Annonce
Aarhus

De dygtigste hoveder samles i Viby

På Viby gymnasium er de 31 i klassen ... Det er ny rekord

Regionens unge akademiske talenter skal udvikles på Viby Gymnasium, som 32 gymnasieskoler har lovet at sende elever til.

Snart er det slut med at spilde tiden i gymnasiet for de dygtigste elever i Region Midtjylland, efter nytår skal de have flere faglige udfordringer i på et nyt talentakademi. Undervisningen af talenterne går i gang efter nytår, hvor ­talentakademiet for­venter at have 50 elever.

Annonce

»Gymnasierne er gode til at hjælpe de svageste elever og den store midtergruppe, men der sidder nogle i hver klasse, der spilder tiden lidt,« for­klarer Dinna Balling.

Hun er en af hovedkræfterne bag Akademiet for Talentfulde Unge i Region Midt, der snart tager imod elever.

Til daglig er hun undervisningsleder på Viby Gymna­sium og HF, der skal huse det nye akademi, som 32 af regionens gymnasieskoler allerede har lovet at sende sine mest ­talentfulde elever til.

»Vi vil tilbyde udfordringer til dem, der kan mere, så det måske bliver dem, der op­finder noget, vi kan konkurrere med Kina om i frem­tiden,« ­siger Dinna Balling ­begejstret.

To elever i hver gymnasieklasse har, målt i gennemsnit, særlige forudsætninger og den vilje, der er brug for for få gavn af talentakade­miet, ­lyder erfaringerne fra hovedstadens akademi.

De talentfulde elever er gymnasierne her i ­regionen i gang med at finde blandet eleverne i 1.g.

Her vil elever med akademisk potentiale bliver opfordret til at sende en skriftlig ansøgning til talentakademiet, som deres eget gymnasium også skal anbefale dem til.

Dinna Balling vil sammen med akademiets andre bagmænd vurdere, om talenterene virker til at have det nødvendige drive til at gennemføre forløbet.

»Vi går ikke efter de få ­nørder, der får 12 i et fag, men fire i resten. Vores elever skal være fagligt godt med i alle fag,« siger Dinna Balling.

Nogle af de dygtigste elever saborterer undervisningen og laver aldrig lektier, fordi de klarer sig fint uden.

»De risikerer at miste den arbejdsomhed, de får brug for på en videregående uddannelse,« siger Dinna Balling.

Hvis de altså ikke får ud­fordringer nok undervejs, som dem de kan få på talentakademiet.

Politikerne i regionsrådet er så vilde med talent-akademi-planerne, at de netop har nikket ja til at skyde knap 1,2 millioner udviklingskroner i akademiet fra i år til 2014.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce