Annonce
Byudvikling

Fremtidens forstad: Nyt projekt med 300 boliger kan vise vejen for byudviklingen i Aarhus

Hvert område vil få sit særlige islæt og sit eget fælleshus. Hvert område er desuden omkranset af parcelhusgrunde i det byudviklingsprojekt en almen boligforening og en privat bygherre står bag i Kolt-Hasselager. Visualisering: TMP-arkitektur
Nyt projekt med grøn byudvikling og bofællesskaber for unge, børnefamilier og seniorer. Borgermøde planlagt i samarbejde med fællesrådet.

AARHUS: Et boligprojekt i Kolt-Hasselager med op til 300 boliger kan være et nyt bud på fremtidens lokale bysamfund og forstad.

Det nye byudviklingsprojekt er udarbejdet af den almene boligorganisation Alboa og den private bygherre Fabulas og rummer både leje-, ejer- og andelsboliger.

Kolt-Hasslager er blot et af fem steder i Østjylland, hvor Fabulas er gået i gang med at udvikle grønne bysamfund for alle generationer.

Annonce

Forslaget i det nordlige område af Kolt-Hasselager kaldes Birkefaldet. Projektet har fokus på  mennesker og natur, som kan gå i harmoni med den eksisterende by. Og Kolt-Hasselager Fællesråd er meget positivt stemt over for projektet og er derfor medindbyder til et borgermøde om planerne 26. januar på Aarhus Hostel i Hasselager.

Alle boligtyper

På idéplanet rummer Birkefaldet både leje-, eje- og andelsboliger samt fritliggende parcelhusgrunde og såkaldte tiny houses. Alle centreret omkring hver deres unikke fælleshus. Ideen er én helhed med flere individuelle klynger.

Byudviklingsprojektet Birkefaldet i Kolt-Hasselager. Visualisering: Fabulas

Projektet er indsendt til Aarhus Kommune i forbindelse med høringen omkring ”Arealer til alle boligtyper”. I den høring er der kommet over 600 kommentarer i hele kommunen og samtidig forslag til mange nye boligprojekter.

De nye forslag er foreløbig lagt til side, mens byrådet gør "Arealer til alle boligtyper færdig" med de projekter, der ligger inden for udviklingsområder i den eksisterende Kommuneplan.

Det gør dette projekt ikke. Men i løbet af de kommende år skal der udvikles en ny kommuneplan, og her kan projektet i Kolt-Hasselager måske komme i spil.

Projektet vil anvende miljø- og klimavenlige materialer for at sikre længere holdbarhed, lavere CO2-udledning og et sundere indeklima. Alt sammen værdier, man mener der efterspørges af fremtidens købere og lejere.

Annonce

Positivt fællesråd

På forhånd er Kolt-Hasselager Fællesråd meget positiv overfor planerne.

- Ja, vi er som fællesråd meget positive. Vi er ikke forlovet med projektet, men er positive, fordi projektet griber nogle af fremtidens boligdrømme, fremmer fællesskabet og sikrer, at det i højere grad er muligt at blive boende i Kolt-Hasselager, når man som senior måske gerne vil flytte ud af et stort parcelhus til noget mindre og nemmere. Samtidig kan det give flere mødesteder, siger Karen Balling Radmer, formand for Kolt-Hasselager Fællesråd.

Fællesrådet har dog også nogle opmærksomhedspunkter ikke mindst på vejene og trafikafviklingen, hvis der skal opføres 2-300 nye boliger.

Vi er lidt utålmodige. Vi føler os temmelig oversete af kommunen, og vi vil gerne have udvikling. Der er behov for nye boligtilbud.

Karen Balling Radmer, formand for Kolt-Hasselager Fællesråd

I forvejen vurderer Aarhus Kommune ifølge en temaplan om nye almene boliger, at Kolt-Hasselager vil vokse med 7,4 procent frem mod 2030 svarende til 560 flere indbyggere.

Ifløge tegningen bliver der en række forskellige typer boliger i Birkefaldet: Almene lejeboliger, privat udlejede tiny houses, andelsboliger og seniorboliger.  Alle omkranset af private parcelhusgrunde.

- Det er vigtigt, at både vejene og den kollektive transport kan følge med. Og det er afgørende at antallet af idrætsfaciliteter også følger med flere indbyggere, siger Karen Balling Radmer.

Annonce

Nyt område åbnes

Hvis Birkefaldet får grønt lys vil det blive bygget i et område, der i dag er mark og dermed utilgængeligt for befolkningen. Dermed vil hele lokalbefolkningen også få adgang til et nyt område med regnvandssø, skovrejsning, hundeskov og rekreative arealer og aktivitetsområder i det grønne med shelterplads, træningsplads og meget mere, der kan sikre en dynamisk sammenhæng mellem det nye område og den eksisterende by.

Tanken er, ifølge udviklerne, at foreninger også kan få nye muligheder for at udvikle aktiviteter.

En grøn støjvold beplantet med træer bliver en del af udbygningen, og giver kommende og nuværende beboere i Kolt-Hasselager mere grønt at se på ud mod motorvejen såvel som et sundere lydmiljø.

Hvorvidt projektet kan realiseres afhænger altså af kommunen i forbindelse med en ny kommuneplan, og det kan måske tage nogle år. Men det må gerne gå hurtigere mener Karen Balling Radmer:

- Vi er lidt utålmodige. Vi føler os temmelig oversete af kommunen, og vi vil gerne have udvikling. Der er behov for at hjælpe flyttekæderne med nye boligtilbud, så seniorer har mulighed for at rykke ud af parcelhusene og sælge dem til børnefamilier, siger hun.

Annonce

Invitation til borgermøde

I samarbejde med Kolt-Hasselager Fællesråd inviterer udviklerne i første omgang til  borgermøde for interesserede 26. januar kl. 19 på Aarhus Hostel i Hasselager.

Grøn profil på Birkefaldet

Store dele af boligerne i Birkefaldet i Kolt-Hasselager skal bygges som træhuse med grønne tage og vedligeholdelsesfrie facader. Udviklerne ønsker at trække så meget vild beplantning og grøn natur som muligt ind mellem bebyggelserne.

Læs mere her: fabulas.eu/birkefaldet/

Her vil man fortælle om visionerne, og der bliver mulighed for spørgsmål.

Om mødet kan gennemføres eller om corona kommer til at spænde ben for mødet, så det enten må udsættes eller kan streames, kan man orientere sig om på Kolt Hasselager Fællesråds Facebook-side.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Alarm 112

Kvinde havde betjent i røret, da hun så en stor skygge udenfor døren: - Der er nogen ved min dør ... Det sker nu! Han har en kniv!

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Annonce