Annonce
Aarhus

Den er helt gal med salget

UDSALG. Tøjbutikken Birger Christensen i København inviterede fredag for første gang sine medlemmer til et en-dags udsalg med 30 procent på stort set alle varer. Foto: Carina Heckscher/Scanpix

Krisen kradser i detailsektoren, og det smitter af på forbrugeren. Mange butikker og kæder har allerede taget tilløb til udsalg nu, og der er ifølge eksperter et tegn på, at den er helt gal med salget i butikkerne.

Oktoberudsalg, weekend­udsalg og fødselsdagstilbud. Kært barn har mange navne, men én ting er helt sikkert: Danskerne kan købe mange af julegaverne til spotpriser, man normalt kender fra ­januarudsalget.

Mens forbrugerne kan glæde sig over en billig jul, er en ekspert bekymret for butikkernes helbred.

»At butikkerne giver rabat og procenter nu, er et udtryk for, at de er usikre på, om de kommer af med alle varerne. Det er et sygdomstegn og et symptom på, at ­noget ikke er, som det skal være,« siger markedschef Michael Schou fra Retail ­Institute Scandi­navia.

Mærker nedgangen
Månederne op til juleaften er normalt det tidspunkt pååret, hvor butikkerne skyr tilbud og udsalg. Men i år vrimler det med skilte om rabat i indre by i København.

»Jul er højsæson for ­mange brancher, og det er normalt den periode, man sælger varer til fuld pris. Så derfor er det bestemt ikke et godt tegn. Tværtimod er det et udtryk for den alvorlige økonomiske situation, vi står i nu,« siger Michael Schou.

Den eksklusive tøj­butik Birger Christensen på ­Strøget i København er en af de butikker, der i går tilbød 30 procent på stort set alle varer.

»Det er ikke normalt, at vi giver rabat her midt i sæsonen, men som markedet ser ud lige nu, må vi bøje traditionerne lidt. Det handler jo også om likviditet,« siger Jens Birger Christensen, ­direktør og ejer af Birger Christensen.

Birger Christensen, der især er kendt for pelse og Chanel-tasker, mærker tydeligt nedgangen i forbruget. Lige nu ligger salget 30 pct. under niveauet fra samme tid sidste år.

»Det betyder, at vi har et større varelager end normalt. Det er ikke alvorligt, men som købmand bliver man nødt til at agere,« siger Jens Birger Christensen.

Nulvækst hos Change
Og Birger Christensen er blot én blandt mange butikker, der kører tilbud. Undertøjskæden Change sælger nu alt undertøjet til halv pris.

»Vi oplever naturligvis ligesom alle andre i detailbranchen, at der er færre folk på gaden for at shoppe. Det ville være utopi, at vi gik 20 pct. frem, mens andre gik 20 pct. tilbage,« siger adm. direktør Claus Walther ­Jensen. Change-butikkerne, der har haft en aggressiv strategi med at åbne mange nye butikker, har i år nulvækst i Danmark.

Om januarudsalget for alvor rykkes frem til december afhænger i stor stil af stormagasinerne Illum og Magasin, der ejes delvist af den nødlidende detailgigant Baugur. Hvis Magasin og Illum tyvstarter udsalget før jul, må de mindre butikker følge med. Mange af butikkerne fører nemlig de samme mærker som stor­magasinerne.

Magasin understreger, at de ikke laver decideret udsalg, men at de i december vil benytte sig af slag­kampagner, hvor prisen i få dage sættes ned på udvalgte varer som f.eks. damesko eller børnetøj.

»Butikkerne har allerede rykket udsalget så langt frem man kan til julen,« ­siger adm. direktør Jon Björnsson.

Illum vil alle søndage i december give rabat på ti pct. på alle varer til indehaverne af Illlum-kortet. Men de afviser, at der er tale om at rykke januarsalget frem til før jul.

»Jeg tror dog, at vi vil se mange af de mindre butikker på gaden rykke januarudsalget frem, fordi de har det rigtig svært lige nu med en nedgang i salget på op til 50 procent,« siger Peter Zäll.

Mens Illum peger på butikkerne, skeler de mindre spillere til stormagasinernes kampagner, rabatter og slagtilbud.

»Hvis de gør det, må vi se på det, men det håber jeg ­ikke, vi bliver nødt til. Hvis der er én ting, der er sikkert, så er det, at der skal være pakker under træet jule­aften. Og du kan jo ikke leve af at sætte prisen ned,« siger Jens Birger Christensen.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce