Annonce
Byudvikling

Vilde Risskov-villaer og ny skole: Se vinderne af kommunens arkitektur-priser

Aarhus Kommune har præmieret god arkitektur. Det er blandt andet gået ud over to villaer i Risskov, nye huse i NYE og byggeri på Aarhus Ø. 
Kommunen præmierer god arkitektur. Blandt årets prisvindere er en Risskov-villa, et byggeri på Aarhus Ø, almene boliger ved godsbanen, nybyggeri i Nye, et helt nyt bykvarter midt i byen og den nye arkitektskole.

AARHUS: Seks byggerier fik torsdag Aarhus Kommunes arkitekturpris, der uddeles til arkitekter og ejere af byggeri, der udmærker sig ved arkitektonisk kvalitet ud over det sædvanlige.

Yderligere to byggerier var nominerede og fik hædrende omtale.

Arkitekturprisen er uddelt hver år siden 1988.

Annonce

Årets bedømmelseskomité bestod af teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V), stadsarkitekt Anne Mette Boye, landskabsarkitekt, Lisbeth Roi, afdelingschef i Byggeri, Ann Hamborg og
billedkunstner, Signe Klejs.

1 Nybyggeri i Nye

1. Solsikken - et rækkehusbyggeri i den nye by Nye ved Elev - bliver hædret med en af årets arkitekturpriser. Foto: Ib Sørensen

Den første af priserne går til byggeriet Solsikken i Nye - den nye by ved Elev, som Jørn Tækker efterhånden er kommet godt i gang med at bygge.

Solsikken er en samling sorte rækkehuse, der ligger som sammensatte kuber, der krummer sig i en cirkel om et grønt fællesareal.

"Som projekt står byggeriet som et robust eksempel på flot, bæredygtig boligarkitektur, der rummer mange fine overvejelser fra hovedgreb til detalje, i relationen mellem inde og ude, privat og fælles, lysindfald og materialer samt et kompromisløst drive efter integration af bæredygtige løsninger på alle niveauer igennem arkitektoniske greb", står der blandt andet i begrundelsen for at tildele arkitekturprisen til Solsikken.

Byggeriet er tegnet af århusianske Aart Architects og opført 2017 - 2020.

2 Søhesten spræller

2. Søhesten - Boligforeningen Ringgårdens nybyggeri i Thomas Koppels Gade ved Godsbanen - bliver præmieret for sin arkitektur. Foto: Martin_Schubert

Boligforeningen Ringgården bliver præmieret for sit byggeri, Søhesten, der har rejst sig som en markant og lidt anderledes boligbebyggelse ved Godsbanen.

"Bebyggelsen er veldisponeret gennem et stærkt og overbevisende arkitektonisk greb, hvor omhyggeligt sammensatte volumener skubber sig på grunden og rejser sig fra fire til 10 etager i skærmtegl på klink. Grebet formidler overgangen fra den store ådal og byen og skaber varierende rumlige oplevelser fra den store til den lille skala," skriver bedømmelseskomitéen blandt andet om Søhesten.

Og videre står der:

"Det arkitektoniske greb giver en variation i boligerne, veldisponerede planløsninger med forskellige kig ind over byen, bakkerne og ådalen. Der er adgang til fælles tagterrasser og private altaner. Den præcise prioritering og omhyggelige detaljering følges op igennem bebyggelsen. Det betyder, at bebyggelsen på trods af et lavt byggebudget tilbyder boliger af en meget høj kvalitet i en bebyggelse, der indskriver sig smukt i byens rum og det store landskab."

Søhesten med adresse på Thomas Koppels Gade er tegnet af Cubo Arkitekter og stod færdig tidligere i år.

3 Pakhusene tager pris

3.   Pakhusene  er første store erhvervsbyggeri på Aarhus Ø og kan nu bryste sig med at have modtaget Aarhus Kommunes Arkitekturpris 2021. Foto: Kontraframe

Pakhusene er det første og langt det største erhvervsbyggeri på Aarhus Ø, hvor boligbyggeriet er det dominerende.

Første etape af Pakhusene stod færdig i 2017, anden etape i 2020, og byggeriet, som er tegnet af Aart Architects med Kilden & Hindby, Domis og PFA som bygherrer får årets tredje arkitekturpris.

"På Aarhus Ø rejser Pakhusene sig som fire massive teglvolumener. Byggeriet fungerer som en tredimensionel by, hvor boliger, erhverv, restaurant, specialbutikker, urbane fællesrum og udeophold flettes sammen, både vertikalt og horisontalt. Bag byggeriet ligger en innovativ samtænkning af mange forskellige fællesskaber og individuelt brug. Denne idé understøttes af den arkitektonisk rumlige disponering af bygningerne individuelt og i deres samspil", skriver bedømmelseskomitéen blandt andet i sin begrundelse for at tildele Pakhusene arkitekturprisen..

4 Arkitekturfabrikken

4. Den nye arkitektskole på godsbanen får en særpris for uddannelsesbyggerier blandt meget andet for sit helt specielle bibliotek i fire etager og bygget helt i træ. Foto: Flemming Krogh

Den nye arkitektskole på Godsbanen, der stod klar til studiestart 1. september, og som blev indviet med deltagelse af blandt andre Kronrins Frederik forleden bliver hædret med en særpris til undervisningsbyggeri.

Om skolen med det næsten fabriksagtige ydre og meget spændende indre hedder det blandt andet i begrundelsen:

"Bygningens volumen trapper fra 4 etager ned mod Godsbanens midte. Den står råt og nøjsomt i beton, glas og stål og trækker på fabriksbygningens referencer. Den ydre kompositoriske enkelthed rummer et indre, der kombinerer store og små rum, loftshøjder og atmosfære. Værkstederne og kantine ligger centralt og understreger betydningen af samtalen og produktionen."

Skolen er tegnet af ADEPT, Vargo Nielsen Palle og Rolvung & Brøndsted Arkitekter,
samt Praksis Arkitekter, der har tegnet skolens helt specielle bibliotek i træ i fire etager og med genbrug af omkring en hyldekilometer af Hack Kampmanns reoler fra det tidligere Erhvervsarkiv.

5 Helt vild villa

5. Villaen her i Risskov er "et enestående eksempel på et samarbejde mellem arkitekter og bygherrer", hedder det blandt andet i begrundelsen for at hædre den med særpris ved årets uddeling af Aarhus Kommunes Arkitekturpris. Foto: Mikkel Frost

I en noget anden boldgade finder vi en nybygget villa på Jacob Adelborgs Allé i Risskov helt nede i første række mod bugten.

Den 500 kvadratmeter store bolig, der har været under opførelse gennem en del år, har ganske givet ikke været billig, og nu bliver den så belønnet med en særpris.

Den sker med blandt andet denne begrundelse:

"Bygningen er gennemtænkt i forhold til bygherrens mange behov og ønsker og indeholder særlige rum til f.eks. receptioner og selskaber, film og gæster. Den står som et enestående eksempel på et samarbejde mellem arkitekter og bygherre, der - gennem et vedholdende arbejde - udvikler sig fra den første konceptuelle skitse gennem justeringer og detaljering til et gennemført, smukt og skulpturelt hus, der både giver familien glæde i det daglige - og for de, som går forbi og kan nyde synet udefra, både dag og aften"

Det helt specielle hus er tegnet af  Cebra Arkitekter og opført af Jørgen Danielsen.

6 Hæder til endnu en Risskov-villa

6. denne nybyggede villa på Egelundsvej i Risskov og tegnet af C.F. Møller var blandt de nominerede til årets arkitekturpris men måtte nøjes med hædrende omtale. Foto: C.F. Møller

Et andet sted i Risskov - på Egelundsvej - ligger en anden nybygget villa, der også er lidt udover det sædvanlige.

Villaen, der er tegnet af C.F. Møller for Dorte og Morten Nissen Nielsen var nomineret til en pris men endte ikke blandt de prisbelønnede.

"Dette fine enfamiliehus indskriver sig som en del af vejens øvrige bygninger. Huset fremstår som en enhed af skulpturelt sammensatte volumener, der trækker på motiver fra længehuset og parcelhuset, siriver bedømmelseskomitéen blandt andet om villaen på Egelundsvej.

Og den fortsætter: "Det er en generøs bolig, der har indarbejdet en families hverdag i rum og funktioner. Samlet fremstår huset som et meget smukt og fint eksempel på boligarkitektur, der kan inspirere andre.

7 Guld og Gaudi på Vesterbro Torv

7. Der er hædrende omtale men ingen arkitekturpris til Jørn Tækkers Gaudi-inspirerede guldhus på Vesterbro Torv. Foto: Henrik LundGuldhuset Vesterbro Torv

Der blev heller ingen pris til Jørn Tækkers guldhus på Vesterbro Torv, men den iøjenefaldende hjørnebygning, der kaldes Tækker House, var blandt de nominerede.

Om det byggeri skiver bedømmelseskomitéen:

"Tækker House har taget et modigt greb om et af torvets vigtige hjørner. Placeringen danner rum om Torvet, og det er samtidig et landmærke, når man ankommer ad bakken nordfra, ned ad Hjortensgade, og fra syd ad Vester Allé."

Og videre hedder det:

"Bygningen fremhæves, fordi den på én gang formår at stille sig stærk frem, med buede altaner, der sender en hilsen til Gaudis bygninger i Barcelona. Facaden er beklædt med en  pladebeklædning i guld, der trækker bygningen frem. Samtidig formår den på fin og smuk vis at indgå i en rytme, samt i en proportionering og skala, der indgår i dialog med Tovets øvrige bygninger. - Det er derfor meget opløftende at kunne fremvise et rigtigt spændende og  vellykket projekt på et sådant særligt sted i byen."

Guldhuset er tegnet af JDS Architects, der tidligere har været medarkitekt på Isbjerget på Aarhus Ø.

8 Et enestående bybyggeri

8. Æbleøen får Stadsarkitektens  Særpris som et rigtig godt eksempel på, hvordan byvækst og bykvalitet kan gå hånd i hånd. Foto: KasperHornbæk

Årets sidste pris - Stadsarkitektens Særpris - tildeles et projekt, som stadsarkitekt Anne Mette Boye ønsker at fremhæve.

I år går prisen til et projekt, stadsarkitekten mener giver et svar på den diskussion om byvækst og bykvalitet, som aktuelt fylder meget: Nemlig til Æbleøen - den i såvel form som farver ret specielle bebyggelse, der er skudt op ved Saltholmsgade.

I sin begrundelse for at give prisen til Æbleøen, der er tegnet af Cebra Arkitekter, anfører stadsarkitekten:

"Bebyggelsen fremstår som en sammensat bybebyggelse, der har vredet og trukket og gentænkt de klassiske byhuse til én samlet flot kompositioneret helhed. Indgang, vinduer og kvisten er her oversat, og altaner og terrasser bidrager til boligkvaliteter, og der er demonstreret et usædvanlig smukt arbejde med materiale- og farvesammensætning. Dette omhyggelige arbejde samler bebyggelsens mange elementer til en helhed."

Og hun fortsætter med roserne:

"I disse år, hvor Aarhus vokser hastigt, er der behov for at bygge boliger, der bidrager til høj bykvalitet, forskellige boligtilbud, byrum og gaderum og grønne lommer. Her fremstår projektet som et enestående bud på bybygning, der gennem en dygtig læsning af stedet har skabt sin egen stærke identitet, der også i fremtiden vil stå som et særdeles godt eksempel på bybygning."

Embed: Spørg om byudvikling
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Sport

Aarhus United smed solid føring på få minutter: - Nu laver vi kun en lille overraskelse ved at tage et point

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Byudvikling

Nyt tårn i seks etager skal være vartegn for Viby: Borgere er bekymret for, om det er for højt

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Annonce