Annonce
Aarhus

De ’kolde hænder’ sætter foden ned: - Tal ordentligt om os, Aarhus Kommune!

Ole Sønderup er fællestillidsmand i Børn og Unge i Aarhus Kommune. Sammen med sine tillidsmandskolleger fra de øvrige magistratsafdelinger har han følt det nødvendigt at sige fra over for det, han mener, er nedsættende tale fra Aarhus Kommunes side om kommunens egne medarbejdere. Foto: Tom Ingvardsen
Aarhus Kommune anerkender ikke det store arbejde, de administrative medarbejdere yder. Det mener HK Kommunal Østjyllands fællestillidsrepræsentanter, der nu har givet byrådet klar besked.

AARHUS: Administrativt bøvl.

De to ord har fået bægeret til at flyde over hos seks fællestillidsrepræsentanter på tværs af magistratsafdelingerne i Aarhus Kommune.

Ordene kan læses i budgetforliget 2021 (se den fulde ordlyd i faktaboksen), og ifølge HK Østjylland er det blot det seneste eksempel på, hvordan de administrative medarbejdere alt for ofte er blevet omtalt negativt og respektløst.

Annonce

”Administrativt bøvl”: Her er den fulde ordlyd

"Der gennemføres en rammebesparelse på administration på 30 mio. kroner. Besparelsen fordeles på de enkelte magistratsafdelinger efter den fordelingsnøgle, der blev benyttet i budgettet for 2018."

"Rammebesparelsen skal følges op med initiativer, som rent faktisk sikrer enklere arbejdsgange, mindre dobbeltarbejde, færre unødvendige processer og analyser, mere fokus på kerneopgaven og mindre administrativt bøvl."

- Der skal naturligvis ikke være mere administration end højst nødvendigt, men det er vigtigt at pointere, at administration er et håndværk, der sikrer borgernes retssikkerhed og ikke mindst god service og velfærd, og det fortjener at blive omtalt med respekt. Vores medlemmer er forudsætningen for, at læreren og pædagogen får mulighed for at tage sig af børnene, siger Hans-Henrik Hansen, der er formand HK Kommunal Østjylland.

Hvad står der?

Ser man på, hvad der rent faktisk står i budgetforliget omkring administrativt bøvl, så indgår det i en større sammenhæng, hvor udgangspunktet er, at der skal spares 30 millioner kroner på administrationen:

"Rammebesparelsen skal følges op med initiativer, som rent faktisk sikrer enklere arbejdsgange, mindre dobbeltarbejde, færre unødvendige processer og analyser, mere fokus på kerneopgaven og mindre administrativt bøvl."

Hans-Henrik Hansen, formand HK Kommunal Østjylland, bakker sine medlemmer op i, at der ofte tales nedsættende og ukonkret om det administrative lag, nærmest uden hensyn til, at det er levende mennesker og ikke en grå masse. Foto: Brian Rasmussen

Hans-Henrik Hansen, når man læser det i sin fulde kontekst, skal det så ikke snarere forstås sådan, at det er arbejdsgangene, der skal gøres mindre bøvlede, som en hjælp til de administrative medarbejdere?

- Så skulle der vel have stået bureaukrati i stedet for? Men jeg tror heller ikke, det lige er det enkelte tilfælde her. Det var bare dråben, der fik fællestillidsmændene til at sige, at nu må nok være nok, vi vil behandles med respekt og værdighed, siger Hans-Henrik Hansen.

Annonce

Evindelige besparelser

Ole Sønderup er fællestillidsrepræsentant i Børn og Unge, og blandt de, der har sat sin underskrift på et opråb, der 2. december blev rundsendt til samtlige byrådsmedlemmer.

- Vi er altså professionelle, der er uddannede i administration. Vi har en stor faglig stolthed, så vi bryder os ikke om at høre vores arbejde omtalt som blandt andet administrativt bøvl. Det påvirker naturligvis vores arbejdsmiljø, siger Ole Sønderup i en pressemeddelelse, som er udsendt af HK Østjylland.


Der skal naturligvis ikke være mere administration end højst nødvendigt, men det er vigtigt at pointere, at administration er et håndværk, der sikrer borgernes retssikkerhed og ikke mindst god service og velfærd, og det fortjener at blive omtalt med respekt. Vores medlemmer er forudsætningen for, at læreren og pædagogen får mulighed for at tage sig af børnene.

Hans-Henrik Hansen, formand HK Kommunal Østjylland


I budgetforliget for 2021-2024 står der, at der i en årrække er gennemført besparelser på de administrative områder, og at det har ført til, at Aarhus Kommune i dag ligger under landsgennemsnittet, når det kommer til administrative udgifter per indbygger.

- Det skal vi være tilfredse med, og vi skal fortsætte udviklingen, står der endvidere i budgetaftalen.

Århus Stiftstidende har været i kontakt med Ole Sønderup, der ikke nødvendigvis er tilfreds med den udvikling:

- Vi har gennem en årrække været udsat for store besparelser, større end andre steder i organisationen. Vi får kniven, uden at vi nødvendigvis skal lave mindre. I stedet skal vi bare løbe hurtigere til de samme opgaver. Når vi så igen og igen udsættes for besparelser, så får det os til at tænke, om det er fordi, man gerne vil af med administrationen, spørger han.

Annonce

Skaber dårligt arbejdsmiljø

Ifølge Ole Sønderby så slider den vedvarende omtale af administrationen som noget, der helst skal spares væk, på ham og hans kollegaer.

- Det skaber ikke et godt arbejdsmiljø for os, og vi føler, at vi er nødt til at komme med et nødråb nu. Kommunens manglende respekt for de administrative medarbejdere skaber utryghed og dårlig stemning. Det er ikke i orden at omtale en loyal medarbejdergruppe på den måde, siger Ole Sønderup i pressemeddelelsen.

Avisen har spurgt Ole Sønderup, hvorvidt udtrykket 'administrativt bøvl' i sammenhængen ikke lige så vel kan forstås som om, at det blot er arbejdsgangene, der skal gøres mindre bøvlede.

- Det er ikke det, det drejer sig om. Det er det store perspektiv. Og når politikerne bruger det udtryk, så signalerer de, at dem, der sidder med arbejdet, sidder og "bøvler". Det er det indtryk, borgerne får. Og det kan politikerne ikke være bekendt, siger Ole Sønderup.

For ham at se er bægeret netop flydt over med den udtalelse.

- Når vores øverste ledelse begynder at bruge udtryk som "administrativt bøvl", så ser vi det som en form for ringeart overfor os, og det arbejde, vi laver. Selvfølgelig skal der ikke bruges flere penge på administrationen, end der er brug for. Men dem, der så er her, skal anerkendes i forhold til den opgave, de udfører, siger han.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce