Annonce
Aarhus

Elsket og hadet rovdyr: Aarhus-forskere skal fortsat holde øje med ulve i Danmark

En ulvehvalp fra Ulfborg fotograferet september 2019. Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum Aarhus, Aarhus Universitet.
Naturhistorisk Museum og Aarhus Universitet har vundet udbud om systematisk overvågning af ulve de næste to år.
Annonce

AARHUS: Aarhus bliver udkigstårnet, hvorfra bestanden af ulve i Danmark skal overvåges de næste to år.

Naturhistorisk Museum og Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har nemlig endnu engang vundet udbuddet om at udføre systematisk overvågning af ulve i Danmark i perioden 2020-2021.

Og den opgave kan forskerne kun udføre, hvis de får hjælp fra mennesker, der færdes i naturen.

- Vi kan ikke være alle steder på én gang, så tip fra offentligheden om mulige eller sikre ulvefund er af stor vigtighed. Så hvis du ser eller finder spor efter en mulig ulv, døde dyr, spor, afføring eller lignende, så skynd dig at dokumentere det med mobiltelefonen. Hvis du tager et billede af afføring, så læg en genstand med et kendt mål ved siden af, så vi kan bekræfte størrelsen, siger projektleder Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Annonce

Ulveregister

Museum og universitet står for udbygning og videreførelse af databasen det nationale ulveregister, der skal danne grundlag for beslutninger om, hvordan vi skal leve med vilde ulve i den danske natur.

Det kræver viden om bestandens størrelse, sammensætning og udvikling, hvis man skal kunne forvalte ulven i et landskab som det danske, og hvis man skal holde befolkningen underrettet.

Derfor skal forskerne vedligeholde registret over hver eneste ulv i Danmark, baseret på det enkelte individs DNA-profil.

Og der er det, at alle med interesse i ulve kan bidrage ved at indsende billeder eller observationer af ulve eller formodede ulve via ulveatlas.dk.

- Selv om der i dag er opsat vildtkameraer, og en række trænede frivillige indsamler oplysninger og indsender prøver med DNA-spor, er der stadig brug for yderligere viden. Særligt enlige ulve under vandring kan tilbagelægge store afstande på kort tid og er derfor svære at følge, siger Kent Olsen.

Annonce

Mindst ti ulve lever i Danmark

Ifølge et notat, lavet af samme Kent Olsen, var der i tredje kvartal af 2019 mindst ti ulve i Danmark.

To af dem er hanulve, indvandret fra Tyskland. En tredje er en nordjysk hanulv, der lever i Råbjerg.

De sidste to voksne ulve er et par, der har deres revir i vestjyske Ulfborg.

Ulfborg-parret fik seks hvalpe, men forskerne mener, at en af hvalpene er omkommet, fordi vildtkameraer og andre iagttagelser på det seneste kun har registreret fem hvalpe i Ulfborg-reviret.

På ulveatlas.dk kan man læse mere om, hvordan man bærer sig ad, hvis man vil bidrage til den samlede viden om ulve i Danmark ved at indsende iagttagelser, afføringsprøver og andre spor til ulvedatabasen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce