Annonce
AGF

AGF er uslåelige fra straffesparkspletten: Patrick Mortensen er fuldstændig ligeglad med målmanden

To gange i sæsonen har Patrick Mortensen passeret FC Nordsjællands Nicolai Larsen på straffespark med henholdsvis et spark til målmandens venstre side og et skud i midten. Arkivfoto: Ole Nielsen.
Patrick Mortensen er ubesejret i den direkte duel fra 11 meter.
Annonce

FODBOLD: Bolden ligger på den hvide cirkel midt i straffesparksfeltet på Aalborg Portland Park.

AGF har muligheden for at komme foran med to.

Præcis fem meter længere ude står Patrick Mortensen klar. Holdets topscorer, førsteangriber. Og holdets faste straffesparksskytte.

Han står midt for bolden og målet. Tager tre små sidestep til venstre, før han begynder sit tilløb. Allerede her ved han, hvor bolden skal hen. Kigger på målmanden, begynder sit tilløb på ni skridt, mens hans blik drejer sig ned mod den bold, han om få sekunder sætter hårdt, præcist i målmandens venstre side.

Og denne gang går det godt. Patrick Mortensen scorer og bringer AGF på 3-1. Det er ved at blive en selvfølgelighed, at han scorer, når han får spillets største chance serveret for sig. For han har sparket fem gange i indeværende sæson - fire i Superligaen og en i reserveligaen. Alle er gået ind.

- Det vigtigste er, at man har besluttet sig for, hvor man vil sparke, inden man begynder sit tilløb, og så bliver man i den side. Jeg tror på, at hvis man sparker med power i højre eller venstre side, skal målmanden gå lang tid før for at nå bolden, siger Patrick Mortensen.

Annonce

Teknik matcher med DBU-rapport

Straffespark er i fodboldspillet en særdeles kampafgørende situation. Det er en af konklusionerne i rapporten , som DBU sendte ud for en uge siden. En rapport, bestilt efter ønske af DBU's landstrænergruppe.

Her kan man blandt andet læse, at der fra en tidligere rapport i 2015 kan konkluderes, at der bliver dømt straffe i hver fjerde kamp. Et tal, der måske, måske ikke bliver højere i de kommende sæsoner på grund af tilkomsten af VAR. Men i et spil, hvor målene er relativt få, kan straffespark gøre en stor forskel.

AGF's straffespark

 • AGF har i de seneste fem sæsoner fået tildelt 24 straffespark og har scoret på 17 af dem. Det svarer til 71 procent. 
 • I denne Superliga-sæson er der blevet scoret på 45 af 55 straffespark. Det svarer til 82 procent. 
 • Der bliver i gennemsnit scoret på 75 procent af alle straffespark. 
 • Patrick Mortensen er den eneste, som har scoret på fire straffespark i denne sæson. Syv spillere har scoret tre gange.

Aktuelt er der cirka et straffespark i hver tredje kamp i Superligaen, 82 procent af sparkene er gået i mål.

Og Patrick Mortensen trækker den statistik op. Det er heller ikke, fordi det er nemt at aflæse hans spark. For af hans fire Superliga-spark er to af sparkene strøget til målmandens højre side, en til hans venstre side, og så var der såmænd også en i midten.

Det kræver præcision og evne. Og træning. Det er ikke alle, der er helt enige i det. Åge Hareide trænede for eksempel ikke straffespark, da Danmark røg ud af VM efter straffesparkskonkurrence i 2018.


- Det ser så nemt ud, når en sparker den op i nettaget, men det er centimeter, man skal ramme forkert, for at bolden går over eller ved siden af mål.

Patrick Mortensen, AGF-angriber


- Jeg øver det nogle gange med "TK" (Daniel T. Kristensen, AGF's andenmålmand red.) efter træning. Der kan jeg godt finde på at fortælle ham, hvor jeg sparker hen, og at han skal gå til den side på en så kamprelateret måde som muligt. Så ved jeg, hvor meget fart, der skal til, og hvor langt den skal ud i siden. Vi træner ikke på straffespark som hold, men det er meget individuelt. Ofte er der folk herude på Fredensvang som kukkelurer, og så har man ikke lyst, men hvis ikke der er nogle her, kan man godt træne det. Jeg træner nok straffespark et par gange om ugen, siger Patrick Mortensen.

Annonce

Øjnene på bolden

Patrick Mortensen lever i høj grad op til rapportens konklusion om en målmandsuafhængig teknik, hvor han ikke lader målmanden afgøre, hvor han sparker hen. På grund af den teknik bruger han mindre tid på at holde øje med målmanden og har i stedet øjnene mere på bolden. Det giver et mere yderligt spark end den målmandsafhængige ifølge rapporten og forklares med, at skytten ikke skal afbryde sit fokus på bolden og målets sigtepunkt.

Og et yderligt spark giver oftere mål. Hvis man deler et mål op i fire dele, vil ens straffespark give mål 79 procent af tiden, hvis der bliver sparket i de to yderste områder.

Til gengæld sparker han ikke der, hvor han har størst sandsynlighed for at score på sit straffespark. Tre ud af hans fire spark har været i den nederste halvdel af målet, ligesom cirka 80 procent af alle straffespark i øvrigt er. Til gengæld er det er blot en ud af 20 spark i den øverste halvdel, der generelt bliver reddet.

Men der er så også større chance for at sparke bolden forbi mål. Præcisionen bliver kraftigt reduceret ved et højt spark.

- De bolde, som bliver reddet, er tit de bolde, der ligger lige i målmandshøjde, hvor de kan kaste sig ud i en mellemhøj højde. Målmændene redder sjældent de spark, som er helt nede ved stregen, så hvis man lige kan føre bolden 20-30 centimeter længere op eller ned fra den mellemhøje højde, bliver det meget sværere for målmanden.

- Det ser så nemt ud, når en sparker den op i nettaget, men det er centimeter, man skal ramme forkert, for at bolden går over eller ved siden af mål. Jeg har tænkt tanken om bare at sætte en inderside på og lægge den over i hjørnet, for så får målmanden meget svært ved at tage den. Det kan være, jeg skal prøve det næste gang, siger Patrick Mortensen.

Som i øvrigt gør AGF's straffesparksstatistik noget bedre med sine perfekte målscoringsrekord i denne sæson. I de seneste fem sæsoner har De Hvi'e sparket 24 straffespark. De 17 af dem er gået ind.

AGF's straffesparkskytter i Superligaen de seneste fem år.

 • Morten Rasmussen - 6 mål (9 spark)
 • Patrick Mortensen - 4 mål (4 spark)
 • Tobias Sana - 3 mål (4 spark)
 • Kim Aabech - 2 mål (2 spark)
 • Mustapha Bundu - 1 mål (1 spark)
 • Martin Pusic - 1 mål (1 spark)
 • Mustafa Amini - 0 mål (1 spark)
 • Martin Spelmann - 0 mål (1 spark)
 • Daniel A. Pedersen - 0 mål (1 spark)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

AGF

Udvist efter 90 sekunder: - Jeg tænkte, jeg ville udvise lidt ro. Men det var ikke smart ...

Annonce