Annonce
forside

Endnu en helligdag er i spil

Topforhandlere i regeringen og fagbevægelsen drøfter muligheden for at afskaffe to helligdage for at skaffe ekstra arbejdsudbud.

Danskerne risikerer at måtte vinke farvel til to helligdage, når regeringen og arbejdsmarkedets parter i nær fremtid sætter sig sammen for at finde for fire milliarder kroner ekstra arbejdsudbud. Berlingske erfarer, at stærke kræfter i fagbevægelsen og regeringen går med overvejelser om at løse udfordringen med en kontroversiel model, hvor ikke alene store bededag sløjfes som fridag, men hvor også 2. pinsedag eller skærtorsdag lider samme skæbne.

Muligheden for at afskaffe to helligdage har været bragt i spil på møder mellem regeringens topministre og forhandlere fra FTF og LO-fagbevægelsen, erfarer Berlingske. Modellen har nemlig tre afgørende fordele: For det første betyder færre helligdage, at alle - lige fra den timelønnede til chefen - kommer til at bidrage med ekstra arbejde, men timelønnede får løn for ekstraarbejdet. For det andet slipper fagbevægelsen for at medlemmerne skal stemme ja til at arbejde mere ved en overenskomstfornyelse, da beslutningen skal vedtages i Folketinget. Og sidst, men ikke mindst, vil næsten hele den planlagte finansiering bag trepartsforhandlignerne på fire milliarder kroner være tilvejebragt. Hvis der skal afskaffes helligdage, er det dog ikke nu, hvor ledigheden er høj, mener sygeplejerskernes formand Grete Christensen.- Jeg vil ikke bede mine medlemmer om at arbejde mere, når deres kolleger fyres. Så det første, vi skal blive enige om ved trepartsforhandlingerne, er, hvornår der er brug for øget arbejdskraft. Diskussionen om to helligdage eller en anden model må vi tage derefter, siger hun.

HK-formand Kim Simonsen er åben overfor at inddrage en helligdag i trepartsforhandlingerne, men han stejler ved udsigten til to:

Annonce

- Hvis en helligdag er besværlig, så er to helligdage dobbelt besværlig, når vi ikke kan se, hvad vi får for det. Jeg vil gerne opfodre til, at regeringen nu kommer i gang med de trepartsforhandlinger, siger han.FOA-formand Dennis Kristensen er slet ikke lun på tanken om at sige farvel til nogle helligdage.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

Se højdepunkterne: AGF går videre i pokalen på tre et halvt gyldne minutter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce