Annonce
Sport

Anders Sommer har taget et job, han stort set kun kan skuffe i: Han skal have erfaring både fra maven, hjernen og røven

37-årige Anders Sommer er blot den tredje dansker, der står i spidsen for Bakken Bears de seneste 30 år. Foto: Kim Haugaard
Hvad gør du, når du skal tage over fra den danske basketballverdens svar på Sir Alex Ferguson? Anders Sommer kan alligevel ikke kopiere Steffen Wich, så han vil være sig selv i Danmarks største basketjob. Onsdag skal han til eksamen første gang når Bakken Bears forsøger at kvalificere sig til Champions League.

BASKETBALL: Der er selvfølgelig lige det der med, at han er københavner.

Men derudover er Anders Sommer faktisk en god fyr. Sådan lyder det hele vejen rundt, når du spørger til Bakken Bears' nye head coach.

Og så er han måske heller ikke så meget københavner, at det gør noget. Han lever i hvert fald ikke op til klicheen om smartenheimerne øst fra, der taler så hurtigt og meget, at man får ondt i hovedet, og i øvrigt har prøvet det hele før.

Annonce

Nej, Anders Sommer, 37 år gammel, er lige modsat tangerende til introvert. Han går ikke rundt og råber og skriger, men stoler på, at hans personlighed og enorme basketviden er stærk nok til at slå igennem - også som chefen for det hele.

Og så skal man ikke tage fejl, lyder det fra spillerne, der ellers beskriver ham som en såkaldt players coach. Han kan sagtens sætte en spiller på plads under en træning, hvis der er brug for det. Mere går han heller ikke og gemmer sig.

Nummer tre på 30 år

Anders Sommer kom til Aarhus for et par år siden efter at have været head coach for Værløses hold - hans hjemstavnsklub - i 1. division. Han blev ansat som assistant coach i Danmarks førende basketballklub.

Og da den levende trænerlegende Steffen Wich i foråret meddelte omverdenen, at han lagde taktikbrættet på hylden, var Anders Sommer med på råd om, hvem der skulle overtage.

Anders Sommer

Født den 5. maj 1984. Kommer fra Værløse.

Titel: Head coach i Bakken Bears

Karriere: Har i de seneste par år været assistant coach i Bakken Bears, før det var han head coach i Værløse i 1. division. Han har desuden været omkring det danske A-landshold samt U16- og U18-landsholdet.

I Bakken Bears har han fået spanske David Gomez som assistent sammen med Thomas Hemmingsen og Jakob Freil.

Indtil en dag, hvor ledelsen stillede ham et spørgsmål, han ikke lige havde forventet.

- Hvad vil du sige til selv at overtage styringen?

Anders Sommer tænkte over det, men beslutningen var ikke svær. Før ham er der blot to danskere, der har været head coach for landets mest vindende klub i de seneste 30 år.

Kort sagt: Det var en unik mulighed for at få Danmarks største basketballjob. Det siger man ikke nej til når man som Anders Sommer bruger det meste af dagen på at tænke på store, orange bolde.

Annonce

En stor skygge

Da Anders Sommer forleden havde tilkaldt en maler, konstaterede penselmanden tørt, at det var nogle store sko, har skulle til at udfylde i sit nye job.

Og ja, beslutning om at blive den nye head coach i Bakken Bears var nem, selvom jobbet i princippet er umuligt at lykkes i.

Forgængeren, Steffen Wich, har vundet 13 DM-titler og syv pokaltitler. Og nå ja, så har han været i et par europæiske semifinaler med det århusianske hold.

Hvordan skal Anders Sommer nogensinde kunne matche dét? Mindre kan i den grad gøre det.

Og det giver sådan set heller ikke mening at sammenligne, understreger direktøren.

- Vi fandt hurtigt ud af, at vi ville have Anders som ny head coach. Han er ikke den samme type som Steffen, nej. Men hvis vi forsøgte at tage et billede af Steffen, er der ret stor risiko for, at vi ville ende med en dårlig kopi.

- Jeg kan huske, at Manchester United absolut skulle have en skotsk træner da Sir Alex Ferguson stoppede. Jeg forstår fristelsen om at ville fortsætte en succes på den måde, men det er svært at få til at lykkedes, tror jeg, siger Michael Piloz, sportsdirektør I Bakken Bears.

Anders Sommer står onsdag i spidsen for Bakken Bears for første gang - officielt - når klubben møder Treviso i Champions League-kvalifikationen. Foto: Kim Haugaard

Men det betyder ikke, at der ikke er pres på i Bakken Bears. Det er en klub, der er vant til at vinde, sådan er det bare.

Som en spiller bebrejdende engang sagde henvendt til gruppen efter et nederlag: 'Hver gang, vi taber en kamp, føles det som om, at nogen er død'.

Annonce

Kan han styre med røven?

Føromtalte Steffen Wich ved om nogen, hvad det kræves at styre Bakken Bears. Og han har i øvrigt ikke forladt skuden mere, end at han stadig er omkring holdet, støtter og sparrer.

Han har arbejdet med Anders Sommer de seneste par år, men er ærlig omkring, at ingen ved om du kan stå distancen før du står i stormen.

Udlængsel - en fortælling om Bakken Bears

Denne artikel er tredje afsnit i en kapitelserie om Danmarks mest vindende basketballklub, Bakken Bears.

Avisen følger og har fulgt klubben tæt, siden den blev oprettet i 1953. Vi tager dig med ind i omklædningsrummet, op på kontoret og med ud i verden med en klub, der i sjælden grad set i Danmark insisterer på at gøre to ting; vinde og udvikle sig.

Derfor titlen udlængsel. For Bakken Bears handler det om at vokse, at udbrede sig i en sport, der er stor i den store verden, men har en beskeden størrelse i Danmark.

Nye afsnit vil komme løbende.

- Første afsnit handlede om hvordan corona på flere måder skubbede klubben ud af kurs.

- Andet afsnit handlede om Steffen Wich.

- Jeg er fuldstændig tryg ved, at Anders er blevet head coach. Men vi får først svar på helheden senere. Jeg plejer altid at sige, at det er i modgang, du bliver testet som coach.

- Basketfagligt er han velfunderet, så det bliver på mandskabsbehandlingen, at han trykprøves. Og så opstår der noget sidst i kampene; De sidste syv sekunder af en kamp er lige så vigtige som de første 39 minutter. Og når du har spillere, der vil vinde, så er taktik nogle gange hvad det er i de døende sekunder. Så sker der, hvad der sker.

- Når hvedebrødsdagene er ovre, så er det nogle af de ting, han skal måles på; om han kan styre truppen, om han kan præmeditere dem. Og om han kan træffe beslutninger med maven, hjernen og røven, siger Steffen Wich, hvor den sidste del måske er den sværeste for en 37-årig, fordi der menes erfaring fra bagdelen i sædet på sidelinjen.

Annonce

Manden i midten

Typisk for Anders Sommer, så hverken skælver stemmen eller ryster bukserne når han bliver spurgt til den tunge arv.

Han er en ung træner, men han har ingen gloværdig spillerkarriere bag sig, fordi han har trænet sig op ad i hierarkiet. Han har stået i spidsen før, om end på lavere niveau.

- En af grundene til, at Steffen og jeg har arbejdet så godt sammen er, at vi er forskellige. Det har der været en enorm dynamik i. Og derfor har jeg også fundet en assistant coach (spanske David Gomez, red.), der ikke er som mig. Han er mere udadvendt.

- Jeg har aldrig været i tvivl om, at hvis jeg forsøgte at efterligne Steffen, så ville det ikke gå særligt godt. Han er unik i dansk basket og har sammen med Piloz bygget det her op fra bunden. Jeg skal være mig selv og må træffe beslutninger som jeg nu gør - uden selvfølgelig at være flere dage om at træffe ethvert valg, nu der kommer til at være så mange af dem. Jeg skal stole på min mavefornemmelse og komme videre, siger Anders Sommer med henvisning til, at Steffen Wich engang fortalte ham, at han træffede alle sine beslutninger på seks sekunder.

Så hurtigt kommer det nok næppe til at gå med Sommer, men han kan allerede mærke forskellen fra at være assistent til at være head coach.

Anders Sommer (tv) var med til at vinde DM for Bakken Bears i den seneste sæson. Her var han assistent for Steffen Wich (th). Foto: Frank Cilius

Før var han en del af en gruppe, der fremlagde muligheder for chefen, så han havde det bedst mulige grundlag at træffe en beslutning ud fra. Nu er det ham, der får råd fra alle sider, og som skal tage beslutningen.

- Antallet af beslutninger er steget markant. Det kan jeg allerede mærke.

- Min opgave nu er at holde overblikket hele tiden. Jeg skal til at have mindre fokus på detaljer. Før var jeg detaljenørden, der gjorde en dyd ud af at kunne alle de små detaljer om modstanderen. Jeg brugte mange timer på at analysere, og det kan man ikke gøre samtidig med, at man holder overblik og skal holde styr på, hvor alle spillerne er i deres individuelle forløb. Jeg skal mere op i helikopteren nu og sikre mig, at vi er på vej i den rigtige retning hele tiden, siger Anders Sommer.

I disse dage er helikopteren i Treviso, Italien. Her spiller Bakken Bears kvalifikation til Champions League.

Går det, som det skal, spiller de to kampe. Den første onsdag aften mod Treviso Basket. Vinder Anders Sommer og århusianerne, skal de spille en afgørende kamp fredag for at klare nåleøjet til den store europæiske turnering.

Det er eksamen på første skoledag. Sådan er det i Bakken Bears.

Vi fandt hurtigt ud af, at vi ville have Anders som ny head coach. Han er ikke den samme type som Steffen, nej. Men hvis vi forsøgte at tage et billede af Steffen, er der ret stor risiko for, at vi ville ende med en dårlig kopi.

Michael Piloz, sportsdirektør i Bakken Bears
Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Sport

Chris Anker Sørensen er død: - En stor cykelrytter og et endnu større menneske

Debat

Store drømme for Pier 3 på Aarhus Havn: Det sidste ubebyggede område mellem by og bugt skal tilhøre os alle

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Alarm 112

Falske penge i Østjylland: Politiet bringer en advarsel

Annonce