Annonce
Navne

Femte kuld talentfulde unge

Her ses talenterne fra Akademiet for Talentfulde Unge, Midt, årgang 2013, ved diplomoverrækkelsen forleden sammen med (på forreste række, midt) regionsrådsformand Bent Hansen, prorektor på Aarhus Universitet Berit Eika og leder af ATU Midt Svend Thorhauge. Foto: ATU

På Akademiet for Talentfulde Unge (ATU) er der fokus på de dygtigste elever, og forleden blev der givet diplomer til endnu et hold.

189 unge talenter har gennem de seneste to år sat fokus på faglig fordybelse og deltaget i 18 obligatoriske seminarer, en sommercamp og mere end 150 forskellige valgfrie aktiviteter, heriblandt både en international camp med besøg på Oxford og Cambridge-universiteterne, en international Model-UN, hvor de danske talenter sammen med 1600 unge fra hele verden forsøger at løse Mellemøst-konflikten i samarbejde med FN, og dertil en lang række foredrag og fokuserede forløb på større virksomheder.

De unge talenter fra 50 gymnasier i Region Midtjylland modtog deres diplomer forleden. De er det femte hold fra ATU Midt. Gennem to år har de fået en grundlæggende introduktion til akademisk arbejde og såvel studieværktøjer som personlige kompetencer.

I talentudviklingsprogrammet forbliver de unge i deres klassesammenhæng og deltager ved siden af deres almindelige skolegang i forløbet på ATU. For at blive optaget på ATU skal eleverne i første omgang indstilles af rektor på deres gymnasium, hvorefter de selv skal skrive en motiveret ansøgning om, hvorfor de ser sig selv som egnet, og hvad de kan bidrage med. Kun de bedste unge talenter bliver optaget.

Forløbet på ATU Midt tilrettelægges i samarbejde med Aarhus Universitet, VIA University College, Studentervæksthus Aarhus, Studenterhus Aarhus, Cheminova, Insights Danmark, Folkeuniversitetet, Ungdommens Naturvidenskabelige Forening og en lang række andre aktører.

Der blev taget afsked med årgang 2013 ved en reception på Viby Gymnasium i mandags, hvor regionsrådsformand Bent Hansen (S) og prorektor ved Aarhus Universitet Berit Eika overrakte diplomer til hver enkelt.

- Jeg er pavestolt over igen at sende en flok videbegærlige, nysgerrige, talentfulde, men især omsorgsfulde unge mennesker videre ud i verden. Det er stort at se, hvordan både de og verden er vokset undervejs i forløbet. Som Halfdan Rasmussen skriver: 'At lære er at ville befri sin ensomhed'. De takker os i dag, men det bliver os, der skal takke dem, siger leder af Akademiet for Talentfulde Unge, Svend Thorhauge.

Akademiet for Talentfulde Unge har sekretariat på Viby Gymnasium.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce