Annonce
Sport

Det handler om mennesker og projekter med muligheder

<p>Mens Tanzanias A-landshold var et nederlag til Elfenbenskysten fra at komme til VM i Brasilien, så var Jakob Michelsen også selv tæt på at sende sine ungdomslandshold fra den lille østafrikanske fodboldnation ud på den store scene. U20-holdet blev dog slået ud på vejen mod VM af Nigeria, mens U17-landsholdet havde vundet 1-0 hjemme, men tabte 0-2 ude i de afgørende playoff-kampe. Arkivfoto: Helene Bagger</p>

Jakob Michelsen har været med til at bygge succeser op i Skovbakken, Hobro og så fjernt som i Tanzania. I morgen skal han som Skive-træner forsøge at spænde ben for AGF.

Der er noget med fodboldtræneren Jakob Michelsen og hold, der spiller i gult og blåt. Sådan var det i Skovbakken, i Hobro, i Tanzania, og sådan er det nu i Skive IK.

Jakob Michelsen fyldte 34 år i tirsdags, men han har allerede masser af trænererfaring i divisionerne fra sine ophold i Skovbakken, Hobro og nu Skive, der i morgen gæster NRGi Park. Foto: Kim Haugaard

Der er noget med Aarhus-tilflytteren Jakob Michelsen og aftaler af halvandet til to års varighed. Sådan var det i Skovbakken i tre omgange - først som træner for klubbens ældste ungdomsspillere på pigesiden, derefter for damerne og siden herreseniorerne. Og sådan var det i Hobro og i Tanzania.

Jakob Michelsen

Født: 30. september 1980 (34 år)

Uddannelse: Lærer fra Aarhus Lærerseminarium (færdig 2007)

Profession: Fodboldtræner (UEFA Pro-Licens færdig 2013)

Civilstand: Gift med Katrine Korsgaard (anfører på Skovbakkens 3F-liga)

Karriereforløb:

Ungdomstræner i TM Tønder (U10-U14). Begyndte som 14-årig som assistent på U10 og kan dermed fejre 20 års trænerjubilæum i år.

Ungdomstræner i Kolding (U17 og U19 division)

2005-2007: Ungdomstræner i Skovbakken (U17 PigeDM)

2007-2009: Dameseniortræner i Skovbakken (3F liga)

2009-2010: Herresenior i Skovbakken (Danmarksserie/2. division)

2011-2012: Hobro IK (1. division)

2012-2013: Tanzania (U17- og U19-landstræner samt assistent på A-landshold)

Fra marts 2014: Skive IK (2. division/1. division), hvor kontrakten udløber til sommer

Og så er der noget med sønderjyden Jakob Michelsen og projekter, som han kan se muligheder i - muligheder for at udvikle fodboldspillere og opnå resultater forståes. Sådan var det i Skovbakken:

Annonce

»I 2006 vandt vi PigeDM, og med 3F-ligaen blev vi nummer fem og fire, inden jeg afleverede dem som nummer to, da jeg skiftede til herrerne halvt inde i sæsonen. Herrerne lå sidst i 2. division, da jeg overtog dem, og vi rykkede også ned, men da jeg afleverede dem to år senere, var vi nummer fem i 2. division,« husker Jakob Michelsen.

Sådan var det - altså det med mulighederne - i Hobro, som han to gange reddede fra nedrykning i 1. division:

»I mit sidste halve år i Hobro var vi det næstbedste hold i 1. division kun overgået af Esbjerg fB. Det er selvfølgelig ikke min fortjeneste, hvor holdet er i dag, men jeg var med til at rykke klubben på det tidspunkt, jeg var der. Blandt andet gik spillerne fra at træne tre gange til fem gange om ugen,« siger Jakob Michelsen om sine aktier i sæsonens store succeshistorie i Superligaen.

Sådan var det i Tanzania, som han sammen med den tidligere Aarhus Fremad-træner Kim Poulsen var én kamp fra at sende til sommerens VM i Brasilien:

»Tanzania var først og fremmest et eventyr og en mulighed, som jeg ikke kunne sige nej til. Det passede godt ind i vores liv (Jakob og hustruen Katrine, red.) på det tidspunkt, og opholdet har givet mig rigtig meget både menneskeligt, kulturelt og sportsligt. Jeg havde ansvaret for U17- og U20-landsholdene og var assistent for Kim Poulsen på A-holdet. I den afgørende kamp for at komme til VM mødte vi Elfenbenskysten med navne som Didier Drogba, Gervinho, Salomon Kalou og Touré-brødrene. Der var 70.000 mennesker på stadion i Dar es-Salaam, og vi kom foran 1-0. Med en sejr havde vi fået billetten til Brasilien på deres bekostning, men det endte med et 2-4 nederlag,« fortæller Jakob Michelsen.

Og sådan et mulighedernes-projekt er han nu også i gang med i Skive, som han har rykket tilbage i 1. division, hvor klubben endvidere har fået en mere end godkendt start med foreløbigt 14 point for 10 kampe og en aktuel sjetteplads i tabellen.

»Jeg overtog holdet i marts, hvor vi førte 2. division med ni point. Kravet var selvfølgelig, at vi skulle rykke op, og det gjorde vi med et forspring på 22 point til nummer to,« forklarer Jakob Michelsen.

To forskellige verdener

I morgen gælder det oprykningsfavoritterne fra AGF. Og Jakob Michelsen lægger ikke skjul på, at Skive inden da godt kan få brug for at træne holdets defensive organisation ved indlæg, som også var emnet, da han skrev sin afsluttede opgave og bestod Pro-træneruddannelsen i august i fjor.

»Vi kommer nok til at modtage en del indlæg i løbet af kampen, og den del skal vi gerne lykkes med, hvis vi skal have noget med fra NRGi Park og mødet med blandt andre Mate Vatsadze og Kim Aabech. Der vil nok ikke være mange uden for vores omklædningsrum, der tror på vores chance, og det er da også først og fremmest en bonuskamp for os, som vi glæder os rigtigt meget til i en flot kulisse. Det er to verdener, der mødes. Fuldtid mod deltid. Rækkens bedste trup mod rækkens vel nok yngste trup. Men spillestilen er nogenlunde ens. Vi vil forsøge at spille spillet som AGF. Det går vi ikke på kompromis med, og det er ikke ren romantik, men fordi vi tror på, at vi kan klare os på den måde, selv om AGF nok vil have bolden mere end os i kampen,« vurderer Jakob Michelsen.

Han er helt på det rene med, at en klub som Skive IK er et led i fodboldens store fødekæde. For mens AGF har haft held med at hive spillere ned fra Superliga-hylden i form af profiler som Daniel Christensen og Kim Aabech, så har Jakob Michelsen kun forstærket sin trup med en enkelt spiller fra 1. division siden oprykningen i sommer - den fra Fredericia-tilbagevendte nigerianer Ayinde Lawal. I stedet har Michelsen og Skive suppleret truppen fra lavere niveauer blandt andet med tre spillere med fortid hos morgendagens modstander - nemlig lejesvenden Edafe Egbedi fra AGFs reservehold, Victor Nielsen fra AGFs U19 og Kasper Kempel fra Aarhus Fremad og tidligere ungdomsspillere hos de hviie. Andre forstærkninger er hentet i Rishøj (Andreas Albech), Thisted (Mathias Petersen) og Kjellerup (Anders Vestergaard).

Annonce

Topscorer væk igen

Til gengæld har Skive blandt andet mistet sin topscorer Anders Hostrup til Fredericia, men det at miste klubbens bedste målscorer er ikke noget nyt på de nordvestjyske kanter. De seneste sæsoners skarpskyttere spiller i dag alle i større klubber: Thomas Dalgaard i hollandske Heerenveen, Anders Albers i Vejle og Morten Beck i Silkeborg. Øjeblikkets målkonge i Skive hedder i øvrigt Mikkel Jespersen. Den tidligere midtbanespiller har som angriber scoret seks gange i de seneste fire kampe.

Derfor består en stor del af Jakob Michelsens stillingsbetegnelse også af at scoute spilleremner. I modsætning til spillerne i Skive er han nemlig ansat på fuld tid.

»Der er det jo en fordel at bo i Aarhus, hvor der er mange lokale hold i 2. division og i Danmarksserien. Jeg er også tit på Fredensvang for at se AGFs reserve- og ungdomshold. Tidligere tog jeg også tit ud og så førsteholdets træning, fordi jeg bor tæt på anlægget, men det gør jeg ikke længere, fordi vi nu er i samme række. Det ville være upassende,« mener Jakob Michelsen og fortsætter:

»Man kan sige, at vi forsøger at samle dem op, som andre ikke vil have, men som vi ser et potentiale i, og jeg synes, at vi har et ærligt fodboldhold. Spillerne har en god indstilling, og de vil gerne arbejde hårdt. Det handler om at få meget ud af lidt, og det handler for os om at udvikle til fremtiden, men også om at skabe resultater nu, for ellers kan det jo være lige meget,« siger Skive-træneren og understreger, at målsætningen i Limfjordsbyen hedder nummer 10.

Overlevelse. Slet og ret.

Annonce

Umuligt at planlægge

Kontrakten med Skive løber til næste sommer. Så har forholdet varet halvandet år - der var den igen - og så er spørgsmålet om trækfuglen, nomaden eller fodboldcampisten om man vil igen skal videre. Sådan plejer det jo at være med Michelsen.

»Det er umuligt at planlægge i fodbold. Selvfølgelig har jeg nogle drømme, men processen derhen er også vigtig for mig. Jeg elsker presset, at arbejde med motiverede mennesker og at få en gruppe til at præstere sammen, men det skal først og fremmest være et projekt, som jeg kan se muligheder i. Mit mål er at komme til at træne på så højt et niveau som muligt og at have med så gode spillere at gøre som muligt. Jeg har ikke spillet 100 landskampe selv, så jeg ved godt, at jeg skal arbejde hårdt for at komme frem i fodboldverdenen, og måske viser det sig, at det er 1. division, det rækker til, men så er det sådan, det er. Jeg brænder for udvikling og holder alle muligheder åbne. For mig kan det være indland eller udland, klubhold eller landshold, ungdom eller seniorer, herrer eller damer. Det handler om at have en spændende hverdag, så man også kan nyde at være dér, hvor man er,« siger Jakob Michelsen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort, men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Annonce