NEKROLOG: Axel Schütt er død. Århus Stiftstidendes fotograf i 34 år blev 65 år og døde efter få dages sygdom.
Han var et menneske af perfektion, afleverede altid billeder i høj kvalitet og var med på den nyeste teknik og opfindelser i branchen lige til det sidste. Han var en af de første, som fotograferede med drone.
Og han var god til det ligesom til alt det andet.
En ungkarl
Axel Schütt var ungkarl og boede senest i Åparken ved Søren Frichs Vej.
- Det er svært at forene de skæve arbejdstider med et familieliv, sagde han, da han fyldte 60 år.
Han gjorde det heller ikke nemmere for sig selv ved ofte at gøre de skæve arbejdstider endnu mere skæve, når han pålagde sig selv opgaver uden for normal arbejdstid.
For eksempel ved at lave nogle usædvanlige billeder af Aarhus by night eller ved at stå op midt i sommernatten, hvis det var lige netop på det tidspunkt, lyset var bedst til den optagelse, han skulle lave.
Det gav mærkbare resultater.
Og han brugte hellere et kvarter eller to ekstra for at levere billeder eller video i udsøgt kvalitet frem for at blive færdig og levere noget i mellemklassen.
- Jeg skærer ind til benet, når jeg vælger de rigtige billeder blandt de mange optagelser. Så ved jeg også, at billederne i avisen har den korrekte beskæring, sagde han.
To jobønsker
Axel Schütt havde altid villet være fotograf.
Lige siden han forlod Østre Skole i Viborg, hvor han var født og vokset op, stod det for ham som nummer et - måske sammen med pilot.
- Men så blev jeg for høj og fik briller, og så var det ude af verden, konstaterede han om det højtflyvende job.
Dengang var der ikke nogen decideret uddannelse som pressefotograf, så han kom på grafisk efg. Men efter et år stod Viborg Stifts Folkeblad og manglede en elev, og det blev ham.
Han kom straks i ilden, hårdt, men godt, da den eneste udlærte fotograf på avisen fik blindtarmsbetændelse.
Tog mange kurser
Den manglende uddannelse dengang rådede han bod på siden.
Axel Schütt tog så mange kurser, han kunne nå, og han fulgte interesseret og energisk med i den tekniske udvikling, så både på viden om computere og fototeknik var han helt i top og ofte vejleder for kollegerne.
For nogle år siden på Smukfest i Skanderborg havde han den fornøjelse at låne en meget dyr linse af firmaet Nikon, så han kunne tage ekstra gode billeder.
- Den kostede lige så meget som en bil, så det var en fornøjelse at prøve, fortalte Axel Schütt.
Ofte købte han udstyr selv, hvis han syntes, det gik lige lovlig langsomt med at få det ind på jobbet. Han havde svært ved at vente på at få det bedste.
Billedet af Piontek
Sepp Piontek, den legendariske tidligere tyske træner for Danmarks fodboldlandshold, var en del af årsagen til, at navnet Axel Schütt blev kendt ud over Viborg-egnen.
Under en fodboldskole i Viborg tog han et vidunderligt billede af den iltre tysker. Schütt blev præmieret og kom med på udstillingen Årets Pressefoto.
Året efter, i 1986, blev han hentet til Århus Stiftstidende, hvor han var siden.
Axel Schütt elskede sit job, og kollegerne i mediehuset var en væsentlig del af hans omgangskreds. Enebarn som han var, havde han ingen familie, men mange gode venner og bekendte.
Han nød at komme ud og møde folk og dokumentere deres liv og hverdag, og når en opgave var overstået, kunne han finde på at kigge på journalistkollegaen, der var med, og udbryde:
- Der fik vi endnu en oplevelse.
Et privilegium
Han var også glad for at være fotograf i tidens brændpunkter.
Han udtrykte det sådan:
- Det er et privilegium at komme så mange steder, hvor andre ikke kommer, og at møde mennesker, jeg ellers aldrig ville være kommet i nærheden af.
Og så remsede han nogle af navnene op på de største, han havde mødt:
Dronning Margrethe, kronprins Frederik, arkitekt Jørn Utzon på Mallorca, Pave Johannes Paul, da han besøgte Øm Kloster ved Ry, og et hav af kultur- og sportspersonligheder.
Udviklingen
Axel Schütt oplevede en enorm udvikling af fotografers udstyr og glædede sig over de muligheder, der hele tiden opstod, for eksempel at sende et billede direkte fra kameraet til redaktionen, sekundet efter at det var taget. For slet ikke at tale om den bedre teknik, der hele tiden gav langt bedre vilkår.
Men for at få de bedste billeder gik han heller ikke af vejen for udfordringer som at lade sig hejse op i en kurv til en kran for at tage billeder fra højderne eller være med i en flyvemaskine med samme formål.
En enkelt gang rystede han dog lidt over opgaven, da en ejer af en dyrepark lokkede ham og en dreng i kørestol med ind i et bur med en tiger.
Den livslange uddannelse supplerede han gerne på det amerikanske Poynter Institute for Media Studies i St. Petersburg i Florida, og han besøgte området mere end 10 gange.
Han elskede at komme der og var ofte på Dali-museet i byen.
Kunst og musik
Kunst og musik var et par af hans interesser. Han lyttede glad og gerne til blues og bluesrock og ejede et par guitarer, som han var stolt af. I kraft af jobbet var han et kendt ansigt i Aarhus, og han benyttede jævnligt byens kulturliv uden for arbejdstiden.
Golf spillede han mange år i Mollerup Golf Klub, men i de senere år trappede han ned på det.
Han var venlig og imødekommende, men kunne være bestemt, især hvis nogen gik ud over hans grænser. Men han bar ikke nag.
Engang efter en fodboldkamp i Skive, hvor AGF missede en oprykning til Superligaen, sparkede den nybagte landsholdsspiller Jens Jønsson til Axel Schütts fotografskammel i ærgrelse. Skamlen gik i stykker, og Axel Schütt blev vred - lige indtil Jens Jønsson ringede og undskyldte og leverede en ny skammel. Så var freden genoprettet.