (S) ikke har lyst til at deltage i".
I Odense og Frederiksberg kommuner har forslaget om at indgå i det europæiske bysamarbejde også været i byrådet, men uden at blive vedtaget.
Byrådet i Aarhus skulle have taget stilling til forslaget på sit møde 10. juni, men sagen endte med at blive skubbet til næste byrådsmøde 24. juni grundet tidspres.
Over for Politiken har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skriftligt redegjort for, at regeringen er meget skeptisk med hensyn til at omfordele asylansøgere, fordi det formentlig blot vil få flere til at friste skæbnen i menneskesmuglernes usikre gummibåde. I stedet har regeringen sendt 22 millioner kroner til Grækenland for at understøtte indsatsen der.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

TV2 indgår forlig om video fra Aarhus: Ekstra Bladet får lov at beholde omstridte optagelser

Aarhus

Ministerens opråb til AGF og andre Superligaklubber: Planlæg som om alting bliver godt

Annonce