Annonce
Aarhus

Se dig godt for: Elbilejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Holder du på en opladerplads må du højest holde i tre timer. Men har du elbil kan du også parkere på de almindelige kommunale p-pladser helt gratis i fire timer. Bare du husker en vigtig detalje. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Aarhus Kommune tilbyder fire timers gratis parkering til elbiler. Men ejerne skal huske en væsentlig ting - ellers risikerer de en p-bøde.

AARHUS: El-bilejere får særbehandling i Aarhus Kommune, hvor byrådet har bestemt, at de fra 1. oktober  kan parkere gratis i de første fire timer på de kommunale parkeringspladser.

Det er der mange, der allerede benytter sig af, men en del glemmer en vigtig ting, hvis de skal undgå en parkeringsbøde, advarer kommunen nu om.

En del bilister er nemlig ikke opmærksomme på, at den gratis parkering skal registreres i en betalingsløsning.

Annonce

Rabatordningen i Aarhus gælder alene el- og brintbiler. Altså ikke hybridbiler eller plugin-hybridbiler. De skal betale 22 kroner i timen som alle andre. Efter fire timers parkering betaler el-  og brintbiler samme timetakst som hybrid-, benzin- og dieselbiler i grøn zone.

Belønning af byrådet

Elbilejerne får altså en belønning af et flertal i Aarhus Byråd for at være de flinke i klassen og gå forrest i den grønne omstilling for at nedbringe CO2-udledningen.

Det vedtog byrådet 1. september, og accepterede dermed, at det vil koste kommunekassen en mistet p-indtægt på mellem 9 og 13 millioner kroner i alt over de fire år afhængig af, hvor hurtigt danskerne skifter til elbiler. Venstre stemte som eneste parti imod.

Hvis el-bilsejerne vil parkere kvit og frit de første fire timer på de kommunale betalingsparkeringspladser i Aarhus Kommune skal de registrere deres parkering i betalingsautomat eller betalingsapp. Dermed er det heller ikke helt gratis, for nogle app-løsninger tager et gebyr per parkering, som kunderne næppe undgår.

Men mange bilister er tilsyneladende ikke klar over, at de skal gøre noget aktivt, inden de forlader førersædet.

- I opstartsfasen er vi blevet bevidste om, at mange har misforstået ordningen og blot indstillet p-skiven. Det er desværre ikke nok på en betalingsparkeringsplads. Vi har derfor siden opstarten 1. oktober forsøgt at vejlede bilisterne, og vi har lige skullet have alle parkeringsapps med, så systemerne også understøtter de nye regler. De børnesygdomme er udryddet nu,  siger Joshua Krogager, afdelingsleder i Parkering i Teknik og Miljø.

Annonce

Advarsler de næste to uger

Teknik og Miljø er netop nu ved at sætte ekstra information om rabatordningen op på informationsstandere og betalingsautomater rundt om i midtbyen. Her fremgår det, at det er muligt at vælge en nul-emissionsbil, så man helt automatisk er sikret den korrekte betaling og rabat.

El-bilsordning i Aarhus

Ordningen med de første fire timers gratis parkering i Aarhus gælder for alle såkaldte nul-emissionsbiler. Dvs. for elbiler og brintbiler, men ikke plugin-hybridbiler og hybridbiler.

Man opnår rabat, når man parkerer på en kommunal parkeringsplads.

Det er vigtigt, at man registrerer sin parkering ved parkeringens start i en parkeringsapp eller betalingsautomat. Det er ikke nok at sætte p-skiven.

Rabatordningen gælder ikke på de kommunale ladepladser, som er skiltet med 3 timers tidsbegrænsning – her skal p-skiven altid benyttes, og tidsbegrænsningen respekteres.

Ordningen for nul-emissionsbiler gælder de næste fire år.

Læs mere på aarhus.dk/emission

Derudover vil byens cityassistenter de næste to uger uddele advarsler til eventuelle elbiler, der ikke har fået registreret deres parkering, så de er opmærksomme på reglerne, næste gang de skal parkere. Sker fejlen igen, får man en afgift.

- Vi er helt med på, at der kan være lidt forvirring i starten, når nye lokale regler træder i kraft. Derfor har vi indtil nu været tilbageholdende med at uddele afgifter og været opmærksomme på, hvor forvirringen opstår, så vi kan vejlede bedst muligt og tilpasse vores kommunikation derefter. De næste to uger har vi besluttet, at man slipper med en advarsel første gang, man glemmer registreringen. Fra 1. november kan man forvente en afgift, uanset om det er første eller anden gang, man parkerer sin elbil på en betalingsparkeringsplads uden at registrere den,  siger Joshua Krogager.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Nordmand erstatter nordmand i Aarhus United: Forstærker med forsvarende dansk mester

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Annonce