Annonce
Aarhus

BZ'er blev gøgler: Det er bedre at jonglere end kaste med lokummer

Johan Plesner kan selv. Her jonglerer han, mens eleverne øver sig bagved. Foto: Axel Schütt

Bz'er blev gøgler og lærer for unge, der ikke passer ind i samfundets kasser.

AARHUS: Johan Plesner er gået fra at være bz'er i Aarhus til at være lærer på Gøglerskolen. Han har været med fra begyndelsen og underviser stadig i teater i skolens lokaler i Klostergade.

- Jeg var ung, 21 år, og gik på et performance kursus på det hedengangne Tidens Teater. Det var en tid med arbejdsløshed, og de unge besatte tomme huse i Aarhus. Nogle af bz'erne gik på Gøglerskolen dengang. De var der bare ikke, fordi de var til demonstrationer. På Gøglerskolen lærte de ellers, hvordan de skulle undgå konfrontationer under demonstrationerne. De kunne jonglere med kegler i stedet for at kaste med lokummer, som vi havde set i København, fortæller Johan Plesner, der er 50 år.

Annonce
Katrine Schmidt udfolder sig kreativt. Her har hun lavet et hoved. Foto: Axel Schütt

Betjent smidt ud

Da det gik over med kæresten, fandt han et sted at bo i et besat hus i Mindegade 7. Der fik de unge lov at bo, men en dag var en politibetjent pludselig på vej ind ad et vindue i et hus, der ellers var godt barrikaderet.

- En af bz'erne stod og fejede et gulv, da han fik øje på betjentens ansigt, så i en fart skubbede han ham ud med kosten. Vi boede der en del år, indtil punkerne tog over, og politiet kom og smed dem ud. Men Gøglerskolen og senere Klovne- og artistskolen i Viby var oplagte steder for mig at fortsætte min uddannelse. Dengang var jeg flyttet i et kollektiv på Djursland, ungdomskulturen ændrede sig, og bz-bevægelsen forsvandt. Senere blev det selvstændig Cirkusdirektør, med Von Kriegenbaum og De Jydske Helte, som stadig er en aktiv cirkus.

Det er spændende at sidde her som 50-årig og have været ung og vild, siger Johan Plesner, der har nemt ved at forstå de unge, der ikke lige passer ind i de bestående rammer.

I god form

Johan Plesner underviser på danse- og artistlinjen, og trods alderen er han i god form.

- Jeg varmer op fem kvarter hver morgen. Det er ikke helt nemt længere og en udfordring. Men jeg kan lide at undervise, akkurat som da jeg var yngre. Det er den samme dejlige blanding af faglighed og socialpædagogik, og ånden er stadig på skolen, siger han.

Skoletræt

Katrine Schmidt på 18 år er elev på Gøglerskolen, og hun har sin egen fortolkning af bogstaverne FGU. "Fucking God Uddannelse", kalder hun det.

Hun er vokset op på Djursland.

- Jeg har været her siden sidste sommer og er glad for det. Jeg var skoletræt i folkeskolen, og min mor læste om Gøglerskolen, mens jeg gik på Egå Ungdomshøjskole. Lad mig komme på den, svarede jeg.

Nu udfolder hun sig med at tegne, lave animationer, dekorere tøj, lave airbrush og 3 D-print.

- Jeg kan lide, når hænderne bliver brugt, bliver beskidte, og jeg er kreativ, siger hun, der efter Gøglerskolen måske vil på HF.

- Men jeg vil være helt vild med at få lov til at gå her i tre år, siger hun, der bor på Randersvej og ofte går den halv time lang tur til skolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

40-årig anholdt efter skuddrama: Mistænkt for at have spillet en rolle ved Paludan-demonstration

Aarhus

Gratis blåmuslinger til alle: Clausens Fiskehandel klar med 1 ton stor gave

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce