Annonce
Aarhus

Byggematador hædret: Olav de Linde vil hellere bygge om end rive ned

Olav de Linde ved hjørnebygningen i Mindet. Den skal renoveres, og et højt hus skal bygges på hjørnet. Foto: Kim Haugaard

Olav de Linde fornyer ejendomme for at bevare, og for det får han Erhverv Aarhus Prisen 2019.

Annonce

AARHUS: Olav de Linde slikker symbolsk på sin pegefinger og rækker den i vejret som for at mærke vindretningen.

Bevægelsen bliver gjort for at forklare, at det er sådan, den århusianske byggematador og byudvikler agerer, når han beslutter og handler. Tager bestik af situationen, mærker fornemmelsen og vurderer, om der er fremtid i det, han står overfor lige nu.

Erfaringen i branchen har gjort fornemmelsen god.

- Jeg skal kun være nogle få minutter i en gammel bygning, før jeg har set mulighederne i den, siger Olav de Linde, da vi mødes ved den hvide hjørnebygning på Mindet i Aarhus, hvor han har købt en stor, gammel bygning af korn- og foderstoffirmaet DLG.

- Der skal nye vinduer i, der skal isoleres udvendig, og så er der masser af muligheder indenfor. Vi kan bevare næsten det hele, siger Olav de Linde, der allerede har afsløret, at hans plan er at føje et meget højt hus til på hjørnet af bygningen.

Det kan blive byens højeste hus på 144 meter. Tre store klodser sat forskudt oven på hinanden og med DLGs gamle fabriksbygning på Mindet som base. Øverst oppe - på 36. etage - skal der være skybar og restaurant. Illustration: Byggeselskab Olav de Linde
Annonce

Det gik ikke

Fredag blev Olav de Linde hyldet, da Erhverv Aarhus holdt nytårskur i Hermans i Tivoli Friheden og tildelte ham Erhverv Aarhus Prisen 2019. Listen af tidligere modtagere afslører, at store navne i byen er blevet hædret med den pris.

Det er ikke kun i Aarhus, erhvervslivet hædrer Olav de Linde for hans indsats. I 2018 fik han den tilsvarende pris i Odense fra Håndværker- og Industriforeningen for det, han har skabt på Thomas B. Thrige-grunden. Dér er også en basar i stil med Bazar Vest i Brabrand, men ikke helt ligesådan. Også i København har han projekter og lidt i Randers.

Han kan slet ikke lade være. Det nærmest kribler i fingrene på ham, når han får øje på en bygning, der kan bruges til noget godt.

Sådan har det været i mere end 40 år for den 67-årige århusianer. Ejendomsselskabet Olav de Linde er grundlagt for mere end 40 år siden.

Den spæde start var, da han sammen med sin bror Mogens de Linde købte en ejendom i Falstersgade.

- Men lejligheder, det var ikke os, fandt vi ud af, så da vi solgte den med tab, forklarer Olav de Linde, der dog hurtigt fandt ind på det rigtige spor.

Brødrene arbejdede sammen i nogle år, men nu handler de hver for sig.

Jeg skal kun være nogle få minutter i en gammel bygning, før jeg har set mulighederne i den, siger Olav de Linde. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Lærte at tjene penge

Olav de Linde var kun 17 år, da han købte et sommerhus på Fyrvej i Skæring. Det viste sig at blive en god forretning, efter at han havde lånt 5000 kroner af sine forældre og senere solgte for det tredobbelte af, hvad han havde givet.

At handle havde han lært nærmest af nød.

Olav de Linde er den yngste af en børneflok på otte. Forældrene havde et gartneri i den lille by Rætebøl ved Tilst. Familien havde trange kår. Der var nok at lave, og børnene hjalp til.

- Det gjaldt om at tænke kreativt, hvis vi skulle tjene penge. Så vi plukkede tomater og agurker og solgte dem ved vejen, efter at vi havde malet budskab og pris på en gammel sengegavl. Jeg kunne se nødvendigheden i det, fordi vi var så mange, og når oliekrise og andre vanskeligheder rammer et gartneri, er der ikke meget at gøre med, forklarer Olav de Linde, der både dengang og nu synes, det er sjovt at handle.

Han begyndte at købe og renovere fast ejendom, mens han læste på Handelshøjskolen i Aarhus og deltog i mange år selv som arbejdsmand. Samtidig tog han sig af opkøb, udlejning og en stor del af administrationen. I dag er han totalt engageret i udviklingsprojekterne af nye ejendomme og renoveringer.

Engang blev der lavet lokomotiver her på Frichs Fabikker på Søren Frichs Vej. Nu er der kontorer. Olav de Linde har skabt det om. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Genbrug

Egentlig er han langt foran sin tid, når det handler om bygninger, han køber.

Mens mange river ned for at bygge nyt, har Olav de Linde skabt tidligere industribygninger om til kontorlandskaber og erhvervsparker med genbrug. Han bevarer alt, der bevares kan.

- Jeg tager altid de mennesker med, der skal overtage bygningerne. Ellers kan man ikke overleve. Se nu på den bygning her, siger han og peger rundt i det rum, som vi har flyttet os til. Et sted på Mellemarmen på Aarhus Havn, hvor Olav de Linde har ændret en gammel havnebygning til Danmarks største tøjkaj. Forskellige virksomheder, hvoraf de fleste handler med tøj, er rykket ind der.

- Det her rum har været brugt til korn og foderstof, og det kunne man lugte, da jeg overtog det. Ingen troede på, at den lugt kunne fjernes, men da det hele var renset grundigt med sæbe, var lugten væk. Se de høje vinduer og de rå vægge. Her kommer solen ind, som hvis man sad på et rigtig godt sted en dejlig sommerdag. Det er sådan noget, man skal udnytte. De bedste øjeblikke, siger Olav de Linde og føjer til, at det kan være kompliceret at renovere, men hans virksomhed er vant til det, og det hjælper. I samme åndedrag roser han de mange medarbejdere, som er en stor del af succesen.

Annonce

At kende historien

- At kende historierne bag bygninger, ejendomme og områder er vigtigt. Bygningerne skal rumme fortid, nutid og fremtid under samme tag. Det gør vi ved at genbruge tingene og tænke skævt og anderledes. Visionen er at skabe en bred vifte af attraktive lejemål, der danner ramme for arbejds- og hverdagsliv, siger Olav de Linde.

Han har på den måde skabt nogle af byens få, men markante industrielle kulturmiljøer, for eksempel Chokoladefabrikken Elvirasminde, Frichsparken og Mellemarmen.

Med til historien hører også Bazar Vest i Brabrand. Den velbesøgte labyrint af overdækkede basargader og markedspladser med farverige tekstiler, eksotisk frugt og grønt, alverdens bønner, nødder og linser, velsmagende kød og friskbagt brød har siden 1996 haft til huse i den tidligere varmekedelfabrik på Edwin Rahrs Vej 32 i Gellerup. Siden da har den været et privat beskæftigelsesprojekt uden offentlig støtte.

- Med tusindvis af faste og nye kunder hver eneste uge året rundt har Bazar Vest udviklet sig til en indkøbsoplevelse med stor tilstrømning af turister, en kulturel smeltedigel og ikke mindst en indgang til arbejdsmarkedet for de mange butiksejere og deres ansatte, siger Olav de Linde. Bazar-tanken og projektet har fået mange udmærkelser, blandt andet Netværksprisen i 2006.

Annonce

Stadig mange børn

Privat bor Olav de Linde i Risskov sammen med hustruen Birgitte.

Den store børneflok, han selv er vokset op i, er stadig et tema i familien. Tilsammen har ægteparret syv børn.

Modtagere af Erhverv Aarhus Prisen


 • 2019: Olav de Linde
 • 2018: Hans O. Damgaard, Stibo
 • 2017: Jens Bjerg Sørensen og Peter Kjær, Schouw & Co.
 • 2016: Ebbe Malte Iversen, Aarsleff A/S
 • 2015: Anders Byriel, Kvadrat A/S
 • 2014: Peder Tuborgh, Arla Foods
 • 2013: Jens Kristian Gundersen, Unisense
 • 2012: Ditlev Engel, Vestas Wind Systems A/S
 • 2011: Henrik Lindberg, Lindberg A/S
 • 2010: Michael Holm, Systematic A/S
 • 2009: Flemming Besenbacher, iNANO Aarhus Universitet
 • 2008: Thomas Bloch Ravn, Den Gamle By
 • 2007: Ulla Stæt Andersen og Jette Rantala, Århus Charter
 • 2006: Peter Bohnsen, Unifeeder A/S
 • 2005: Ole Lehrman Madsen, Alexandra Instituttet
 • 2004: Erling Lindahl, bestyrelsen i Incuba, Østjysk Innovation, Forskerpark mv.
 • Ejendomsselskabet Olav de Linde er grundlagt i 1974 og har altid haft Olav de Linde selv i spidsen. Det er et af landets førende private ejendomsselskaber med en ejendomsportefølje på over 500.000 kvadratmeter i Aarhus, Odense, København og Randers, og flere projekter er under udvikling.
 • Der er cirka 115 ansatte, fordelt på egen tegnestue, håndværks-, udlejnings- og administrationsafdeling. Heraf er cirka 30 ansat i afdelingen i Odense.
 • Virksomheden har renoveret og bevaret mere end 300.000 kvadratmeter ejendomme.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce