Annonce
Debat

Debat: Også i alternativ behandling er den trepattede ko stærkt overvurderet

Annonce

Sundhed: Politikere og læger advarer i medierne befolkningen om det farlige ved alternativ behandling. Deres udsagn bygger på nogle sensationelle skrækeksempler, som er gået i selvsving i mediemøllen. Men hvad er det konkret, der er farligt?

Det har hidtil været svært at få medierne til at interessere sig for alternativ behandling i sundhedspolitisk forstand. Men det har ændret sig radikalt, ikke mindst via en kampagne i Berlingske.

Det er dog ikke indlæg, der giver læserne en egentlig indsigt i emnet. Det meste er citater fra læger og politikere, der bruger nogle skrækeksempler som afsæt for dommedagsadvarsler om det livsfarlige i alternativ behandling. Som forbruger reagerer man derfor ikke med et ”ahaa”, men med et skrækslagent ”uha!” En alternativ behandler fik fx ørerne i Danmarks Radio-maskinen, fordi han påstod, at kræft ikke er en sygdom og brugte en succeshistorie med en patient, der for længst er død. Og der kom et par stykker mere af samme skuffe. Helt ude i hampen. De burde kølhales.

En klog mand har engang sagt, at det interessante ikke er det usædvanlige, som for eksempel den trepattede kos liv og levned. Det er livet hos de mange køer med fire patter, vi bør bruge vores opmærksomhed på. Og det er her, kæden for længst er hoppet af: Det virker som om hensigten er at blide os ind, at dette farlige er et generelt træk ved alternativ behandling.

Andreas Rudkjøbing, Lægeforeningens formand, siger fx i Ugeskrift for Læger, 5. august 2019: ”Der er mange eksempler på ulykkelige forløb med alternativ behandling. Patienter indleder behandlinger, som hviler på et helt udokumenteret grundlag, og som i nogle tilfælde har vist sig at være farlige.”

”Mange eksempler”. Hvor ved han det fra? Det absurde er, at Andreas Rudkjøbing overhovedet ikke bygger sit udsagn på videnskabelige data – selv om han ved enhver lejlighed efterlyser evidens, når det gælder alternativ behandling.

Og her er vi ved sagens kerne: Der er ingen, der ulejliger sig med at undersøge fakta, når det gælder hvad der kan være farligt. Massage er den mest udbredte alternative behandlingsform, brugt af 19,7 procent af befolkningen i 2017 (Statens Institut for Folkesundhed, 2018). Jeg har overlevet mange behagelige behandlinger. Akupunktur er nummer to, fordi den også bruges i sundhedsvæsenet. Her har der været et tilfælde, hvor nåle sat forkert i brystkassen måske har medført døden. På tredjepladsen finder man zoneterapi, hvor man tilbringer tiden med at blive trykket under fødderne. Det eneste redskab er zoneterapeutens hænder, så her er det svært at se, hvori det farlige kan bestå. Nummer fire er healing og/eller clairvoyance, og her berører behandleren slet ikke klienten.

De øvrige behandlingsformer er meget lidt udbredte, og fælles for de fleste er, at man ikke anvender redskaber eller andet, der kan skade klienterne. Det er unægtelig svært at se hvori det farlige skulle bestå. Så bare rolig – vi kan roligt nusse hinanden under fødderne eller sende hinanden kærlige tanker.

Jesper Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Vinduespudser jagtet tilbage til bilen og truet: Var uheldig at spilde vand gennem et åbent vindue

Annonce