Annonce
Aarhus

Rektor på Aarhus Universitet var indblandet i lovbrud - tilbød at trække sig

Rektor på Aarhus Universitet, Brian Bech Nielsen. Arkivfoto: Flemming Krogh
Rektor på Aarhus Universitet tilbød at trække sig efter at have tilbageholdt dokumenter, men han bliver.

Aarhus Universitets øverste leder, rektor Brian Bech Nielsen, var på et møde 15. oktober 2019 med til at vedtage, at universitet skulle forhale udleveringen af afslørende dokumenter til Information.

Det oplyser universitetet på sin hjemmeside.

Det har han ellers tidligere givet udtryk for ikke var tilfældet, skriver Information.

Annonce

Ifølge Aarhus Universitet har Brian Bech Nielsen tilbudt universitetets bestyrelsesformand, Connie Hedegaard, at fratræde sin stilling. Men en enig bestyrelse har udtrykt tillid til ham.

- Uagtet jeg ikke var vidende om, at beslutningen var lovstridig, må jeg erkende, at jeg har været med til at træffe den, udtaler Brian Bech Nielsen i nyheden på universitetets hjemmeside.

Sagen er en udløber af Informations afdækning af en meget omtalt rapport, der udkom i 2019, om oksekøds klimaaftryk.

Rapporten blev præsenteret som uvildig forskning.

Men det viste sig, at interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer og slagterigiganten Danish Crown var med til at udarbejde den.

Aarhus Universitet trak dengang rapporten tilbage. Og sagen kostede den ansvarlige institutleder jobbet.

I kølvandet på sagen om rapporten søgte Information aktindsigt i flere eksternt finansierede rapporter for at undersøge, om noget lignende havde fundet sted i andre tilfælde.

Men Aarhus Universitet udskød i to måneder at udlevere de ønskede dokumenter.

Aarhus Universitet har siden gentagne gange afvist både offentligt og over for Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, at aktindsigterne blev forhalet. Men det var altså ikke korrekt.

Interne dokumenter viser, at der på universitetet blev truffet en bevidst beslutning om at tilbageholde aktindsigterne.

Nyheden på Aarhus Universitets hjemmeside kommer ikke ind på rektorens rolle i den del af sagen, der handler om, at universitetet ad to omgange er kommet med falske forklaringer til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

I sine redegørelser til styrelsen har universitetet forsikret om, at der ikke er sket en forhaling i besvarelserne af aktindsigterne.

Brian Bech Nielsen oplyste tidligere på ugen til Information, at han har set disse redegørelser uden at studse over dem.

I forhold til de usande redegørelser til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fastholder Brian Bech Nielsen, at han "havde tillid til, at redegørelserne var retvisende".

- Da jeg ikke er vidende om, at beslutningen den 15. oktober ikke er lovmedholdelig, hæftede jeg mig ikke yderligere ved beslutningen.

- Jeg stolede på, at redegørelserne var retvisende, og jeg gennemgik dem ikke i detaljer, skriver Brian Bech Nielsen til Information.

/ritzau/


Sagen om Aarhus Universitet, der i strid med loven bevidst har tilbageholdt aktindsigter i kølvandet på den skandaliserede oksekødsrapport og efterfølgende dækket over det med usande forklaringer, tager nu en ny og alvorlig drejning.

Aarhus Universitet oplyser på sin hjemmeside, at universitetets øverste leder, rektor Brian Bech Nielsen, på et hidtil ukendt møde den 15. oktober 2019 selv var med til at vedtage, at universitet skulle forhale udleveringen af afslørende dokumenter til Information. Det har han ellers tidligere givet udtryk for ikke var tilfældet.

Det skriver Information.

Ifølge Aarhus Universitet har Brian Bech Nielsen tilbudt universitetets bestyrelsesformand, Connie Hedegaard, at fratræde sin stilling, men en enig bestyrelse har udtrykt tillid til ham.

»Uagtet jeg ikke var vidende om, at beslutningen var lovstridig, må jeg erkende, at jeg har været med til at træffe den,« udtaler Brian Bech Nielsen i nyheden på universitetets hjemmeside.

Nyheden på Aarhus Universitets hjemmeside kommer dog ikke ind på rektorens rolle i den centrale del af sagen, der handler om, at universitetet ad to omgange er kommet med falske forklaringer til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

I sine redegørelser til styrelsen har universitetet forsikret om, at der ikke er sket en forhaling i besvarelserne af aktindsigterne. Brian Bech Nielsen oplyste tidligere på ugen til Information, at han har set disse redegørelser uden at studse over dem.

»Jeg har selvfølgelig hæftet mig ved de redegørelser, der er indsendt til styrelsen, og de to første gav mig ikke anledning til på nogen måde at blive bekymret,« har rektoren udtalt til Information.

Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet kalder det »åbenlyst kritisabelt«, hvis rektoren har været vidende om, at styrelsen fik forkerte oplysninger.

»Styrelsen kritiserer jo kraftigt, at de ikke har fået rigtige oplysninger. Hvis rektor har et medansvar for det, så kan man godt spørge, om bestyrelsens tillid til ham er velbegrundet,« siger han til Information.

Professor i forvaltningsret Michael Gøtze fra Københavns Universitet mener, at yderligere afklaring er nødvendig.

»Der er brug for at undersøge nærmere, hvad der er sket. Både på mødet den 15. oktober og i forhold om rektor vidste, at udtalelserne til styrelsen var falske. Der er noget, der ikke rigtig hænger sammen der,« siger han.

Brian Bech Nielsen aflyste fredag et aftalt interview med Information, men i et skriftligt svar afviser han at have løjet om sit kendskab til sagen. Han oplyser, at han »de seneste dage« har valgt selv at gennemgå dokumenter, »som handler om min rolle«, og at det er på den baggrund, han er blevet »opmærksom« på sit ansvar for sagen.

I forhold til de usande redegørelser til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fastholder Brian Bech Nielsen, at han »havde tillid til, at redegørelserne var retvisende«.

»Da jeg ikke er vidende om, at beslutningen den 15. oktober ikke er lovmedholdelig, hæftede jeg mig ikke yderligere ved beslutningen. Jeg stolede på, at redegørelserne var retvisende, og jeg gennemgik dem ikke i detaljer,« skriver Brian Bech Nielsen til Information.

Kilde: Information

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Kom så, Sara Slott! - Mandag venter karrierens sidste OL-semifinale

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce