Annonce
Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Der står op mod 40 centimeter vand på strækningen der via en bro forbinder den sydlige med den nordlige gren af Brabrandstien. Foto: Henrik Lund
De store mængder regn, der er faldet de seneste dage, har nu sat sine spor på Brabrandstien. Nogle steder står vandet helt op til 40 centimeter over cykelstien.

AARHUS: Dagligt benytter massevis af cyklister fra den vestlige del af Aarhus den hurtige og direkte vej ind og ud ad Aarhus - Brabrandstien. Stien er noget af det nærmeste, som de århusianske cyklister kommer på en 'cykelmotorvej'. Her er hverken tung trafik på turen eller lyskryds, der forsinker rejsen, som på ganske kort tid tager cyklisterne helt ind i hjertet af Aarhus.

I disse dage er der dog opstået flere forhindringer på stien i de natursmukke omgivelser. Vandet i Aarhus Å og Brabrand Sø står nemlig så højt, at Brabrandstien er oversvømmet på flere kortere strækninger. Årsagen til at vandet står så højt, er naturligvis den megen regn, der er faldet i den seneste tid.

Al regnvand der falder i området og et stykke ind i landet, ender med at blive ledt ud i Aarhus Bugt via Aarhus Å. Den store mængde, der er faldet, gør, at det er svært for vandet at komme igennem Aarhus Å.

- Der er simpelthen grænser for, hvor hurtigt det kan løbe igennem å-løbet gennem byen, forklarer biolog i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Henning Hermansen.

Tør du vove dig gennem den oversvømmede sti mellem Eskelund og De Tre Broer? Foto: Henrik Lund

40 centimeter vand

Et af de steder, hvor vejen er spærret af vandmasserne, er ved den bro, der giver forbindelse mellem den nordlige og den sydlige gren af Brabrandstien. Broen - der omtales som Andebroen - krydser Aarhus Å få hundrede meter vest for ringvejen - lige på grænsen mellem Brabrand Sø og Aarhus Å.

Et andet sted er på strækningen mellem Eskelund og De Tre Broer er der mere brug for en vandcykel end en cykel eller waders hvis man er gående. På en cirka 50 meter lang strækning er stien i hele sin bredde oversvømmet med vand.

Flere steder står der omkring 40 centimeter vand på stisystemet, forklarer Henning Hermansen.

Så det kan ikke tilrådes at forsøge at cykle igennem vandet.

Cyklisterne - der nu må ud på en omvej - må ifølge biologen væbne sig med tålmodighed, og samtidig håbe på mindre mængder regn i de kommende dage. Og det ser ifølge meteorologerne hos DMI ikke for lovende ud. Efter en mandag med knap så meget regn som i weekenden og i sidste uge, er der udsigt til mere regn resten af ugen.

- Så umiddelbart vil jeg tro, at strækningerne er oversvømmet resten af ugen, forventer han.

Ud over de to omtalte steder er der også typisk oversvømmelser omkring Brabrand Rostadion, ved Stadepladsen og på en lille strækning tæt på Eskelund umiddelbart øst for ringvejen.

Annonce

Fiskeplads oversvømmet

I Årslev Engsø vest for Brabrand Sø er der også pres på vandet. Så meget pres, at den lille handicapvenlige fiskeplads, der blev indviet på Aarhus Å-strækningen mellem engsøen og Brabrand Sø, ikke er meget værd i disse dage, vil pessimisten sige.

Optimisten derimod ser nok muligheden for at fange fisk med net og uden brug af fiskestang. Vandet står nemlig så højt, at kun bænkenes ryglæn er synlige. Dermed har fiskene mulighed for at svømme rundt mellem bænkene, hvilket måske gør dem lettere at fange.

Det kræver dog enten waders eller en båd, hvis du vil nå frem til fiskepladsen.

Fiskepladsen er tættere på fiskene end ved normal vandstand i Aarhus Å. Foto: Henrik Lund
Sådan ser der ud omkring den handicapvenlige fiskebro, når vandstanden i Aarhus Å er nede på normalen. Arkivfoto: Jens Thaysen
Billedet viser hvor stort pres der er på vandet. Der er ikke langt op til broen på Søskovvej. Foto: Henrik Lund
Her kan du se, hvor Brabrandstien er oversvømmet. Kort: Teknik og Miljø
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Skal 3.000 borgerstemmer kunne tvinge byrådet til at tage en sag op? Den idé er politikerne ikke heeelt solgt på

Sport

Bakken Bears må sige farvel til stjerner: - Vi har spillere, der kommer til at fordoble deres løn næste år

Annonce