Annonce
AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Det er også blevet til minutter for reserverne for Dawid Kurminowski, som her mod AC Horsens tilbage i oktober. Arkivfoto: Ole Nielsen.
Dawid Kurminowski kom til AGF for et halvt år siden som topscorer i den slovakiske liga, men den unge angriber har indtil videre ikke fået bidt sig fast på holdet. Det overrasker ham ikke.

FODBOLD: Han undskylder allerede på forhånd, den polske angriber:

- Jeg beklager, men mit engelsk er virkelig dårligt. Det er vrøvl, kommer det fra Dawid Kurminowski.

Han slår ud med armene, kigger ned i jorden, udebane.

Annonce

Og måske er det i virkeligheden det bedste svar på det, som AGF-reporteren - efter et "det går nok det hele" - har tænkt sig at spørge nærmere ind til, det oplagte:

Hvorfor har du, Dawid, der kom til AGF i sommer med status som topscorer i den slovakiske liga, ikke fået mere ud af det i din første tid i Danmark?

Meget mere fysisk

Han svarer jo faktisk indirekte: Det er sproget. Det skal læres. Alt foregår på engelsk i AGF. Og det er ikke et sprog, der ligger lige til højrebenet for Kurminowski.

Men ellers:

- Det har bare været noget helt nyt for mig. Jeg har spillet i Polen og i Slovakiet, men det er et andet niveau her. Et højere niveau. Og også en helt anden form for fodbold. Det er meget mere fysisk i Danmark, end jeg har været vant til. Så det første halve år har været lærerigt for mig, jeg har haft tid til at vænne mig til en helt anden fodboldkultur, lyder det fra den 22-årige angriber på en nok lettere hakkende, men ganske forståeligt engelsk.

- Men det har også været svært, synes jeg. Sådan er det ofte, når man som ung spiller skifter til en ny klub. Så går man et niveau op. Og det har jeg oplevet her. Jeg kom som topscorer i den slovakiske liga, men den danske liga er stærkere, konkurrencen om spilletiden er større i AGF end den var i min forhenværende klub, så det har krævet meget, men jeg brokker mig ikke. Jeg vidste, at jeg ville få en svær start. Det vidste jeg.

Han smiler, virker allerede lidt mere afslappet.

Annonce

Forventede ikke målregn

Det er jo heller ikke sådan, at han slet ikke har set banen, når der er blevet fløjtet op hen over efteråret. Det er blevet til 17 kampe i førsteholdsoutfit, 13 i Superligaen, heraf de fem fra start, og så har der været to europæiske opgør, to pokalkampe. I alt 776 minutter. To mål. Derudover en lille håndfulde reserveliga-kampe.

Han kom til fra slovakiske MSK Zilina, hvor han i sæsonen op til nettede hele 20 gange. Så den fik på alle tangenter, da han blev præsenteret: Polsk bomber, målmager, nu skal I bare se løjer. Pres fra første bank på hoveddøren til klubhuset.

Det handler udelukkende om hårdt arbejde. Det er jeg indstillet på at levere, for det er det eneste svar. Hårdt arbejde. Hver dag.

Dawid Kurminowski, AGF

Du scorede masser af mål inden du kom til AGF. Det har du ikke gjort her. Har det været svært at tune ind på rent mentalt?

- Nej, jeg kom ikke til AGF med en forventning om, at jeg bare ville lave lige så mange mål, som jeg gjorde i min tidligere klub. Jeg har skullet lære mine holdkammerater, og de skal lære mig at kende. Tingene kommer ikke bare af sig selv.

Men er du tilfreds med din første tid i AGF?

- Alle fodboldspillere vil spille hver gang, og håber hele tiden på mere. Selv når det går godt, og du måske scorer i hver eneste kamp, vil du have mere og gøre det endnu bedre i den næste kamp. Jeg har måske ikke spillet så meget endnu, men jeg er glad for de kampe, jeg har fået, og samlet set er det blevet til over 1000 minutter (reserveholdskampe medregnet, red.). Det er fint, men jeg vil selvfølgelig spille meget mere og er også sulten efter at vise, hvad jeg kan, siger Kurminowski, der da også har skrevet en lang kontrakt med klubben. Fem år.

Annonce

Det handler om hårdt arbejde

Så der er tid nok til at lære det hele - kulturen, sprogkundskaberne, spillestilen, holdkammeraterne - men i en kynisk fodboldverden ved man også, at langsigtede planer og snak om tilvænning hurtigt kan få klippet halen.

- Tålmodig? Ja, ja. Det er jeg. Jeg er stadig en ung spiller. Jeg er kun 22 år, så jeg har tiden foran mig. Jeg har skrevet under på en lang kontrakt, og har trods alt kun været her i et halvt år nu, så jeg skal blive ved med at arbejde hårdt til træning, vænne mig til det hele, og så er jeg også overbevist om, at det nok skal komme. Der er jo også en grund til, at AGF har hentet mig hertil. De tror på mig, siger han med et forsigtigt smil.

Dawid Kurminowskis blå bog

  • 22 år gammel
  • Født i polske Srem midt i landet cirka 45 kilometer fra Poznan
  • 182 centimeter høj, vejer 78 kilo
  • Scorede i forrige sæson 20 mål i den bedste slovakiske række for MSK Zilina
  • Har 22 ungdomslandskampe for Polen, hvor han blandt andet har spillet sammen med Kamil Grabara
  • Er på kontrakt i AGF frem til 2026
  • Har indtil videre spillet 17 førsteholdskampe for AGF, hvor han har scoret to mål

Så hvad skal der til i den kommende tid for, at han kommer endnu tættere på fast spilletid?

- Det handler udelukkende om hårdt arbejde. Det er jeg indstillet på at levere, for det er det eneste svar. Hårdt arbejde. Hver dag. Og så skal jeg være klar, når jeg får chancen. Det er det, fodbold handler om, kommer det fra polakken, der i disse dage er med AGF-truppen på den første af opstartens to træningslejre under sydens sol.

Først Tenerife, så Alicante. Og her er det så bare at knokle på for den unge angriber. Der er så heller ikke så meget at tage sig til.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

AGF

Bliver Wilshere i AGF? Englænderen kan lide byen, men meget afhænger også af en ny træner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce