Annonce
Fødselsdage

Erhvervsmand fylder 80 år: Han havde altid et øje på værdierne

I dag udgiver enhver større dansk virksomhed med respekt for sig selv en årlig rapport over dens miljømæssige og sociale indsats. Det er en en praksis, der kan spores tilbage til tidligere Novo-direktør Mads Øvlisen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Erhvervsmanden Mads Øvlisen gjorde Novo Nordisk til en global spiller og indførte samtidig fokus på bæredygtighed og socialt ansvar. Mandag 9. marts fylder han 80 år.

80 Det var under Mads Øvlisens tid i spidsen for Novo Nordisk, at virksomheden for alvor voksede sig til en international kæmpe. Men set i bakspejlet var det en anden ting, der gjorde hans tid i direktørstolen særligt mindeværdig.

Mads Øvlisen, der mandag 9. marts fylder 80 år, var nemlig den første erhvervsleder herhjemme til at sætte social ansvarlighed højt. Han skabte ikke alene bemærkelsesværdige økonomiske resultater i en virksomhed, der siden er vokset til Danmarks mest værdifulde. Mads Øvlisen fik samtidig defineret og udbredt de etiske værdier, Novo Nordisk skulle drives efter: Ambitioner, ansvarlighed, ærlighed og åbenhed.

I dag har alle større danske virksomheder et øje på værdierne og udgiver årlige rapporter om såkaldt corporate social responsibility.

Den lange karriere i Novo-koncernen startede i 1972, hvor Mads Øvlisen som 32-årig advokat vendte hjem til Danmark efter at have læst en MBA-grad i USA. Han var gift med daværende Novo-direktør Knud Hallas-Møllers datter Lise, men havde ingen planer om at arbejde for sin svigerfar. Det blev dog alligevel til en tidsbegrænset ansættelse på et år. Og det viste sig, at Øvlisen passede godt ind.

Efter få år kom han ind i ledelsen, og i 1981 tog han over fra Hallas-Møller som øverste chef. Her blev han siddende indtil 2000, og han tjente også seks år som bestyrelsesformand derefter. På det tidspunkt var hans kompetencer også efterspurgt andetsteds. Han bestred bestyrelsesposter i Lego, Danske Bank og Bang & Olufsen i løbet af erhvervskarrieren.

Mads Øvlisens profil inden for socialt ansvar førte også til poster som adjungeret professor på CBS og rådgiver for FN's Global Compact. Ud over sit engagement på erhvervsfronten gjorde han sig bemærket i kulturlivet, blandt andet som formand for Kunstrådet og Det Kongelige Teater.

Både det erhvervsmæssige og det kulturelle har han desuden holdt talrige foredrag om. Det gør han stadig, selv om han har droslet ned på de formelle poster. Interessen for kunst sætter også præg på Øvlisen-familiens hjem, som er spækket med værker af moderne danske kunstnere.

Selve den runde dag har fødselaren allerede fejret med en familietur med sin hustru, tre børn og 12 børnebørn til Grønland sidste år.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Navne

Efter amputationsskandale: Region Midtjylland konstituerer to koncerndirektører

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce