Annonce
AGF

En nasty flok brokrøve: Er AGF virkelig Superligaens slemme drenge?

Det er en del af AGFs identitet at være højlydte, at small talke og at være 'nasty' i tacklingerne. Det mener flere af den århusianske Superligaklubs konkurrenter. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det er en del af AGFs identitet at være rapkæftede, hårde i tacklingerne og 'lidt nasty,' fortæller modstanderklubber. Selv indrømmer David Nielsen, at salige John Stampe hvisker i væggene på Fredensvang og han er stolt af, at det er lykkedes at holde fast i AGF-dyderne fra 1980erne og '90erne.

FODBOLD: I Detroit blev det lokale basketballhold engang døbt Bad Boys Pistons.

Det var tilbage i slutfirserne. Chicago Bulls havde Michael Jordan, verdens bedste spiller, og et par solide rollespillere til at hjælpe ham.

Detroit Pistons-træner Chuck Daly vidste, han hans hold ikke kunne slå Jordan og Bulls én til én. Så de måtte tage alternative midler i brug.

Annonce

Han sammensætte et hold af skiderikker, for nu at sige det lige ud. Hårde hunde med Dennis Rodman og Bill Laimbeer i spidsen. Selv Isiah Thomas, en gudsbenådet spiller og holdets stjerne, havde ry som et dumt svin.

Detroit Pistons slemme drenge vandt to mesterskaber og slog Jordan og Bulls på vejen mens de smilende omfavnede et image som dem, de andre ikke ønskede at lege med.

Spørgsmålet er, om Superligaen er ved at få sig en pendent til Bad Boys Pistons?

Det lyder i hvert fald sådan når mange af modstanderne i Superligaen skal sætte ord på AGF. De brokker sig hele tiden, siger Niels Frederiksen. De spiller "nasty", siger Flemming Pedersen. De gejler altid en stemning om, siger Jonas Wind.

Det siger konkurrenterne om AGF

Jonas Wind, angriber i FC København, 25/4-21

- AGF prøver altid at gejle en stemning op. Det er på den måde, de er nået langt. Og cadeau for den måde, de gør det på, men det handler om ikke at hoppe med på deres lege.

- De bygger en stemning op og snakker rigtig meget. De er hele tiden ovre ved dommeren og vil gerne diskutere. Og det bliver man provokeret af nogle gange, og så kommer der konfrontationer.

Flemming Pedersen, cheftræner FC Nordsjælland, 3/3-21

- Det er en del af AGF's identitet at være højlydt fra sidelinjen. De "small talker" og er lidt "nasty" i tacklingerne. Og det er klart, at de forsøger at påvirke dommeren.

Magnus Kofod Andersen, midtbanespiller i FC Nordsjælland, 3/3-21

- Vi ved, hvad AGF kommer med. De snakker og prøver at påvirke dommeren. Det fik de ikke lov til mod os og fik i stedet et gult kort, når de brokkede sig. Jeg vil gerne sige tak til AGF-ledelsen. Det var motiverende at høre, at de råbte film, når de kunne se, at Sadiq var ved at brække benet (efter en hændelse med Bubacarr Sanneh, red.). Det tændte op i os og gav noget gejst.

Niels Frederiksen, cheftræner Brøndby, 21/3-21

- Jeg synes jo, at AGF havde tre ingredienser til den her kamp; Det ene var brokkeri og spilstop, det andet var standarder og det tredje var lange bolde, og så er det en kamp, som det bliver svært at få flow i.

Lucas Andersen, angriber i AaB, 10/6-20

- Det er jo lidt typisk for de kampe, vi har haft mod AGF, hvor tingene en gang i mellem eskalerer. Jeg tror da, det er et af de hold, der går ekstremt meget op i at være der for hinanden i de her slags ting.

AGF fører da også kortlisten i Superligaen med 62 gule kort og tre røde.

I DRs podcast Fodboldlisten stod AGFere nærmest i kø for at komme på top-11 over Superligaens mest kontroversielle; Kamil Grabara, Jon Dagur Thorsteinsson og Jacob Nielsen blev nævnt.

Viktor Fischer stak også til AGFs måde at angribe en fodboldkamp på, da han forleden subtilt omtalte Aarhus som "Horsens" i et interview.

Er der noget om snakken?

Entydigt ja, men det er nuancerne, der er interessante. Dem byder David Nielsen, Patrick Olsen, Kevin Diks og Kenneth Emil Petersen her ind med.

Og så er det en diskussion, der ikke kan tages uden at forstå hvad AGF anno 2021 bygger på.

Arven fra Stampe

Da AGF vandt klubbens seneste mesterskab i 1986 var det med John Stampe som styrmand. Da klubben vandt sin seneste titel, pokalsejren i '96, gik Stig Tøfting forrest.

Det er mænd, der tacklede igennem. Både med benene og mundtøjet. Deres stafet blev siden taget op af tidligere spiller og sportschef i AGF, Brian Steen Nielsen.

Og det er værd at huske på, mener AGFs cheftræner David Nielsen.

- Det er ikke altid lige pænt, det der bliver sagt i vores omklædningsrum - hverken fra mig eller mine spillere. Men vi er også en klub, hvor hver gang, vi går ind på banen, så hvisker John Stampe til os. Det betyder, at vi har en anden kultur hos os. Vi kan ikke dræbe det. Det betyder, at nogle gange vil vores spillere gå over stregen. Nogle gange vil vores direktør gå over stregen. Men det er en del af dét at være AGF. Fordi det er en fodboldklub, der alle år har haft spillere, der har haft en særlig kultur. Og den har vi heldigvis lykkedes med at få med, selvom vi senest har bygget et nyt, flot træningsanlæg. Det skammer jeg mig ikke over, det er jeg faktisk rigtig stolt af, sagde David Nielsen i TV3 Sports Offside i vinter.

Han uddyber over for avisen med reference til stemningen omkring søndagens FCK-kamp på Ceres Park:

- Jeg ved ikke hvor mange steder, der kan piskes sådan en stemning op. Så det vil være forkert af mig at sige, at jeg gerne vil have noget andet end dét, vi så. Mit hold har i to år spillet i en symbiose med vores fans, og vi spiller den slags fodbold, folk godt kan lide at se i den her by. Og derfor bliver energien så høj.


Jeg hørte første gang om AGFs rygte når jeg talte med spillere face to face. De hader at møde AGF fordi de mener, at de er usaglige inde på banen.

Kenneth Emil Petersen, fodboldekspert


Annonce

Usaglige spillere

Manden, der spurgte David Nielsen ind til bad boy-attituderne var TV3 Sports Kenneth Emil Petersen.

I sin aktive karriere spillede han blandt andet for AC Horsens, OB og AaB. Og han kender om nogen selv til at skeje ud på en fodboldbane.

- Mange af AGFs spillere er bedst når der er tændt op under dem. Sådan var det også med mig selv. Hvis ikke jeg var usaglig, så spillede jeg kun på 80 procent.

- Jeg hørte første gang om AGFs rygte når jeg talte med spillere face to face. De hader at møde AGF fordi de mener, at de er usaglige inde på banen, siger Kenneth Emil Petersen.

Den tidligere forsvarsspillere har svært ved at pege på et andet hold med så store vindere, som der findes på AGFs hold.

- Det er dét, der er det vilde med dem. I andre klubber skal du tænke længe over, hvem de er. AGF har Nicolai Poulsen, der jo åbenlyst er rasende når de ikke vinder. Den slags spillere er vigtige og undervurderet. Jeg kan nævne Patrick Olsen, der kan virke provokerende på nogle. Frederik Tingager har sin udstråling. Og så er der Jon Dagur Thorsteinsson. Han er måske den mest provokerende spiller, jeg nogensinde har set.

- Men de spiller ikke svinsk, de spiller hårdt og går til den. Og det er fair nok at spille hårdt. Grunden til, modstanderne hader at møde dem, ligger mere i attituden og udstrålingen. Man kan se, at de nemt kan provokere modstanderne, siger Kenneth Emil Petersen.

Han vandt the double med AaB i 2014. Og han har tidligere udtalt, at han af og til savnede, at der blev smidt en håndgranat ind i nordjydernes omklædningsrum for at prikke lidt til alle de pæne drenge.

- Det er for blødt og poleret i AaB. I sin tid var jeg nok den håndgranat i AaBs omklædningsrum, og jeg mener, at det er undervurderet, at der er nogle skæve typer i en trup, der kan skabe en anden dynamik.

Annonce

- Det er vores måde

AGF kommer ikke lige foreløbigt til at matche Superligaens største klubber ved skrivebordet. FC København og FC Midtjylland har meget større budgetter end århusianerne.

Og derfor har David Nielsen i samarbejde med direktør Jacob Nielsen og tidligere sportschef Peter Christiansen anlagt den ligefremme stil, som han ikke er bange for at tage til sig.

- Når det kommer til FCK, så har vi irriteret dem mange gange på det seneste. Og det er den måde, jeg har vurderet, at vi har den bedste chance for at slå dem. Fordi hvis vi bare sætter os ned og venter på dem, så har vi ingen chance for at udrette noget som helst. Så vi bliver nødt til at tage konfrontationen. Og vi er lykkedes med at spille nogle jævne kampe mod dem de seneste par år.

- Som Detroit Pistons i gamle dage, så kan kan vi ikke bare gøre det samme som FCK gør. Det handler om at udjævne den forskel, der er på holdene, og så spille på den måde, der er stærkest for os. Den måde, vi har det bedst på, siger David Nielsen.

AGFs spillere har fået flest kort i Superligaen i denne sæson. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

- Vi er ikke bad boys

Spillerne i AGF er ikke lige så hurtige til at omfavne bad boy-ryet som cheftræneren.

- Der er altid spillere fra andre klubber, der udtaler sig om os efter kampene. Og det handler om, at de ikke kan lide at spille imod os. Alle hold har det svært mod os. Men alle hold har fodboldspillere, der snakker på banen. Og det er på alle niveauer. Måske er det mere her i AGF, det ved jeg ikke?

- Jeg synes, folk skal se vores kampe og se hvordan vi spiller. Vi spiller med stor energi, men jeg synes ikke, det har noget med "bad boys" at gøre eller at vi snakker hele tiden. Det er det, vi gør på banen, der betyder noget, mener Kevin Diks.

Han erkender dog, at det kan blive hedt i AGFs kampe:

- Fodbold er følelser og sådan skal det være. Men for mig, så er det altid slut så snart kampen er færdig. Selvfølgelig fylder det noget, når bølgerne går så højt som de gjorde i søndags, men jeg forsøger ikke at holde fokus på det, fordi du skal holde fokus på dét, der betyder noget, og det er at score mål og forsvare vores eget mål.


Det er da dejligt, hvis de andre klubber ser os som nogen, der gør alt for at vinde. Men trash-talk? Det ved jeg ikke hvor de har fra?

Patrick Olsen, AGF


Annonce

- Vi vil bare gerne vinde

En af de nyeste spillere i AGF, Patrick Olsen, har svært ved at se, hvad han og holdkammeraterne gør, der er så meget anderledes fra andre klubber.

- Selvfølgelig går vi til den. Vi vil gerne vinde. Og hvis du vil vinde, så må du gå til den. Og det er da dejligt, hvis de andre klubber ser os som nogen, der gør alt for at vinde. Men trash-talk? Det ved jeg ikke hvor de har fra? Men det er da fint nok, hvis de vil give os det ry, dem om det. Hvis de har tid til at koncentrere sig om dét mens de er på banen, så fint nok. Vi andre har travlt med med at forsøge at spille en god kamp, siger Patrick Olsen.

Om AGF har en bestemt attitude eller ej, så er det noget, der kan præge deres kampe.

- Det kan både være en fordel og en ulempe at få det her ry, at du er nogle "bad boys". Men jeg vælger at se sådan på det, at det måske skaber noget frygt hos modstanderne, der ikke kan lide at møde os. Men selvfølgelig kan det også blive negativt hvis medier og dommere er forudindtaget omkring vores hold, fordi de mener, vi spiller hårdt, siger Kevin Diks.

Og Kenneth Emil Petersen ved godt, hvordan han ville have det som modstander til AGF:

- For mig gav det kæmpe motivation at møde nogen, der opførte sig som AGFerne. Mange bruger det som motivation til, at 'nu skal de sgu ned med nakken'.

Superligaens kortspil

- AGF 62 gule, 3 røde

- Randers 60 gule, 1 røde

- Lyngby 54 gule, 4 røde

- FC Nordsjælland 57 gule, 1 røde

- Vejle 55 gule, 1 røde

- FC København 50 gule, 4 røde

- Sønderjyske 49 gule, 4 røde

- FC Midtjylland 50 gule, 3 røde

- OB 51 gule, 2 røde

- AC Horsens 48 gule, 3 røde

- AaB 42 gule, 2 røde

- Brøndby 39 gule, 3 røde

Opgjort efter 27. spillerunde

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

Se højdepunkterne: AGF og Silkeborg spiller uafgjort i chanceorgie

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce