Annonce
Østjylland

Galten Kirke som en smuk fugl

Modernisering og kunstnerisk udsmykning til 4,6 mio. kr. af kirken blev fejret ved to gudstjenester i går.

De to lokale præster i Galten, Laura Gylden-Damgaard og Betina Hjorth Præstegaard, samt menighedsrådet ved Galten Kirke, havde de store smil fremme, da de i går kunne invitere til genindvielse af kirken efter den store renovering.

Annonce

Det skete af to omgange. Først om formiddagen for en særlig indbudt gruppe, blandt andet med håndværkere fra malermesteren til smeden, der har udført det krævende arbejde. Til pressen og til kunstneren Peter Brandes - der har stået for den kunstneriske udsmykning - og nogle af hans pårørende.

Kl. 14 var det så med en gudstjeneste for hele menigheden og alle øvrige interesserede. Begge gange med biskop Keld Holm i spidsen for gudstjenesten.

Og det var en dag med store forventninger, for det var kun ganske få, der havde set det færdige resultat før genåbningen i går. Det var også så sent som tirsdag i denne uge, at alterbillederne kom på plads. Og forventningerne blev indfriet.

Kirken fremstår harmonisk og smuk i en visuel helhed, der er præget af ro, enkelthed og gyldne farver. Samt med bibelske fortællinger om De 10 Bud i kirkens 10 store vinduer. Og en altertavle, der fortæller Kristi lidelseshistorie på korset. Indtil alterets to fløje åbnes. Så fremspringer - sådan føles det nærmest, når lågerne åbnes - et gyldent lysende opstandelsesmotiv med lys og kraft i centrum.

Samtidig er kirkerummets funktioner knyttet tættere sammen. Prædikestolen er trukket frem, så det nu ikke står inde i et hjørne - men mere er en del af kirkerummet. Og døbefonden er flyttet fra korbuen ned i 'skibet', hvor der er meget bedre plads omkring det.

Samtidig er bygningen nu gjort moderne og sund med et godt indeklima. Og ny lyssætning falder ind i de gennemgående gyldne farver.

»Det er en stor glæde at være med her i dag,« sagde biskop Keld Holm.

»Kirken er i den grad blevet fornyet på smukkeste vis. Tillykke med det,« sagde han.

Peter Brandes fortalte med stor gejst om detaljer i sit kunstneriske arbejde med kirken efter gudstjenesten. Og om de mange store og små historier, man kan finde i hans arbejde i kirken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce