Annonce
Østjylland

De kvikkeste, unge hoveder fejret

Et intenst, to-årigt læringsforløb for unge, akademiske talenter blev fejret med diplomer og lovord fra højeste myndighed.

»Hvor bliver jeg glad for, at I findes. Og hvor giver det mig megen tro på fremtiden.«

Sådan indledte uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) mandag eftermiddag sin tale fra Aarhus Teaters store scene til 155 unge akademiske talenter, som var samlet for at få overrakt et diplom for deres deltagelse i Region Midtjyllands akademiske satsning Akademiet for Talentfulde Unge (ATU), som har hjemme på henholdsvis Viby Gymnasium og Herning Gymnasium.

Siden januar 2013 har de 155 gymnasieelever fra Lemvig i vest til Grenaa i øst deltaget i et intensivt, fælles forløb sideløbende med undervisningen på deres egne gymnasier.

Annonce

I samarbejde med en lang række aktører fra både erhvervslivet og den akademiske verden har de unge talenter gennem to år fået en grundlæggende introduktion til akademisk arbejde gennem en række af seminarer, konferencer, workshops, virksomhedsbesøg, foredrag, kulturarrangementer og akademiske camps.

18-årige Adam Kamakh Asaad fra Trøjborg og Risskov Gymnasium er en af dem, der gennem de sidste to år har forberedt sig på en akademisk fremtid gennem ATU.

Han var som alle de andre blevet vurderet egnet og indstillet til forløbet af sin rektor. Noget overraskende for den unge Adam selv, der ikke betragtede sig selv som særligt talentfuld.

»Jeg havde en opfattelse af, at man skulle have Nobelpris-potentiale for at komme i betragtning,« sagde Adam efter at have modtaget sit diplom.

Men mindre kunne også gøre det, viste det sig.

»Det, vi alle sammen har haft til fælles, er, at vi interesserer os for skolen og stræber efter at klare os godt i timerne. Og det er nok mest det, denne idé bygger på. Så da jeg kom med, kunne jeg godt se, at det var noget for mig, og at det ikke handlede om Nobelpriser.«

Adam Kamakh Asaad bedyrer, at det ekstra forløb ved siden af den normale undervisning ikke har været specielt hårdt. Det har for det meste begrænset sig til en eftermiddag fra 16-20 en gang om måneden, hvor den til gengæld har kørt på alle cylindre for at forberede sig bedst muligt til en senere akademisk karriere.

Selv er Adam Kamakh Asaad stadig i tvivl om, hvor det skal bære hen, men han mener, at ATU-forløbet nærmere har hjulpet ham til at snævre mulighederne ind end at udvide dem. Lige nu hælder han mest til at læse medicin, men måske vil han først tage til Spanien et år, når han til sommer er blevet student, blandt andet med spansk på eksamensbeviset.

Leder af ATU Svend Thorhauge mindedes på dagen sit første møde med de unge talenter for to år siden, hvor den tidligere landsholdsspiller og landstræner i volleyball, Mikael Trolle, var hyret ind til en indledende peptalk og havde spurgt:

»Vil I udvikle jeres potentiale, eller vil I bare være lykkelige?«

Underforstået at mageligheden altid lurer, at det forpligter at have talent, og at det kræver hårdt arbejde at udvikle det.

En pointe Svend Thorhauge selv fulgte op på ved diplomoverrækkelsen.

»Talent udfoldes bedst, hvis det sættes på prøve. Lidt ligesom kærlighed.«

Der var også tale af regionrådsformand Bent Hansen (S), der kunne konstatere at succesen med ATU spreder sig som ringe i vandet, idet der nu er elever fra de fleste af regionens gymnasier tilknyttet akademiet, nemlig i alt omkring 50.

Han kunne da også berolige med, at et enigt regionsråd ville forlænge dets bevilling på 2 millioner kroner til projektet.

»Det er kommet for at blive,« sagde Bent Hansen. »Så nyd jeres egen indsats. Det har I fortjent.«

Klik her for at se pdf med navnene på alle de akademiske talenter.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Alarm 112

Politiet fik anmeldelse om indbrud i nat - men de mistænkte tyve sad i forvejen på politigården

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce