Annonce
AGF

De laver dem ikke som ham længere: Fodboldinvalide Niklas Backman har en enorm rolle i AGFs genrejsning

32-årige Niklas Backman har indstillet karrieren. Arkivfoto: Axel Schütt

Der var ingen, der kunne fejre en glidende tackling som Niklas Backman. Og det behøvede faktisk ikke engang at være ham selv, der udførte den.

Som dengang ovre i Herning hvor Alexander Munksgaard kastede sig ned og blokerede bolden. Det fik AGF-anføreren til at tiljuble sin holdkammerat som havde han scoret et mål.

Og hvor mange gange har vi ikke set Backman - typisk efter at bolden var ekspederet langt væk - knytte en næve for sig selv over udførelsen af den opgave, han fik løn for.

Annonce

Forleden valgte AGFs anfører at lægge støvlerne på hylden. 32 år gammel. Det er blandt andet på grund af en hovedskade, han ikke rigtig kan ryste af sig, og nu vil han ikke gamble mere med sit helbred.

For ham giver det kun mening at gå på banen hvis han kan give sig 100 procent. Han kunne kun spille på én måde.

Niklas Backman var ikke en moderne midterforsvarer. Hans arbejde var først og fremmest at forhindre de andre i at score, og det satte han en stor ære i. Og han har siden lært mentaliteten fra sig, men det vender vi tilbage til.

Der er ingen i AGFs trup, der har været i klubben i længere tid end ham, men nu er det altså slut. På mandag bliver han hyldet til kampen mod AaB.

Niklas Backman. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Han har spillet syv kampe for AGF siden den første coronanedlukning. Altså på halvanden sæson. Så rent sportsligt har holdet - og fansene - vænnet sig til, at han ikke længere hjælper til inde på banen. AGF er sådan set allerede kommet videre med Hausner, Bisseck og Tingager, der kæmper om pladserne i det centrale forsvar.

Men Niklas Backman fortjener et klap på skulderen på vej ud, fordi han har sat et markant aftryk på AGFs moderne historie. Et aftryk, der ikke kan overvurderes.

Da Niklas Backman kom til Aarhus for snart seks år siden, var holdet netop rykket op i Superligaen og rodede rundt på en niendeplads. Fem sejre i 18 kampe.

Han var ingen magisk tryllestav som i tegnefilmene. AGF blev ikke meget bedre bare fordi svenskeren nu styrede forsvaret. Men lidt bedre.

Efter et halvt år nåede de pokalfinalen. Den første i 20 år.

Og så småt begyndte statistikdrengene at se et mønster i AGFs kampe. Det var ret tydeligt hvornår Niklas Backman var med og hvornår han ikke var med.

Som denne statistik fra 2018-19-sæsonen: Backman havde været med i halvdelen af de 24 kampe. Med ham havde AGF lukket syv mål ind, uden ham havde de lukket 22 mål ind.

Eller denne statistik fra september 2019. Fra det tidspunkt og halvandet år tilbage havde Backman spillet 24 Superligakampe. AGF vandt 15, spillede otte uafgjort og tabte én. Nederlaget kom i en kamp, hvor han forlod banen efter 36 minutter på grund af en hovedskade!

Han var instrumental i bronzesæsonen, hvor han blev skadesfri fra kamp fem. Indtil da havde AGF ikke vundet en kamp. I de næste fem kampe (alle med Backman) lukkede de slet ikke mål ind.

Niklas Backman. Arkivfoto: Axel Schütt

Hans betydning står sort på hvidt, og hans første træner i AGF er da heller ikke i tvivl om Backmans betydning for AGF.

- Han var en fighter af en hel speciel støbning, en stærk leder og en vinder som har været vigtig for genrejsningen af AGF, skrev Glen Riddersholm torsdag på twitter hvor han samtidig ønskede sin tidligere spiller god vind fremover.

Som Riddersholm antyder, så var det ikke kun på banen, at Niklas Backman var enorm vigtig for AGF.

Han var meget skadesplaget i især sine sidste år og opnåede derfor kun 109 kampe for klubben. Men hans aftryk uden for banen kan kun undervurderes.

Det fortæller den anden cheftræner, han har haft i AGF. David Nielsen.

- Backmans betydning for klubben er enorm. Han har en enorm værdi. Han virker måske som en stille og rolig mand, men de største hunde behøver ikke at gø, siger Nielsen, der kan glæde sig over, at svenskeren fortsætter i en rolle i klubben uden for banen.

Niklas Backman. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- Han blev hurtigt en vigtig spiller for mig og blev anfører under mig. Så det er en spiller, der har enorm betydning for, hvor vi er i dag.

- Vi er jo en klub, hvor vi værdsætter folk, der gør deres ypperste. Han har spillet med hjertet uden på trøjen i rigtig mange år. Han har været en type forsvarsspiller, som satte en ære i at forsvare, og det har fundet vej ind i fansenes hjerter med rette.

- Han har sat et stort aftryk på Sebastian Hausner. Han kunne ikke cleare en bold til at starte med. De unge vil hellere tage bolden ned, for det er det, de bliver målt på. Så det har været vigtigt for os at have Backman - Hausner har skullet tage de ting fra ham og blive dygtig til det samme.

- Der er ingen tvivl om, at det kommer til at være i væggene hos os i fremtiden med de stoppere, vi uddanner. Der skal altid være en god del af Backman i dem, siger David Nielsen.


Vi er jo en klub, hvor vi værdsætter folk, der gør deres ypperste. Han har spillet med hjertet udenpå trøjen i rigtig mange år. Han har været en type forsvarsspiller, som satte en ære i at forsvare, og det har fundet vej ind i fansenes hjerter med rette.

David Nielsen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

AGF

Se højdepunkterne: AGF og Silkeborg spiller uafgjort i chanceorgie

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce