Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

Arbejdsgruppen bag Åbyhøj Idrætscenter består af: Karen Kjær Larsen (tv), Marie-Louise Brebøl Christensen og Anette Ørsted. De håber, at byggeriet snart kan gå i gang til en ny multihal bag dem på arealet nord for Gammelgaardsskolen. Foto: Søren Willumsen
Kredsen bag Idrætscenter Åbyhøj har finansieret langt det meste af en ny multihal ved Gammelgaardsskolen men håber, at partierne hjælper med at finde de sidste godt 20 procent, når byrådet på torsdag skal forhandle næste års budget.

AARHUS: Det går ud over børn og unge, når der ikke er haltider nok til idrætsforeningerne i Aarhus. Dermed ender mange børn på ventelister frem for at kunne dyrke idræt i de lokale klubber.  Det er et problem mange steder i Aarhus Kommune, har gentagne undersøgelser vist.

I Åbyhøj har en forældregruppe taget udfordringen op. Den har i halvandet år været i gang med at beskrive og rejse penge til en ny multihal ved siden af skolen. Nu er gruppen så tæt på målet, at den rejser en appel til byrådets partier om at hjælpe med at finde de sidste godt 20 procent, der mangler, når partierne på torsdag mødes til de afsluttende budgetforhandlinger.

- Idræt er en fantastisk vej til at skabe både fysisk og mental sundhed blandt børn og unge, siger de tre kvinder i initiativgruppen: Karen Kjær Larsen, Marie-Louise Brebøl Christensen og Anette Ørsted.

Annonce

Skolen mangler hal

- Gammelgaardsskolen har desuden et kæmpe behov for ekstra halkapacitet og et sted, hvor man kan samle alle skolens 1.000 elever. I dag tager 6.-9. klasserne til idræt i Globus 1 i Gellerup, men dels går det meste af idrætstimen med at cykle frem og tilbage, og dels er trafikken på Ringvejen meget farlig. Der er jo sket to dødsulykker derude, siger Anette Ørsted, der også er medlem af skolebestyrelsen.

Endelig argumenterer de for, at en multihal kan styrke integrationen, hvis de får plads og mulighed for at følge flere børn ind i idrætsforeningerne.

De har derfor udarbejdet et projekt, der samtænker foreningernes behov for gode faciliteter med skolens behov og lokalområdets ønske om et socialt samlingspunkt til fritids- og idrætsaktiviteter.

Annonce

Flotte donationer

- Vi mangler 7 millioner kroner for at få anlægsbudgettet på godt 30 millioner kr. til at hænge sammen. Vi føler os utroligt begunstiget af, at Sallingfondene har doneret 5 millioner kroner, og at kommunen har givet i alt 7,5 millioner kroner, fortæller Karen Kjær Larsen.

Initiativgruppen søgte 13,5 millioner kroner tidligere på året i Sport og Fritids pulje til idrætsfaciliteter og modtog lidt under halvdelen: Seks millioner kroner. Andre 1,5 millioner kr. kommer fra Børn og Unge, der har ansvaret for skolen.

I dag tager 6.-9. klasserne til idræt i Globus 1 i Gellerup, men dels går det meste af idrætstimen med at cykle frem og tilbage, og dels er trafikken på Ringvejen meget farlig. Der er jo sket to dødsulykker derude.

Anette Ørsted, forælder i initiativgruppe for ny multihal i Åbyhøj
Annonce

Indsamling fortsætter

Forældregruppen håber på mere hjælp fra de kommende budgetforhandlinger, men læner sig heller ikke tilbage og venter.

- Vi søger stadigvæk fonde og er i dialog med Lokale og Anlægsfonden, men det ligger desværre ikke til højrebenet. Vi har derfor en forventning om, at kommunen betaler halvdelen af hallen, som kobles på den nuværende gymnastiksal og som skolen og SFO'en vil kunne benytte 37 timer om ugen. Er det ikke også en kommunal opgave at bygge idrætsfaciliteter, siger Karen Kjær Larsen, der i fritiden er gymnastiktræner og sidder i SFO-bestyrelsen.

At de som forældre skal bruge en stor del af fritiden på at løfte projektet og samle penge til en hal, som den kommunale skole vil få stor glæde af, er tilsyneladende en forudsætning for i det hele taget at kunne drømme om at få flere idrætsfaciliteter i Åbyhøj. For kommunen har udsultet området i årevis.

Annonce

Mange andre venter også

Det er først de seneste år, byrådet har fundet flere penge til nye idrætsfaciliteter. Til gengæld er ønskelisten fra foreninger og lokalsamfund i hele kommunen alenlang. Senest samlede Sport og Fritid flere års tilskud sammen i en pulje på 49 millioner, og det hjalp lidt, men der var ønsker for en kvart milliard, så mange foreninger blev også skuffede, da de ikke fik tilskud.

Sådan ser skitsen til et nyt Åbyhøj Idrætscenter ved siden af Gammelgaardsskolen ud. Projektgruppen understreger, at det er en skitse, og at udtrykket fortsat kan nå at ændre sig. Skitse: Gjørtz Andersen Arkitekter, Aarhus.

I Åbyhøj har forældregruppen indsamlet en million kroner ved en lokalindsamling, men målet er 2,5 millioner kroner, så nu skal der stemmes dørklokker, ligesom de starter en erhvervsklub og holder et stort indsamlingsarrangement med aktiviteter og cykelløb 30. oktober.

- Det er måske nok et mindre beløb, vi får ud af det, men det er også vigtigt at skabe lokalt ejerskab til projektet, forklarer Anette Ørsted og Karen Kjær Larsen.

Annonce

Lavt driftstilskud

Foruden indsamlingen til selve byggeriet skal en multihal vedligeholdes og rengøres, og der skal afbetales på et lån på 9,3 millioner kroner, som der er budgetteret med.

Det samlede driftsbudget er på 1,76 millioner kroner om året og derfor undrer det forældrene, at Børn og Unge alene vil give cirka 40.000 kr. om året i driftstilskud for leje af hallen til skolen. Det svarer til 27 kroner i timen, eller 189 kr. for en hel skoledag i hallen.

- Det er ikke engang nok til at betale for rengøring efter brugen, siger de tre kvinder.

De har budgetteret med, at skolen skal give 200.000 kr. om året for leje af hallen, hvilket svarer til 135 kr. i timen. Til sammenligning skal foreninger i Åbyhøj betale 300 kr. i timen for at bruge den nye hal.

- Det har flere foreninger sagt ja til at betale, men Åbyhøj IF's volley bakkede dog ud, da de hørte prisen, for de kan leje den kommunale Åbyhallen til 70 kr. i timen, fortæller Marie-Louise Brebøl Christensen.

Initiativgruppens håb er at de kan indsamle flere penge end budgetteret til byggeriet, for så skal skal de låne færre penge, og det vil give mulighed for at leje hallen billigere ud. Men det forudsætter, at byrådets partier sætter mere handling bag de flotte ord om at støtte idrætslivet.

Åbyhøj mangler idrætsfacilieter

Åbyhøj er et af de lokalområder, som har den dårligste dækning af idrætshaller i Aarhus Kommune.

Med et indbyggertal på omkring 13.500 og én hal til alle beboere i området, er der flere end dobbelt så mange indbyggere pr. idrætshal i Åbyhøj sammenlignet med tallene for Aarhus Kommune.

I dag har ikke alle idrætsforeninger adgang til en hal, og der eksisterer ikke tidssvarende faciliteter.

I et notat om behovet for idrætsfaciliteter fra Kultur- og Borgerservice fremstår Åbyhøj som et af de  områder, hvor behovet er størst.

Åbyhøj er samtidig et af de lokalområder, hvor kommunen forventes en befolkningstilvækst (2.967 nye borgere fra 2019 til 2030). Det betyder, at antallet af borgere pr. idrætshal i Åbyhøj vil stige.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Lotte og Lars troede, de skulle bo i storbyen: Nu er de rykket tæt på skov og strand og gav nyt liv til ældre villa

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se video og alle billederne: Regnbuen regerede igen i Aarhus til pride-parade - uden frygt for corona eller abekopper

Sport For abonnenter

217 kilometer i Death Valley: Peter må tænke kreativt for at forberede sig på den voldsomme varme

Aarhus

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Alarm 112

Politiet følger udviklingen: Stort biltræf samler mange mennesker

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Annonce