Annonce
Aarhus

Anklager kræver fængselsstraf til skandalechef: Nu skal tidligere topchef i retten for at modtage bestikkelse

Århus Stiftstidendes afdækning af topchef Claus Pedersens embedsførelse i Teknik og Miljø førte i første omgang til, at han blev bortvist og meldt til politiet af Aarhus Kommune. Nu ender sagen også i retten, hvor Claus Pedersen er tiltalt for at modtage bestikkelse.
Anklagemyndigheden kræver den tidligere topchef i Teknik og Miljø, Claus Pedersen, idømt frihedsstraf for at modtage bestikkelse i form af sponsorat til hans badmintonklub og gaver. To firmaer er tiltalt for at yde bestikkelse.

AARHUS: Bestikkelse modtaget i form af sponsorstøtte på i alt 217.500 kroner til badmintonklubben Triton Aalborg i perioden 2010 – 2016.

Sådan lyder hoved-tiltalen mod Claus Pedersen, der var en af topcheferne i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, indtil Århus Stiftstidende i efteråret 2016 begyndte at grave i hans embedsførelse.

Udover at være chef for kommunens entreprenørafdeling, Natur og Vejservice, var Claus Pedersen også bestyrelsesmedlem og medlem af sponsorudvalget i den aalborgensiske badmintonklub.

Det har været en omfattende og kompleks efterforskning, hvor der er blevet gennemgået et meget stort materiale. Sagen har i flere omgange været forelagt statsadvokaten, fordi den også rent juridisk er kompliceret. Jeg er tilfreds med, at vi nu har et anklageskrift klar, så alle parter kan få en afklaring i retten.

Jesper Rodkjær, specialanklager ved Østjyllands Politi

Sponsorater og gaver

Tre år efter, at Aarhus Kommune første gang anmeldte Claus Pedersen til Østjyllands Politi, har anklagemyndigheden nu rejst tiltale mod den tidligere topchef, som kræves idømt frihedsstraf.

Af anklageskriftet, som Århus Stiftstidende har fået aktindsigt i, fremgår det, at Claus Pedersen er tiltalt for at have modtaget bestikkelse af firmaet S.D. Kjærsgaard A/S, der var storleverandør af traktorer og andre maskiner til Natur og Vejservice.

Udover sponsoraterne på tilsammen 217.500 kroner til Claus Pedersens badmintonklub, består bestikkelsen ifølge anklageskriftet i, at S.D. Kjærsgaard A/S i perioden fra 2012 – 2015 i fem tilfælde har givet Claus Pedersen gaver i form af koncert- og festivalbilletter.

Tilsvarende er såvel firmaet S.D. Kjærsgaard A/S som dets direktør, Palle Kjærsgaard, tiltalt for bestikkelse ved at have ydet sponsoraterne og givet gaverne.

Annonce

Golftur til Sverige

Claus Pedersen er derudover tiltalt for bestikkelse ved i 2013 at have taget imod en invitation til en golftur med fortæring og overnatning i Sverige til en værdi af mindst 2.200 kroner Giveren var firmaet Elbek & Vejrup, der leverede det økonomistyringssystem, der blev brugt i Natur og Vejservice.

Elbek & Vejrup og dets to direktører er samtidig tiltalt for at have ydet bestikkelse.

Adskillige andre firmaer, der var såvel leverandører til Natur og Vejservice som sponsorer i Triton Aalborg har været sigtet i sagen, men er endt med ikke at blive tiltalt, fordi anklagemyndigheden ikke mener at kunne føre tilstrækkeligt bevis for, at der var tale om bestikkelse.

Natur og Vejservice på Edwin Rahrsvej i Brabrand var centrum i hele sagen om skandalechef Claus Pedersen, der nu er tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra to af leverandørerne til Natur og Vejservice.
Annonce

Indkøb på kommunens regning

Udover bestikkelse er Claus Pedersen også tiltalt for mandatsvig ved i tre tilfælde at have købt blandt andet bukser, underbukser, sokker og gummistøvler til privat brug på kommunens regning hos firmaet Orloff Firmatøj. Samlet beløber købene sig til godt 3.000 kroner.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår sagen kommer for ved Retten i Aarhus. Her skal den behandles ved en domsmandsret, hvilket indikerer, at de tiltalte ikke erkender sig skyldige.

Annonce

Kompliceret efterforskning

Sagen mod Claus Pedersen har været meget længe undervejs.

- Det har været en omfattende og kompleks efterforskning, hvor der er blevet gennemgået et meget stort materiale. Sagen har i flere omgange været forelagt statsadvokaten, fordi den også rent juridisk er kompliceret. Jeg er tilfreds med, at vi nu har et anklageskrift klar, så alle parter kan få en afklaring i retten, siger specialanklager ved Østjyllands Politi, Jesper Rodkjær.

Undervejs har i alt 19 personer og virksomheder været sigtet i sagen for forskellige forhold, men i en række tilfælde har politiet altså frafaldet sigtelserne, så der nu kun er rejst tiltale mod fire personer og to firmaer.

Annonce

Stadsdirektør: Ingen kommentar

Hos Aarhus Kommune noterer stadsdirektør Niels Højberg sig med tilfredshed, at sagen nu kommer for retten og bliver afgjort der.

- Derudover har vi ingen kommentarer til en verserende retssag, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Claus Pedersen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Debat

Jublen ville ingen ende tage, men det var også de dødes aften: Willy var den første århusianer, der blev dræbt

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce