Annonce
AGF

AGF-direktør: Sportschefen får ekstra mange penge at lege med i det kommende transfervindue

AGFs administrerende direktør Jacob Nielsen er mere end godt tilfreds med, at al sportschef-virakken er endt ud med en aftale med norske Stig Inge Bjørnebye. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Jacob Nielsen føler sig så sikker på, at AGF har fundet den rette mand i Stig Inge Bjørnebye til sportschef-tjansen, og har så store forventninger til samarbejdet, at nordmanden - sagt med et glimt i øjet - "næsten kun kan skuffe mig".

FODBOLD: Søndag står der Brøndby på menuen for et AGF-mandskab, der hen over de seneste 14 dage har vadet rundt i mudder i hofterne, savnet energi, tabt tre af fire fodboldkampe, misset en pokalfinale og nu også er i problemer i forhold til at holde fast i drømmen, målsætningen om at kvalificere sig til europæisk bold til næste sæson.

Lidt positivt er der dog også blevet meldt ud under de bekymrede rynker i panden, for der er i løbet af ugen blevet ansat en ny sportschef, norske Stig Inge Bjørnebye, og når han lige har overstået sin corona-karantæne, stempler han mandag ind på kontoret på Fredensvang, klar til at trække i Kansas-dragten, madpakke under armen, for om blot halvanden måned er sæsonen forbi - og så venter der på den anden side et ikke helt uvæsentligt transfervindue for århusianerne.

Og der kommer øjensynligt til at ske ting og sager. Under den foregående sportschef Peter "PC" Christiansen rådede denne i sin sidste tid i klubben med et sportsligt budget på omkring 40 millioner kroner.

Annonce

Hvilken ramme får Bjørnebye ansvaret for?

- Det er jo det samme beløb, som PC var ansvarlig for. Det er måske nok øget lidt siden, og bliver det forhåbentligt også fremover, lyder det fra administrerende direktør Jacob Nielsen, der altså - på baggrund af den solide bundlinje - er klar til at smide en ekstra pose penge efter sportschefen.

- Det er jo min væsentligste opgave, og har været det i de sidste syv år, at gøre det beløb så stort som overhovedet muligt samtidig med, at jeg leverer en tilfredsstillende bundlinje til bestyrelsen. Og så handler det om for den til enhver tid siddende sportschef at få det maksimale ud af de penge. Og beløbet er støt stigende. Det er har det været hen over de syv år. Nogle gange er kurven lidt stejlere end andre, og det vil den også blive til sommer, men vi er jo slet ikke i nærheden af FCK og FCM endnu.

Så det er et væsentligt højere beløb end tidligere, han får at lege med til sommer?

- Alt er relativt, men ja, det er i absolutte tal den største forøgelse, vi står klar med frem mod et vindue. Men sådan havde det været uanset, om det havde været Stig Inge Bjørnebye, eller hvem det nu var. Planen ligger der jo allerede, og nu er vi klar til at lægge yderligere ovenpå økonomisk, siger Jacob Nielsen.

Det ultimative skandinaviske match

Det er dog ifølge ham ikke ensbetydende med, at klubben udelukkende vil - eller skal - bruge det øgede sportslige budget på  lønkroner til spillere.

- Det betyder jo ikke, at det "bare" er til nye spillere eller en ny venstre back eller hvad ved jeg. Det dækker mange ting, og det bevæger sig hele tiden. Men det skal vi have analyseret på nu sammen med sportschefen. Men det er klart, at der kommer til at ske en del. Vi får svar hele tiden. Vi fik nogle brugbare svar mod Randers, og vi får nye svar mod Brøndby. Og det vil der være frem til den sidste kamp i sæsonen, lyder det fra direktøren.

Og hvorfor er det så lige Stig Inge Bjørnebye, der er den rigtige til at føre skibet videre nu, hvor der aldrig har været flere penge at lege med?

- Han er en mand, der matcher den sportslige strategi, vi har i AGF. Det var rent faktisk sådan, at i den første samtale vi havde, syntes jeg, at i stedet for, at jeg viste ham, hvad vi gerne ville, ville jeg hellere høre ham, hvordan han så på tingene. Og alt, hvad der står i vores plan, den måde vi gør det på, som altså er nedfældet i et dokument på godt 25 sider, det matchede fuldstændigt med de ting, han så sagde.

- Jeg var nødt til at vise ham det, for ellers ville han jo bagefter tro, at jeg bare havde tilpasset det efter hans ønsker. Vi rammer hinanden fuldstændig. Det handler om måden, vi skal scoute på, måden vi gerne vil spille fodbold på og så selvfølgelig transferstrategi og de ting, der ligger bag det. Kemien var der bare med det samme, og det er meget vigtigt. Og så har alle de referencer, jeg har trukket på ham nærmest været "second to none". Han kan næsten kun skuffe mig, siger Nielsen med et stort smil.


Alt er relativt, men ja, det er i absolutte tal den største forøgelse, vi står klar med frem mod et vindue. Men sådan havde det været uanset, om det havde været Stig Inge Bjørnebye eller hvem det nu var. Planen ligger der jo allerede, og nu er vi klar til at lægge yderligere ovenpå økonomisk

Jacob Nielsen


AGF har altså fået den mand - efter Hans Jørgen Haysen gled i svinget - de helst ville have. De har været vidt omkring, først primært i Danmark, siden også rundt i det øvrige Skandinavien. Det var nødvendigt, da det var svært at komme haltende tilbage til nogle af de navne, de havde valgt fra, da pilen pegede på Haysen.

Og så blev det altså en nordmand.

Annonce

Skal ikke ændre de vilde ting

Hvordan mærker man det med kemien?

- Jeg havde på forhånd set en del pressemøder og andre ting med ham, og han var meget karismatisk. Men når man så sidder og snakker med ham, er han en helt anderledes rund fyr. Så han har begge dele. Desværre kunne vi jo af gode grunde ikke besøge hinanden, så det hele har foregået via digitale møder, hvilket jo er ærgerligt, men det fungerede faktisk rigtig godt. Det blev til mere end ti timers samtaler over flere gange.

- Jeg kunne bare mærke, at han er en mand, der hviler i sig selv, han har prøvet meget, og han ved, hvad han vil. Der er ingen tvivl om, at det match, der er mellem bestyrelsen, ledelsen og cheftræneren i forhold til præstationskulturen, det har også været vigtigt at få på plads i forhold til sportschefen. Og der flugter vi totalt med hinanden. Så det har vi snakket meget om. Det fylder meget. Altså én ting er, at man kan finde fodboldspillere og hente dem til klubben, men noget andet er at kunne lede en så stor og kompleks organisation. Det er bare noget andet end at være leder i erhvervslivet. Og det kunne vi fornemme, at han er mand for.

Så det har været et vægtigt parameter for Jer, at det er en mand med karisma og karakter, der kommer ind i jobbet?

- Nej, det har det egentligt ikke på den måde. Det er bare ét blandt mange parametre. CV'et taler for sig selv. Det er klart, at det har påvirket processen, at vi først kiggede dansk, havde et kandidatfelt på 10-15 emner, men så efter 1. marts valgte vi at udvide det til hele Skandinavien. Og det har jeg absolut ikke fortrudt, at vi gjorde, og det tror jeg heller ikke, at vi kommer til at fortryde.

Så han træder ind i den plan og strategi, der er der nu, og skal først og fremmest videreføre det, der allerede er?

- Ja, det er meget vigtigt, og det sagde vi allerede tilbage i december og januar, da den første proces var i gang, at vi er et meget godt sted i AGF. Vi føler, at vi står stærkt. Så han skal selvfølgelig styrke den opfattelse, der allerede råder, og det tror vi på, at han kommer til. Jeg er ikke i tvivl om, at han kan give bedre sparring til David Nielsen og staben, end jeg har været i stand til, og jeg er ikke i tvivl om, at han med den erfaring som cheftræner, assistent på landsholdet, næsten 200 kampe som aktiv for Liverpool og masser af landskampe, jamen, så kan vi næsten ikke få mere i den skandinaviske pakke. Jeg kan simpelthen ikke mindes nogen, der i Skandinavien matcher med hans meritter, hvis man kigger på det samlet, kommer det fra Jacob Nielsen.

Hvad bliver Bjørnebyes vigtigste opgaver i den første tid?

- Han kommer til at fokusere på staben og på transferdelen. Det skal han koncentrere kræfterne om lige nu, og ikke på at gå ned i talentarbejdet eller andre ting. Det handler om det vigtige transfervindue, der venter, og så selvfølgelig at blive en del af dagligdagen som sportschef, hvor der skal sparres med spillere og stab.

Søndag aften kommer Bjørnebye helt sikkert til at skrible løs i notesbogen, hvad enten han sidder på stadion i Brøndby eller på et hotelværelse i Aarhus. Der venter sikkert flere svar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce