Annonce
Aarhus

Folkefest i Aarhus: Over 17.000 mennesker løb med kronprinsen

Kronprins Frederik ankommer med Kongeskibet Dannebrog til Aarhus og går med i Royal Run på One Mile-ruten, der er 1,6 kilometer lang. Foto: Axel Schütt
Mere end 17.000 deltagere løb sammen med kronprins Frederik til Royal Run i Aarhus. Alle aldre og løbeniveauer var samlet til en folkefest i hele byen.

AARHUS: Der var både deltagere, som var mødt op i sandaler og cowboybukser, og dem som var mødt op med garmin-ure og triatlontrøjer til mandagens Royal Run i Aarhus.

Men det er netop det, Royal Run handler om, lød det flere gange, inden motionsløbet blev skudt i gang.

- Royal Run er for alle uanset kondition, løbeniveau eller alder. Det er det, der gør det til en kæmpe folkefest her i Aarhus, lød det fra dagens konferencier, Torben Johnsen.

I alt deltog over 82.000 personer i Royal Run i hele landet, og herunder var 17.000 af deltagerne i Aarhus. Dagens æresgæst, kronprins Frederik, var en af dem.

- Det er fantastisk at se så mange mennesker her i Aarhus, smilets by. Husk også at løbe over målstregen med et smil, uanset hvor ondt det gør, lød det smågrinende Kronprinsen kort før, det første startskud lød.

På grund af en diskusprolaps i ryggen blev Kronprinsen nødt til at aflyse sin ellers planlagte 10 kilometers-tur og i stedet gå One mile-ruten på 1,6 kilometer.

Annonce

Vi er tre generationer, der skal gå eller løbe i dag. Men vi kommer ikke til at slå rekorder eller spurte rundt. Det bliver en hyggelig familietur.

Bente Suryaninoff, deltager i Royal Run

Tre generationer

En, der ikke kunne nøjes med en tur på 1,6 kilometer, var Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard. Han skulle til gengæld ud på 10 kilometer-turen. Men inden han begav sig ud på den lange rute, roste borgmesteren de mange deltagere og tilskuere til dagens arrangement.

- Royal Run giver os noget at være sammen om. Et fællesskab og en kæmpe folkefest her i Aarhus, lød det fra Jacob Bundsgaard, der fremhævede de mange forskellige aldre, der var mødt op.

Der var også både børnebørn og mormødre blandt de mange deltagere i Aarhus. En af mormødrene var Bente Suryaninoff fra Esbjerg. Hun havde taget hele familien med til Aarhus for at få en hyggelig dag.

- Vi er tre generationer, der skal gå eller løbe i dag. Men vi kommer ikke til at slå rekorder eller spurte rundt. Det bliver en hyggelig familietur, fortæller Bente Suryaninoff.

Familien var også til Royal Run sidste år, og derfor er de nogle af de få gengangere ved dette års løb. 84 procent af dem, som løb i Aarhus var nemlig såkaldte 'nyløbere' til Royal Run.

Til gengæld var Bente Suryaninoff langt fra den eneste, som var afsted med hele familien. Der var både børn i klapvogne og på nakken af forældre, der skulle gå familie mile-ruten.

For hyggens skyld

Ketty List fra Sønderborg var også sammen med hele otte familiemedlemmer til løbet, og de skulle alle sammen gå familie mile-ruten på 1,6 kilometer.

- Jeg kan ikke løbe på grund af ryg og hofter, så vi går. Men jeg har også mine børnebørn på fire og syv år med, så det er også mest af alt for at få en oplevelse sammen som familie, siger hun.

Ketty List og hendes familie har før deltaget i motionsløb. Men 28 procent af alle deltagere i Royal Run er førstegangsløbere, og derfor håber nogle af arrangørerne, at de kan få flere af løbedebutanterne til at blive ved med at motionere.

Der bliver derfor lavet en hjemmeside med anvisninger til dem om, hvordan de kan komme videre med at løbe og dyrke motion. Der er dog ingen tvivl om, at det mest er for hyggens skyld og knapt så meget for motionens skyld, at Ketty List og Bente Suryaninoff deltager i dette års Royal Run, fortæller de.

Bente Suryaninoff og hendes barnebarn Johannes på 4 år har længe glædet sig til at deltage i Royal Run. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce