Annonce
Kultur

DYYYYYYYT: Kom med til drive-in gudstjeneste under Guds egen himmel

Horisonten var lang, himlen var høj, og solen glimtede i bilernes lak, da omkring 1800 østjyder tog til drive-in påskegudstjeneste.
Annonce

AARHUS: Vorherre lytter altid, siges det.

Men for hans fortsatte hørelses skyld må man håbe, at han ikke havde øret alt for stift rettet mod parkeringspladsen ved Agro Food Park i det nordlige Aarhus påskesøndag.

Her blev sådan cirka 500 dythorn trykket i bund. Mange gange. I en hyldest til livet og troen på Jesu genopstandelse, men også som en markering af, at man var sammen - selv om der var en bilrude imellem.

Flere steder landet over blev der søndag afholdt såkaldte drive-in gudstjenester, og i Aarhus havde 530 biler med omkring 1800 personer fundet vej til arrangementet.

Drive-in gudstjeneste

  • Drive-in gudstjenesten fandt sted på p-pladsen ved Agro Food Park, søndag klokken 14-15.
  • Bilerne blev talt. Der kom 530 i alt med anslået 3,5 personer i hver i gennemsnit.
  • Arrangementet havde opbakning fra ni folkekirker, frikirker og valgmenigheder: Kasted Kirke, Saralyst Kirken, Eurolife, Baptistkirken, Aarhus Vineyard, Citykirken, Haven, Aarhus Bykirke og Tilst Kirke.
  • Alle skulle blive i bilen med slukket motor og lukkede døre. Dog måtte det ene vindue rulles ned, hvis man gerne ville høre lyden live. Alternativt blev den også sendt via FM-båndet til bilradioen.
  • Gudstjenesten blev holdt af valgmenighedspræst Henrik Højlund akkompagneret af musiker og sangskriver Arvid Asmussen, der spillede både klassiske salmer og nyere kristen rock.
Annonce

Lilys første påske

Blandt dem var Thorsten og Margit Dam på henholdsvis 28 og 25 år.

De er faste kirkegængere og kommer normalt i Christianskirken i Aarhus. Med i bilen var også lille Lily på 10 måneder, så hendes første påskegudstjeneste blev en utraditionel en af slagsen, men det var alt i alt en god oplevelse, mente far Thorsten.

- Jeg synes, det er et fint arrangement. Man kan mærke fællesskabet, selv om alle sidder i hver deres bil. Det kan noget af det samme som en friluftsgudstjeneste. Jeg ville da hellere ud af bilen, men det er meget bedre end at sidde derhjemme i sofaen og følge med i fjernsynet, lød det ud gennem sideruden fra Thorsten Dam, mens Lily prøvende klemte sine babyfingre om bilens rat.

Annonce

Nanna fik ideen

Lidt længere nede ad pladsen stod Nanna Dideriksen og rockede med til lyden af musiker og sangskriver Arvid Asmussen på scenen.

Hun havde ingen bil med, for hun var frivillig hjælper - og faktisk var det hende, der fik ideen til hele arrangementet i første omgang, fortalte hun Stiftens udsendte:

- Det startede for tre uger siden med, at min rumbo havde hørt, at man i USA lavede drive-in gudstjenester, og så tænkte jeg, hey, det skal vi da også gøre! Jeg ville synes, det var SÅ mærkeligt, hvis jeg skulle sidde alene derhjemme i påsken. Det er alt for stort til ikke at fejre sammen med andre mennesker, fortæller Nanna Dideriksen.

Hun begyndte derfor at ringe rundt til præster og andre inden for kirkemiljøet for at plante ideen.

- Jeg ringede vel til 20-30 forskellige, og alle syntes bare, det var en vildt god idé. Men så blev jeg hjemsendt fra mit arbejde på grund af corona, og så var jeg nødt til at slippe ideen og lade andre køre videre med den. Og nu står vi her i dag, og det er bare så fedt at opleve, at der er så mange, der gerne vil det, lød det fra Nanna Dideriksen.

Drive-in gudstjeneste mandag

Også i Stilling har man taget ideen med drive-in gudstjeneste til sig, nu hvor coronakrisen har lukket kirkerne.

Her finder gudstjenesten sted mandag 2. påskedag klokken 11 ved Stilling Sø på en grusbelagt p-plads lige overfor sognegården.

Sognepræst Lisbeth Kristensen vil stå for gudstjenesten, og hun får selskab af trompetist Adrian Konggard samt to musikere på klaver og basun.

Der vil kun være adgang for deltagere i bil, og man skal medbringe egen salmebog, brød og vin - dog ikke mere af sidstnævnte end man kan køre derfra igen forstås.

Annonce

Thomas Buttenschøn

En af de, hun ringede til, var Søren Follmann , der til daglig driver et eventfirma med lyd- og lysudlejning. Derudover er han også med egne ord 'kirkemand'.

Han greb bolden og sparkede den i mål.

- Det er rigtigt, at det var Nanna, der kom på det, men fordi vi endte med kun at have en uge til at stable det på benene, så tog jeg det, og så kørte jeg bare på. Vi har haft en masse kirkers opbakning, og hver kirke har jo sine synspunkter, men alle har også været med på, at der ikke måtte gå diskussionsklub i den på grund af tiden. Så vi har bare kørt på og forsøgt at lave en ramme, som alle kunne se sig selv i, siger Søren Follmann.

Han har aldrig tidligere lavet et drive-in arrangement, men han barsler med mere af samme art.

- Vi er en gruppe, der kalder os selv Karantæneklubben, som forsøger at stable noget kommercielt drive-in på benene. Jeg tror, det kan være vejen for kulturlivet lige nu, hvis der skal noget økonomi i det.

- Planen var faktisk at lade udstyret stå, og så skulle der have været koncert med Thomas Buttenschøn om aftenen (søndag, red), men det kunne ikke lade sig gøre at få tilladelserne på plads desværre. Men det bliver spændende om vi kan få gang i drive-in konceptet i forhold til koncerter og den slags.

10 måneder gamle Lily var med sin far Thorsten Dam til Gudstjeneste. Mor Margit var også med omme på bagsædet. Foto: Jesper Bech
Alle pladser foran scenen var fyldt op, og der holdt endnu flere biler på tilstødende p-pladser uden for billedet. Foto: Daniel Madsen
'Uniformen' var den samme, men det var vist også det eneste genkendelige for præst Henrik Højlund, der søndag holdt påskegudstjeneste for 1800 tilhørere på en parkeringsplads i det nordvestlige Aarhus. Foto: Andreas Sahl
27-årige Nanna Dideriksen arbejder til daglig i Indre Missions Ungdom, men er pt. hjemsendt på grund af corona-virus. Det var hende, der først kom på ideen om at holde en drive-in påskegudstjeneste. Foto: Jesper Bech
Via en storskærm kunne tilhørerne følge med i, hvad der foregik på scenen. Foto: Andreas Sahl
Gudstjenesten som den må have taget sig ud fra Vorherres perspektiv. Foto: Niels Christian Askholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce