Annonce
Debat

Bæredygtig biomasse er vigtigt: Det har skubbet massive mængder af kul ud kraftvarmeværkerne

"Som producent af bæredygtig biomasse møder vi desværre ofte postulater om vores produktion af biomasse, der ikke passer", skriver Jens Wolf. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: I debatindlægget "Aarhus pakket ind i Greenlight: Men det grønne lys burde have været galdegult" 24. marts i Århus Stiftstidende fremsættes en række falske påstande om Aarhus Kommunes forbrug af biomasse.

Som producent af bæredygtig biomasse møder vi desværre ofte postulater om vores produktion af biomasse, der ikke passer, og vil derfor også i dette tilfælde bringe reelle fakta om bæredygtig biomasse på banen.

Enviva er verdens største producent af bæredygtige træpiller. Den træbiomasse, vi leverer, og som eksempelvis bruges i Aarhus Kommune som et bæredygtigt alternativ til kul, er bæredygtighedscertificeret og underlagt strenge bæredygtighedskrav.

Annonce

Træbiomassen kommer fra skove, der er i vækst, og fra restprodukter som spåner, grene eller stammer, der eksempelvis, fordi det er ramt af sygdom, ikke kan bruges af savværkerne.


Bæredygtig biomasse er dermed absolut et vigtigt og bæredygtigt element, ikke alene for opnåelsen af Aarhus Kommunes klimamål, men også det nationale 70-procentsmål i 2030.


Men langt det meste af træet sendes til savværker og ender for eksempel som møbler eller bæredygtigt byggemateriale. Træbiomasse er et restprodukt, som kun omfatter forsvindende tre procent af skovindustrien.

Faktum er, at skovene i det sydøstlige USA, hvor en stor del af vores biomasse kommer fra, er vokset mere end 100 procent siden 1953. Det fremgår eksempelvis af Energistyrelsens biomasseanalyse 2020. Det er derfor helt forkert, når det i debatindlægget fremgår, at skove i USA fældes for at producere biomasse.

Både EU's direktiv for vedvarende energi og særligt de danske lovkrav til træbiomasse, som blev aftalt i 2020, sætter enormt ambitiøse krav til bæredygtighed. Vores biomasse lever naturligvis op til alle krav og kontroller. De omfatter ikke alene skove i vækst og restprodukter, men også krav til skovenes kulstoflagre, beskyttelse af natur og hensyn til biodiversitet. Krav, som skal dokumenteres, og som kontrolleres af tredjepart.

Forfatterne af debatindlægget nævner dertil brevet af en række internationale forskere, der blev sendt til USA og EU om biomasse. Brevet er blevet tilbagevist af International Energy Agency Bioenergy (IEA Bioenergy) og af ledende forskere indenfor skov og biodiversitet.

Danmark anvender desuden reglerne for CO2-udledning fra biomasse, som er anbefalet af FN's klimapanel IPCC.

Bæredygtig biomasse er dermed absolut et vigtigt og bæredygtigt element, ikke alene for opnåelsen af Aarhus Kommunes klimamål, men også det nationale 70-procentsmål i 2030. Det er bredt anerkendt eksempelvis af Klimarådet og har skubbet massive mængder kul ud af danske kraftvarmeværker.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Fysioterapeut ønsker sig sammenhæng i sundhedsvæsnet: Kære politikere, I skal bare gå til opgaven på samme måde som os

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce