Annonce
Østjylland

Galten Kirke som en smuk fugl

Modernisering og kunstnerisk udsmykning til 4,6 mio. kr. af kirken blev fejret ved to gudstjenester i går.

De to lokale præster i Galten, Laura Gylden-Damgaard og Betina Hjorth Præstegaard, samt menighedsrådet ved Galten Kirke, havde de store smil fremme, da de i går kunne invitere til genindvielse af kirken efter den store renovering.

Annonce

Det skete af to omgange. Først om formiddagen for en særlig indbudt gruppe, blandt andet med håndværkere fra malermesteren til smeden, der har udført det krævende arbejde. Til pressen og til kunstneren Peter Brandes - der har stået for den kunstneriske udsmykning - og nogle af hans pårørende.

Kl. 14 var det så med en gudstjeneste for hele menigheden og alle øvrige interesserede. Begge gange med biskop Keld Holm i spidsen for gudstjenesten.

Og det var en dag med store forventninger, for det var kun ganske få, der havde set det færdige resultat før genåbningen i går. Det var også så sent som tirsdag i denne uge, at alterbillederne kom på plads. Og forventningerne blev indfriet.

Kirken fremstår harmonisk og smuk i en visuel helhed, der er præget af ro, enkelthed og gyldne farver. Samt med bibelske fortællinger om De 10 Bud i kirkens 10 store vinduer. Og en altertavle, der fortæller Kristi lidelseshistorie på korset. Indtil alterets to fløje åbnes. Så fremspringer - sådan føles det nærmest, når lågerne åbnes - et gyldent lysende opstandelsesmotiv med lys og kraft i centrum.

Samtidig er kirkerummets funktioner knyttet tættere sammen. Prædikestolen er trukket frem, så det nu ikke står inde i et hjørne - men mere er en del af kirkerummet. Og døbefonden er flyttet fra korbuen ned i 'skibet', hvor der er meget bedre plads omkring det.

Samtidig er bygningen nu gjort moderne og sund med et godt indeklima. Og ny lyssætning falder ind i de gennemgående gyldne farver.

»Det er en stor glæde at være med her i dag,« sagde biskop Keld Holm.

»Kirken er i den grad blevet fornyet på smukkeste vis. Tillykke med det,« sagde han.

Peter Brandes fortalte med stor gejst om detaljer i sit kunstneriske arbejde med kirken efter gudstjenesten. Og om de mange store og små historier, man kan finde i hans arbejde i kirken.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce