Annonce
AGF

AGF og Bakken Bears i europæiske rejseproblemer: Indrejseforbud, karantæne og logistisk rod

Corona-virus hærger stadig Europa i større eller mindre grad. De danske myndigheder fraråder stadig rejser til blandt andet Rumænien og Bulgarien. Arkivfoto: Axel Schütt
Bakken Bears' første kvalifikationskamp i Israel ser umiddelbart ikke ud til at kunne lade sig gøre.
Annonce

FODBOLD/BASKETBALL: Noget af det ypperste i holdsportsgrene er at få muligheden for at spille i en europæisk turnering.

To århusianske hold skal i næste sæson spille europæisk. Bakken Bears skal forsøge at kvalificere sig til Champions League, og AGF er på en mission, der i sidste ende kan give et gruppespil i Europa League.

Bakken Bears kender allerede deres modstander i den første ud af to kvalifikationsrunder. I midten af september venter et dobbeltopgør mod israelske Hapoel Tel-Aviv.

Det er rent sportsligt en svær udfordring. Men rent logistisk er det endnu sværere at komme til Israels næststørste by.

For landet har lukket sine grænser. Der kan gives en speciel tilladelse af det israelske udenrigsministerium, hvilket Hapoel Tel-Aviv blandt andet har gjort for at få deres udenlandske spillere til klubben.

Men det kræver 14 dages karantæne i landet og er derfor totalt ubrugeligt for Bakken Bears.

- Vi fik ret hurtigt at vide efter lodtrækningen, at det ville være et problem. FIBA (det internationale basketballforbund red.) har skrevet til os og spurgt om den enkelte kamp, og det svarede vi på med det samme, hvilket den israelske klub i øvrigt også har gjort. Problemet er, at vi ikke kan rejse ind i landet, siger Bakken Bears' sportsdirektør Michael Piloz.

Annonce

Logistisk rod

Han venter nu på at få en officiel udmelding om opgøret mod israelerne. Det første opgør skal på papiret spilles i Europas udkant 15. september. Og jo længere tid, der går, jo sværere bliver det at få alt det logistiske til at gå op.

- Vi har på mange måder fået den værst mulige modstander i forhold til at skulle rejse i de her Covid-tider. Jeg har opfordret til, at vi får en deadline, men fra Champions League-arrangørernes side ønsker de nok at få et overblik over, hvordan de forskellige kampe står. De ser også dumme ud, hvis de flytter vores kamp til et andet land, og Israel så åbner op.

- Det handler på mange måder om flyrejsen. Hvis vi skulle spille mod et hold fra Frankrig eller Holland, havde der været masser af billetter dertil. Men der er bare ikke ret mange fly til Israel, så der er på et tidspunkt en naturlig deadline for os.

Hvor tæt er i på den deadline?

- Det kommer helt an på flykapaciteten. Vi har fundet de billetter, vi ønsker, men vi kan ikke reservere dem, for vi ved ikke, om vi kommer af sted. Og først og fremmest handler det jo bare om, at vi får lov at rejse ind, siger Michael Piloz.

Annonce

AGF kan ende i hele Europa

Modsat Bakken Bears kender AGF endnu ikke deres modstander i Europa League-kvalifikationen.

Og de ved heller ikke, hvor de skal spille.

Den nye basketball-sæson er ikke blevet så påvirket af corona-pandemien. Det er fodbolden dog. Hele den netop afsluttede sæson blev rykket med flere måneder, og den kommende sæson starter først til september, selvom den oprindeligt allerede skulle have været i gang.

Og med hensyn til de europæiske turneringer betyder det nu, at kvalifikationskampene ikke består af dobbeltopgør. Det er i stedet enkeltopgør, hvor der ikke skeles til, hvorvidt man er seedet eller ej.

Det betyder i virkeligheden, at selvom AGF er seedede i den første kvalifikationsrunde 27. august, så aner de ikke, om kampen skal spilles i Aarhus ...

... Eller om den skal spilles i makedonske Dzepciste, der indeholder lige lidt over 8.000 indbyggere ...

... Eller estiske Paide, en by endnu mindre end førnævnte Dzepciste ...

... Eller en af mange udkants- og forstadsbyer i lande som Azerbaijan, Moldova eller - gud fader bevares - Georgien.

Og det kan være kritisk nok. Flere af landene har strikse indrejselovgivninger.

Problematiske klubber for AGF

  • Derry City og Bohemians (Irland): Der er ingen indrejserestriktioner, men de irske sundhedsmyndigheder forventer, at indrejsende skal i karantæne i 14 dage. 
  • FC Botosani (Rumænien): Rumænien har åbnet op for danske besøgende, men landet har henover de seneste to uger set smittekurven stige til vejrs. I visse byer er der indført en lokal karantæne, hvilket blandt andet er sket i en by, der er en times kørsel væk fra Botosani. 
  • Petrocub Hincesti, Sfantul Gheorghe og FC Dinamo-Auto (Moldova): Landet har indrejseforbud, men AGF ville formentlig blive lukket ind, da deres besøg har et erhvervsmæssigt formål. Af samme årsag vil AGF formentlig undgå 14 dages karantæne. Der kan dog være problemer, hvis holdet trækker Dinamo-Auto, som ligger i det autonome område Transnistrien, hvor der kan være 14 dages obligatorisk karantæne. 

Pr. 6. august

- Vi kan ikke være det eneste hold, der står med det problem, og hvis der skulle opstå problemer, regner jeg med, at UEFA håndterer det, siger AGF's direktør Jacob Nielsen.

- Jeg kan godt forstå, at det er svært at gøre andet, når man skal afvikle en kvalifikation samtidig med, at man indskrænker tiden. Og der er selvfølgelig en kæmpeforskel både økonomisk og tidsmæssigt, om vi skal til Island eller Azerbaijan, og man kan måske godt stille spørgsmålstegn ved, om de seedede hold ikke skal være sikret en hjemmebanefordel, siger Jacob Nielsen.

Han og AGF har lodtrækning 10. august. Allerede 17 dage efter skal holdet spille deres første kvalifikationskamp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

AGF-karakterer: Alt for mange ramte helt ved siden af i Slovenien

Annonce