Annonce
AGF

Fra ukendt til manden i midten: AGF-fans er kommet på fornavn med Grønbæk Erlykke

Albert Grønbæk Erlykke fik debut for AGF i juni 2020. Han har allerede spillet 27 Superligakampe for klubben og scoret tre mål. Arkivfoto: Ole Nielsen
Albert Grønbæk Erlykke er stadig kun 19 år gammel, men allerede en fast del af AGFs førsteholdstrup. På rekordtid har midtbanetalentet taget store spring ind på et hold, der ellers historisk har været svært farvand for unge mennesker - men Risskov-knægten bliver aldrig nervøs.

FODBOLD: Når du er U17- eller U19-spiller i AGF, bliver du bedømt på hvor mange mål du scorer. Hvor mange oplæg du laver. Måske er nogle af de unge mennesker heldige, at de har en bedstefar, der stadig giver en femmer til sparegrisen per kasse.

Få af dem klarer nåleøjet til Superligaholdet. Og de, der gør, skal forstå, at heroppe sætter cheftræneren flueben ud fra andre ting.

Selvfølgelig er det fint, hvis de kan afgøre kampe som i ungdomsårene, men det kan de sjældent. Derfor sætter en mand som David Nielsen flueben ud for mere tørre, fodboldnørdede facetter som tilbageløb, presspil og positionering.

Det kan være svært at forstå for en ung mand, at en trænerstab kan være ovenud tilfredse så længe han opfylder ovennævnte ønsker, når spilleren måske ikke har haft et skud på mål.

Det er en transition, som spillere typisk bruger år på at lære at forstå. Nogle forstår det aldrig og har dermed svært ved at have hovedet det rette sted på banen. Men Albert Grønbæk Erlykke er braget igennem talentlydmuren uden at se sig tilbage.

Annonce

Bliver ikke nervøs

For et år siden, da coronarestriktioner lukkede Superligaen ned, var det kun de allermest nørdede AGF-fans, der vidste hvem ham den 18-årige Albert var. I dag, 27 Superligakampe senere, er der ingen AGF-fans, der gør anmærkninger, når Albert Grønbæk Erlykkes navn igen er at finde i startopstillingen.

Det er gået så hurtigt for talentet fra VRI, at han i 2020 forlængede sin kontrakt (og dermed steg i løn) hele to gange. Han er nu bundet til klubben frem til 2025, så lang en forlængelse det var muligt på daværende tidspunkt.

- Det er gået stærkt. Jeg var med i opstarten i januar for et år siden men havde ikke regnet med, at jeg skulle spille den sæson. Men det gik pludselig meget hurtigt, husker Albert Grønbæk Erlykke, der blev student i sommer.

Tidligere har det været et tema, at unge spillere i AGF havde svært ved at klare sig fordi forventningerne fra publikum var så højt. Men dels har Grønbæk Erlykke kun optrådt for AGF efter coronapandemiens udbrud, og dels ligger det ikke til ham at tænke for meget over den slags.

- Jeg er ikke nervøs inden kampe. Jeg tænker ikke langsigtet men tager én kamp ad gangen, fortæller den 19-årige.

Albert Grønbæk Erlykke

Født: 23. maj 2001

Højde og vægt: 176 cm og 73 kg

Klub: AGF

Position: Central midt og kant

Kontrakt: Til nytår 2025

Superligakampe for AGF: 27 (3)

Annonce

Mange opture

På grund af det overbevisende gennembrud, der foruden 27 kampe har budt på tre mål - det ene flottere end det andet - har de fleste måske helt glemt, at han faktisk stadig er en teenager, der har en masse at lære.

Han er på rekordtid blevet en mand, David Nielsen ikke tøver med at putte i startopstillingen. De fleste andre i hans alder må nøjes med at komme ind fra bænken. Og derfor har Albert Grønbæk Erlykke da også allerede spillet mere end dobbelt så mange minutter for AGF som Zach Duncan og allerede en tredjedel af Benjamin Hvidts minutter, selvom den godt et år ældre kollega fik debut for AGF tre år tidligere.

Forventningerne er allerede høje til ham, som når han i en udekamp mod Sønderjyske var den eneste AGFer, der formåede at udfordre modstanderens defensiv og bringe den i ubalance. I den kamp var det ham, det skulle komme fra.

- Det er rart, at mine holdkammerater tror på mig og jeg føler det kun som positivt, at jeg har fået mere ansvar.


Jeg ved ikke om det er slut med at spille på kanten, men jeg synes, det er rart at komme ind centralt. Men det kræver lidt tilvænning efter at jeg har spillet så mange gange på kanten.

Albert Grønbæk Erlykke, AGF


Annonce

Et par nedture

Men han har også allerede oplevet den anden side af medaljen. I forårspremieren i Vejle startede han inde på sin favoritposition, som otter på den centrale midtbane. Men han faldt igennem, blev kyst fysisk og fandt sig aldrig til rette på den ringe bane. Han blev flået ud i pausen.

Sådan er seniorfodbold også.

- Jeg har gode folk omkring mig og i klubben, der er klar til at hjælpe mig. Efter Vejle-kampen fik jeg nogle snakke med dem og så handler det ellers bare om at komme ud på træningsbanen igen. Der er hele tiden nye kampe, heldigvis, fordi det er ikke altid, at man rammer den lige bagi. Det handler om at fokusere på hvad der kan gøres bedre i stedet for at hænge fast i, at det var dårligt.

Efter Vejle-kampen var han bænket i tre kampe og måtte nøjes med indhop. Så begyndte han igen på banen i to kampe i træk - blandt andet i Parken - for så igen at være henvist til bænken i søndags i Herning.

Det er en virkelighed, han skal vænne sig til i de voksnes verden.

- Jeg kan ikke selv kontrollere det. Jeg må tage det som det kommer og tage det positive med, jeg nu kan. Jeg forsøger at skabe en erfaring ud fra de ting, jeg oplever, så hvis jeg oplever det igen, så ved jeg, hvordan jeg skal reagere, siger Albert Grønbæk Erlykke.

Annonce

Manden i midten

I begyndelsen fik Albert Grønbæk Erlykke mest spilletid på kanten, men han er egentlig en spiller, der helst vil ind centralt på otterpositionen.

Og her har han optrådt siden årsskiftet.

- Jeg ved ikke om det er slut med at spille på kanten, men jeg synes, det er rart at komme ind centralt. Men det kræver lidt tilvænning efter at jeg har spillet så mange gange på kanten. Men jeg synes, at jeg er kommet fint ind i det nu og jeg kender min rolle bedre.

- Jeg skal være snu, fordi jeg er typisk også lidt mindre end dem, jeg spiller overfor. Og fordi fejl er mere tydelige når du laver dem inde centralt end hvis du laver dem ude i siden af banen, hvor det ikke er lige så farligt at miste bolden. Så det handler om hele tiden at være bevidst om, hvad jeg skal gøre og at være bevidst om, hvad modstanderne gør, siger Albert Grønbæk Erlykke.

Torsdag møder han og resten af AGF B93 på udebane i returkampen i pokalturneringens kvartfinale. AGF vandt 3-1 i første opgør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Aarhus For abonnenter

Prisen er 1,4 millioner kroner per meter: Kommer du til at betale regningen for en Marselistunnel?

Annonce