Annonce
Aarhus

Danmarks ældste ishus lukker: Århusianere mister ikonisk sommerperle

Ishuset fra 1902 ligger øde og forladt hen for tiden. Foto: Morten Ravn
Det 118 år gamle, røde ishus ved Dalgas Avenue er lukket. Forpagteren vil ikke drive den enestående lille arkitektoniske Aarhus-historie. Spørgsmålet er, hvad kommunen vil stille op.

AARHUS:  Masser af århusianere har undret sig. Selv under to ugers varmebølge i juni måned var Danmarks ældste ishus lukket i bunden af Kongevejen.

Den dårlige nyhed er, at det ikke åbner igen. Mange er gået forgæves efter en ispind, øl og kop kaffe, og det vil de blive ved med.

Den lille arkitektoniske og historiske perle fra 1902 på hjørnet af Skovbrynet og Kongevejen - overfor Dalgas Avenue - er ikke længere med i planerne hos forpagteren af Aarhus' ishuse, selskabet Unilever, hvis multinationale sortiment netop tæller blandt andet Frisko Is.

Annonce

Det siger Henrik Mensch, der nu driver 10 andre af byens iskiosker og -huse for Unilever, og som i 2017 lavede en omstridt forpagtningsaftale med Aarhus Kommune, hvorefter flere af de eksisterende ismænd og forpagtere blev sagt op.

- Der blev holdt et møde mellem kommunen og Unilever. Ishuset er efterfølgende pillet af vores forpagtning. Hvad der nøjagtig skal ske med ishuset, ved jeg ikke. Kommunen vil vist bruge det til andet formål, men hvor sagen nøjagtig står, ved jeg ikke, siger Henrik Mensch.

På ishuset står en kort lakonisk meddelelse om, at "iskiosken holder lukket i dag". I stedet henvises publikum og kunder til iskiosken ved Tangkrogen et par hundrede meter på den anden side af Strandvejen.


Der blev også solgt øl, når der var koncerter på stadion, men det kan man lige så godt købe i den anden kiosk med Strandvejen

Henrik Mensch, ishusforpagter i Aarhus


- Det var mest Steiner-børnene fra skolen, som kom og købte slik, og den gruppe passer ikke ind i vores idé med en kiosk. Der blev også solgt øl, når der var koncerter på stadion, men det kan man lige så godt købe i den anden kiosk med Strandvejen, siger Henrik Mensch.

Kiosken var levevej 365 dage om året

Iskiosken var indtil 2018 drevet i en halv snes år af Ragheid Nakkug. Flygtningen, der kom til Danmark fra Irak omkring år 2000.

Ragheid Nakkug holdt åbent året rundt - 365 dage - i den lille historiske perle af et ishus, der nu er lukket ned på hjørnet Skovbrynet/Kongevejen. 2005 Foto: Kim Haugaard

Kunderne var mange og forskellige, fortalte Ragheid Nakkug i et interview med Stiftstidende i 2005. Han drev kiosken som sin levevej i en halv snes år, og havde åbent en stor del af dagen med sit udsalg af slik, toast, øl, vand - og is.

Den lille kommunale hjørne-plet var et samlingspunkt for blandt andre beboerne på Stefanshjemmet, der i deres kørestole fik personlig hjælp med blandt andet sugerøret, når en sodavand skulle nydes.

Ragheid Nakkug var én af de individuelle forpagtere - som efter en indædte kamp mod kommunen for ikke at blive smidt ud af deres forretninger - måtte lade sit forretningsliv i 2017.

Nu er spørgsmålet, hvad Aarhus Kommune vil bruge det lille skilder-agtige hus til med den typiske røde Aarhus-svensk  farve på bjælkerne. Århus Stiftstidende er ikke lykkedes med at få en kommentar fra Teknik og Miljø afdelingen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Debat

Solstorme og terror kan lamme samfundet: Er vi forberedt, hvis det umulige skulle ske?

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Jamen, hvad sker der? Byens mest forsinkede gangbro bliver yderligere forsinket

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce