Annonce
Aarhus

Byrådsparti i kæmpe kovending: Omstridte byggeplaner i Sølystgade bliver ikke til noget

Egentlig passer det jo meget godt ind i gadeforløbet, men et planlagt nybyggeri i Sølystgade har fået naboerne på barrikaderne, blandt andet fordi byggeriet på bagsiden er meget massivt. Nu er det lykkedes at få Socialdemokratiet til at skifte holdning i sagen, og dermed falder byggesagen fra hinanden. Illustration: E+N Arkitektur
Forbløffelse og glæde da det gik op for byrådets mindre partier, at S havde skiftet holdning i sagen om et fire etager højt byggeri i Øgaderne.

AARHUS: - Wow. Jeg er nødt til at sige wow. Det eneste, der kan gøre den her aften bedre, er hvis vi får at vide, at Biden har slået Trump.

Sådan lød det fra en lettere målløs Jan Ravn Christensen, byrådsmedlem for SF, da det onsdag aften gik op for ham, at Socialdemokratiet var vendt 180 grader og nu vender tommelen ned over for en byggesag, der i månedsvis har slået gnister i byrådssalen og ikke mindst Øgaderne i det centrale Aarhus.

- Stor cadeau til de borgere, der har lagt tid og energi i på en saglig måde at argumentere for, hvorfor vi ikke bør godkende det her projekt, roste Jan Ravn Christensen.

Annonce

Dermed italesatte han det faktum, at sagen formentlig var gået glat igennem byrådet, hvis ikke en gruppe beboere i området havde sat hælene i.

Stålsatte beboere

Sagen handler i sin kerne om en privat bygherre, der gerne vil have lov at lave såkaldt huludfyldning i Sølystgade - altså fylde op, hvor der i dag er et ubebygget hul i boligkaréen.

Den slags projekter er Aarhus Kommune som udgangspunkt med på, da det skaber ekstra boligkvadratmeter tæt på centrum i den altid voksende storby.

Det er hullet her, som skulle have været fyldt ud af et nyt byggeri. Men projektet har mødt hård modstand fra naboer og beboere i kvarteret, der altså nu har formået at overbevise et flertal af byrådspolitikerne om. at byggeansøgningen bør afvises. Foto: Axel Schütt

Men lige netop denne sag har været alt andet end ligetil, og det skyldes i høj grad en terrier-agtig indsats fra naboer i området, der mener, at byggeriet er alt for stort i forhold til grundens beskedne størrelse.

Som en del af argumentationen har beboerne også været i arkiverne og præsenteret politikerne for eksempler på lignende byggerier, der er blevet afvist tidligere.

Annonce

De stores kovending

Naboernes protester har haft afgørende betydning, medgav socialdemokraternes Ango Winther på byrådsmødet:

- Vi har lyttet intenst til de indsigelser og fremmøder, der har været og yderligere haft fornøjelsen af mange breve og mails til os som parti.

- Når vi gør regnskabet op og kigger på lokalplanen i sin fulde ordlyd og stedet som sådan, så må vi ud fra en samlet vurdering sige nej. Det altafgørende for os er, at man ikke opfylder procenten for udearealer, forklarede Ango Winther.


Det er vigtigt, at vi træder varsomt og handler med omtanke inde i de i forvejen tætte bykvarterer

Peter Hegner Bonfils (EL), byrådsmedlem


Venstre støtter fortsat forslaget om at bebygge grunden, men noterede sig samtidig, at der med Socialdemokratiets kovending ikke længere var noget, der lignede et flertal.

- Vi kan også godt se, at forholdene er lidt pressede her. Og selv om vi i byrådet tidligere har vedtaget projekter med lignende forhold og ikke synes, det her skiller sig specielt ud, så synes vi, der skal lyttes til de indsigelser, der er kommet, sagde Gert Bjerregaard og fortsatte:

- Vi vil i Venstre opfordre ejerne af arealet til at prøve at tilpasse de udendørs opholdsarealer og så komme igen. Og så vil jeg opfordre til hurtig sagsbehandling derfra. Vi skylder ejerne af dette stykke jord en mulighed for snart at komme videre. De har ventet længe på Aarhus Byråd, sagde Gert Bjerregaard (V) med henvisning til, at byggeansøgningen nu er ved at være halvandet år gammel.

Annonce

Glad for resultatet

Kovendingen fra byrådets største parti glædede de øvrige partier i byrådet, hvoraf flere har været indædte modstandere af projektet.

- Det er overordentligt glædeligt, at det nu vel nærmest er et enigt byråd, der afviser projektet og holder fast i den del af kommuneplanen, der lægger en dæmper på den vildeste overfortætning.  Det er vigtigt, at vi træder varsomt og handler med omtanke inde i de i forvejen tætte bykvarterer, sagde Enhedslistens Peter Hegner Bonfils.

Dermed er ønsket om byggetilladelse nu afvist, men hvis ejeren vil, har han mulighed for at rette projektet til, så det opfylder de formelle krav til udenomsarealer og derefter på ny søge byggetilladelse.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Tidligt op og på med ja-hatten: Trafikkaos venter bilisterne på en af Aarhus' helt store indfaldsveje

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Sport

Supermanden Salah startede inde og var forrygende i målet: - Det kan godt være lidt svært at gå til håndbold, når man ikke spiller så meget

Aarhus

Trods drænuheld: Planen holder - ny omfartsvej bliver klar til tiden

Navne

Nekrolog: Tidligere lokalredaktør for Århus Stiftstidende Birger Andersen er død

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Det var defensiven og dødboldene, der leverede for AGF - Bisseck dagens mand på kunstgræs

Debat

Vi svigter de handicappede: Vi har lav skatteprocent for at beskytte vores private forbrug af rødvin og elbiler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

AGF

Det Hvide Snit Slutfløjt: Når AGF kan vinde på kunstgræs, kan de vel vinde alle steder?

Byudvikling For abonnenter

Flertal presser borgmesteren: Vil finde flere millioner til haller og boldbaner

AGF

AGF har vendt dårlig sæsonstart: - Jeg tror, at resten af ligaen nu har lagt mærke til, at vi er et godt hold

Annonce