AARHUS: Rusen fra prisuddelingen Byens Bedste, hvor pizza-restauranten Il Locale vandt kategorien for Bedste Take Away i november måned, er langsomt aftaget.
Parret bag Il Locale, som har ligget i Guldsmedgade i et par år, kæmper med at få stedet til at overleve økonomisk på grund af coronanedlukningerne.
- Under hele coronaperioden har vi haft succes med take away. Der er blevet solgte mange pizzaer, som er blevet leveret rundt til folk i Aarhus. Vi havde også mange gæster indenfor og ved bordene på fortovet, da det var muligt sidste år - især i sommerperioden, fortæller Jakob Kristian Sørensen, som deler medejerskab af Il Locale med sin kæreste og sin lillebror.
- Vi havde 4.000 eller måske endnu flere kunder sidste sommer. På den måde havde vi stor succes, tilføjer Stine Ilona Eilertzen.
Travlhed - men lille fortjeneste
På trods af travlheden har det været svært at få økonomien til at hænge sammen. Opfordringen fra politikere og landet beslutningstager - til at støtte op om lokale spisesteder og købe take away - kan mærkes, men fortjeneste er der ikke meget af.
- Folk er gode til at bestille vores pizzaer. Men hvis de bestiller gennem Wolt eller andre af de store leverandører, som bringer ud i hele Aarhus, får vi ikke meget ud af det, siger Jakob Kristian Sørensen.
En typisk pizza hos Il Locale koster 100 kroner, og hvis man bestiller den med udbringning, forsvinder fortjenesten hos restauranten. Omkring syv kroner er der i overskud på en pizza, når omkostninger til et stort udbringningsfirma, lønninger og råvarer er betalt. De syv kroner skal hjælpe med til at dække husleje og faste udgifter som el og vand.
Il Locale
Il Locale, Guldsmedgade 36, 8000 Aarhus C
Menu/Bestil: illopizza.dk
Telefon: 93303600
- Det er velkendt, at i en restaurant som vores kommer omkring 45 procent af omsætningen fra drikkevarer. Med den nuværende nedlukning er den indtægt ikke eksisterende, siger Stine Ilona Eilertzen.
Lønnen til parret er derfor meget begrænset.
- Stine og jeg får en løn udbetalt efter skat, som ligger en smule over en SU. Det bliver vi bestemt ikke rige af, lyder det fra Jakob Kristian Sørensen.
Nye vaner med bestilling
Da parret skabte det nye sted i Guldsmedgade, var ambitionen nu heller ikke at blive forgyldte økonomisk. Men med de mange timer som parret lægger som selvstændige i Il Locale, burde det være muligt at få en anstændig løn.
Regnskaberne er blevet finkæmmet, og nu har parret besluttet på sigt at droppe de store udbringningsfirmaer og ansætte syv cykelbude, som snart kan ses i bybilledet med store, røde tasker og cykelkasketter.
Jakob Kristian Sørensen og Stine Ilona Eilertzen. Il Locale,Nedlukningen har vænnet folk til at gøre deres indkøb via computeren derhjemme. Før corona blev omkring halvdelen af vores bestillinger afhentet direkte her i restauranten. Nu er det blot 20 procent, som henter selv.
Derfor håber parret, at folk i fremtiden vil bestille mad direkte hos Il Locale og eventuelt betale for levering - som koster 39 kroner ekstra.
En snarlig åbning af samfundet vil formentlig ikke ændre på de vaner, som mange mennesker har tillært sig under Corona.
- Nedlukningen har vænnet folk til at gøre deres indkøb via computeren derhjemme. Før corona blev omkring halvdelen af vores bestillinger afhentet direkte her i restauranten. Nu er det blot 20 procent, som henter selv. Og det mønster vil formentlig forsætte, selvom samfundet åbner sig, forudser parret.
Derfor bliver de syv nye cykelbude formentligt et fast indslag i byen, hvis altså indtjeningen stiger, så det giver mening at drive Il Locale i fremtiden, så man igen kan høste en pris, når der er uddeling af Byens Bedste.