Annonce
AGF

Genforenet med familien efter to år alene i Aarhus: Zach Duncan tror endelig på, at han kan tage et par store kænguruspring for AGF

Zach Duncan blev - på papiret - sin skade kvit i april, men når han blot har spillet 186 minutter i efteråret for AGF fortæller det en historie om et forløb, der langt fra har været smertefrit. Foto: Frederik Sindberg
Da 21-årige Zach Duncan i april vendte tilbage fra en alvorlig knæskade, havde han ikke forudset, at han nu mere end et halvt år senere først er ved at være 100 procent fit. Den første tur hjem til Australien i to år skal give det sidste skub ind blandt David Nielsens foretrukne.

FODBOLD: To år er lang tid ikke at se sin familie.

Læg dertil, at du er taget om på den anden side af Jorden, at du er 21 år gammel, at verden imellemtiden bliver sat i undtagelsestilstand på grund af en pandemi og at du som prikken over i'et smadrer dit knæ, så du ikke kan passe dit arbejde i et år og dine drømme om en gloværdig fodboldkarriere bliver sat på stand-by.

Sådan har - skarpt ridset op - Zach Duncans liv været i de seneste par år.

Annonce

Den 21-årige AGF-spiller ødelagde sit ene korsbånd i maj 2020. Der var gået 20 minutter af premierekampen efter at Superligafodbold blev genoptaget ovenpå den første coronapause.

Han havde udsigt til et års pause - og værst af alt, så betød pandemien, den nedsatte flytrafik og genoptræningsarbejdet i Aarhus, at australieren var forhindret i at besøge familie og venner i hjemlandet.

Men denne jul kom Zach Duncan endelig hjem. For første gang i to år.

AGF gav ham en forlænget ferie, så han kunne være sammen med familien i fire uger i alt - og de blev nydt i fulde drag.

- Det var dejligt at se familien igen efter to år fra hinanden. Det er lang tid. Jeg var stadig teenager da jeg så dem sidst, og nu er jeg 21 år gammel, siger Zach Duncan, som har familie i Western Sidney.

Da jeg kom tilbage i april havde jeg kæmpet i et år. Og jeg troede jo, at nu var jeg klar. Men så spillede jeg en kamp, og efter 30 minutter kunne jeg ikke løbe mere. Det var mentalt hårdt at opleve.

Zach Duncan

Han lavede ikke meget andet end at besøge nogle strande - Australien har sommer nu - og hænge ud med familie og venner.

- Jeg er meget komfortabel når jeg er blandt min familie. Derfor har det været lidt hårdt ikke at have mulighed for det.

- Det har været to år fulde af vanvittige ting. Min knæskade og corona. Derfor var det dejligt endelig at komme hjem og være ... ja, fri og sikker igen. Ens familie ved altid præcis hvordan man helst vil have det.

Hård tid efter skade

Zach Duncan vendte tilbage til AGFs Superligahold i april 2021.

Det var en kamp mod FC København - dén hvor Kamil Grabara og Victor Fischer røg i totterne på hinanden. Mens hele Aarhus talte om kampens dramatik efterfølgende, var Duncan lykkelig for sit indhop på ni minutter, der beviste for ham, at knæet holdt.

Zachary Duncan

Født: 31. maj 2000 i Marayong, Australien

Nationalitet: Australsk

Højde og vægt: 183 cm og 75 kg

Position: Central midtbanespiller

Kontrakt: Med AGF til 31. december 2025

Superligakampe for AGF: 24

Efteråret 2021 for AGF: Seks Superligakampe, heraf to fra start. I alt 186 minutters spilletid

Karriere: 2018-19 Brisbane Roar, 2019 Marconi Stallions, 2019- AGF

Landskampe for Australiens 23-hold: 5

Han spillede et par kampe i slutningen af sæsonen og alle - inklusive ham selv - regnede med, at han nu indgik på lige fod med holdkammeraterne for den kommende sæson.

- Da jeg kom tilbage i april havde jeg kæmpet i et år. Og jeg troede jo, at nu var jeg klar. Men så spillede jeg en kamp, og efter 30 minutter kunne jeg ikke løbe mere. Det var mentalt hårdt at opleve.

- Det er derfor, at skaden er så hård, fordi du tror, du er i mål, men så mangler der stadig seks måneder til du er matchfit og skarp. Derfor spillede jeg ikke så meget, som jeg har ønsket i efteråret, fortæller Zach Duncan.

Han fik i alt 186 Superligaminutter fordelt over seks kampe.

Annonce

Hovedet er nulstillet

Mod slutningen af efteråret oplevede Zach Duncan, at lunger, ben og hjerte så småt begyndte at banke i takt, og det har sendt en pil op for hans forhåbninger for foråret.

- Efter et par fulde kampe på reserveholdet hen mod slutningen af efteråret følte jeg, at jeg så småt fik min mojo tilbage. Jeg begyndte også at få indhop fra bænken i Superligaen, men det er ikke min beslutning hvor meget, jeg skal spille.

- Det har været hårdt, men jeg håber, at denne preseason er god og at jeg og holdet kan have et godt forår. Og ikke mindst, at jeg nu kan blive en større del af holdet.

Zach Duncan. Foto: Frederik Sindberg

Og så håber australieren på besøg hjemmefra, så han ikke skal vente to år igen på at se sin familie:

- Forhåbentligt får de mulighed for at rejse herop på et tidspunkt, men jeg er sikker på, at jeg kan hente noget selvtillid ud af at have været hjemme i en måneds tid. Jeg har ikke skulle tænke på at præstere og kunne nulstille mit hoved og slappe af.

Annonce

- Han ser god ud nu

I AGFs trænerstab er der blevet lagt mærke til Zach Duncans stigende formkurve, men midtbanespilleren skal ikke forvente, at han får noget foræret af cheftræner David Nielsen:

- Når man gerne vil have spillere, der ofrer alt, så er det ekstra tungt når de rammer et bump som Zach har gjort.

- Han har selv været frustreret. Men nu har han fået ekstra tid til at bygge sig op, og det er naturligt med den skade, han har haft. Det ser man ofte med midtbanespillere. Det er nemmere for en angriber, der godt kan udføre sine løb. Men for en midtbanespillere kræver det ekstremt meget, så det har været naturligt for os, at han ikke bare kom tilbage på 100 procent med det samme, men det har ikke været naturligt for ham.

-  Men han ser god ud nu og han så også god ud i slutningen af efteråret, om end vi ikke kunne finde plads til ham.

Så du forventer, at han i foråret får en større rolle end han havde i efteråret?

- Jeg forventer, at konkurrencen bliver benhård. Det er spillerne, der sætter holdet, det er ikke mig. Nogle gange får folk dét galt i halsen. Det handler om at være exceptionel fra dag ét, siger David Nielsen.

Dén opfordring er hermed givet videre til Zach Duncan.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

AGF

Bliver Wilshere i AGF? Englænderen kan lide byen, men meget afhænger også af en ny træner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce