Annonce
Østjylland

De kvikkeste, unge hoveder fejret

Et intenst, to-årigt læringsforløb for unge, akademiske talenter blev fejret med diplomer og lovord fra højeste myndighed.

»Hvor bliver jeg glad for, at I findes. Og hvor giver det mig megen tro på fremtiden.«

Annonce

Sådan indledte uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) mandag eftermiddag sin tale fra Aarhus Teaters store scene til 155 unge akademiske talenter, som var samlet for at få overrakt et diplom for deres deltagelse i Region Midtjyllands akademiske satsning Akademiet for Talentfulde Unge (ATU), som har hjemme på henholdsvis Viby Gymnasium og Herning Gymnasium.

Siden januar 2013 har de 155 gymnasieelever fra Lemvig i vest til Grenaa i øst deltaget i et intensivt, fælles forløb sideløbende med undervisningen på deres egne gymnasier.

I samarbejde med en lang række aktører fra både erhvervslivet og den akademiske verden har de unge talenter gennem to år fået en grundlæggende introduktion til akademisk arbejde gennem en række af seminarer, konferencer, workshops, virksomhedsbesøg, foredrag, kulturarrangementer og akademiske camps.

18-årige Adam Kamakh Asaad fra Trøjborg og Risskov Gymnasium er en af dem, der gennem de sidste to år har forberedt sig på en akademisk fremtid gennem ATU.

Han var som alle de andre blevet vurderet egnet og indstillet til forløbet af sin rektor. Noget overraskende for den unge Adam selv, der ikke betragtede sig selv som særligt talentfuld.

»Jeg havde en opfattelse af, at man skulle have Nobelpris-potentiale for at komme i betragtning,« sagde Adam efter at have modtaget sit diplom.

Men mindre kunne også gøre det, viste det sig.

»Det, vi alle sammen har haft til fælles, er, at vi interesserer os for skolen og stræber efter at klare os godt i timerne. Og det er nok mest det, denne idé bygger på. Så da jeg kom med, kunne jeg godt se, at det var noget for mig, og at det ikke handlede om Nobelpriser.«

Adam Kamakh Asaad bedyrer, at det ekstra forløb ved siden af den normale undervisning ikke har været specielt hårdt. Det har for det meste begrænset sig til en eftermiddag fra 16-20 en gang om måneden, hvor den til gengæld har kørt på alle cylindre for at forberede sig bedst muligt til en senere akademisk karriere.

Selv er Adam Kamakh Asaad stadig i tvivl om, hvor det skal bære hen, men han mener, at ATU-forløbet nærmere har hjulpet ham til at snævre mulighederne ind end at udvide dem. Lige nu hælder han mest til at læse medicin, men måske vil han først tage til Spanien et år, når han til sommer er blevet student, blandt andet med spansk på eksamensbeviset.

Leder af ATU Svend Thorhauge mindedes på dagen sit første møde med de unge talenter for to år siden, hvor den tidligere landsholdsspiller og landstræner i volleyball, Mikael Trolle, var hyret ind til en indledende peptalk og havde spurgt:

»Vil I udvikle jeres potentiale, eller vil I bare være lykkelige?«

Underforstået at mageligheden altid lurer, at det forpligter at have talent, og at det kræver hårdt arbejde at udvikle det.

En pointe Svend Thorhauge selv fulgte op på ved diplomoverrækkelsen.

»Talent udfoldes bedst, hvis det sættes på prøve. Lidt ligesom kærlighed.«

Der var også tale af regionrådsformand Bent Hansen (S), der kunne konstatere at succesen med ATU spreder sig som ringe i vandet, idet der nu er elever fra de fleste af regionens gymnasier tilknyttet akademiet, nemlig i alt omkring 50.

Han kunne da også berolige med, at et enigt regionsråd ville forlænge dets bevilling på 2 millioner kroner til projektet.

»Det er kommet for at blive,« sagde Bent Hansen. »Så nyd jeres egen indsats. Det har I fortjent.«

Klik her for at se pdf med navnene på alle de akademiske talenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce