Annonce
Aarhus

Grædende mor i Botanisk Have: Vil I ikke godt skrue ned, så mit syge barn kan sove?

Allerede i april var der høj musik i Botanisk Have, som plagede naboerne. I lørdags stak støjen helt af igen, og mandag aften tog en desperat mor affære. Privatfoto
En mor til to små børn blev så desperat over støjen fra soundbokse og feststemte unge mandag aften i Botanisk Have, at hun gik til parken og appellerede til de unge om at skrue ned. Hun fik en kæmpe undskyldning.

AARHUS: Det nærmer sig en konstant stresssituation at være nabo til Botanisk Have, som feststemte unge indtager næsten dagligt med potente højttalere.

Fredag og lørdag aften var den gal.

Og igen mandag aften. Mandag endda så voldsomt, at en ung mor tog det store skridt, at gå ind i parken kl. 20.30 for at konfrontere de festende unge, og brast i gråd, da hun bad de unge om at skrue ned.

Annonce

- Jeg får stress af støjen, fordi hverken jeg eller mine børn kan få ro, når musikken spiller så ofte, så højt og så længe i parken. Vi kan høre det overalt i vores have og bassen går igennem huset, selv om vinduerne er lukkede. Jeg begynder allerede at græde, når festen begynder i Botanisk Have ved 14-tiden, for jeg står ofte alene med vores to små børn under fire år. Det er både i weekenden og ofte på hverdage.

Det fortæller Marie Larsen på 32 år, som bor i villakvarteret tæt på Botanisk Have.

"Har du talt med de unge?"

Lørdag var hun i så stor afmagt over musikniveauet, der startede ved 14-tiden, at hun ringede og klagede til politiet.

- Politiet spurgte, om jeg havde forsøgt at tale med de unge. Jeg var alene med vores to børn og det spørgsmål fik mig bare til at føle mig helt alene i verden. Da larmen blev ved, trak jeg stikket kl. 17.30 og stak af med børnene - væk fra vores hus.


Efter fem timers høj musik begyndte jeg at græde, da jeg gik hen til nogle af de unge med en soundboks.

Marie Larsen, nabo til Botanisk Have


Derfor var Marie Larsen også i forhøjet stressniveau, da festen startede igen mandag i Botanisk Have omkring kl. 15.30.

- Mit ene barn havde 40 i feber, og jeg kunne ikke putte det på grund af støjen fra soundbokse. Det var så varmt, at jeg havde brug for at have vinduerne åbne til mit syge barn, men det kunne jeg ikke på grund af musikniveauet.

Teknik og Miljø har efter avisens første artikler om støj i Botanisk Have sat skilte op for at appellere til ansvarlig brug af parken. Men de virker tilsyneladende ikke. Foto: Søren Willumsen

Da hendes kæreste kom hjem kl. 20.30 tog Marie Larsen en beslutning - hun gik ned i Botanisk Have.

- Jeg var ret desperat, og politiet var der samtidig med, at jeg kom derned. Efter fem timers høj musik begyndte jeg at græde, da jeg gik hen til nogle af de unge med en soundboks og fortalte dem, at mine unger lå og svedte, og den ene havde feber og ikke kunne sove på grund af støjen.

Marie Larsen ærinde var at appellere til de festende unges menneskelighed. Og det virkede.

- De var slet ikke klar over, hvor højt det lød oppe hos os, og de skruede ned og undskyldte og undskyldte mange gange. De var rigtigt søde og forstående, fortæller Marie Larsen.

Annonce

Hvor er kommunen?

- Men jeg savner samme menneskelige forståelse fra kommunen og politikerne. Devisen er, at vi alle skal være her, og parken er for alle. Men den er åbenbart primært for de unge, siger Marie Larsen, der kun kan se en eneste brugbart redskab til at give naboerne et tåleligt lydniveau og fuglesangen tilbage i og ved deres egne boliger:

- Det eneste, der vil virke, er et forbud mod soundbokse i hele Botanisk Have. Det vil være så lille et indgreb, men have stor betydning for os naboer. Det er umenneskeligt, at kommunen ikke er mere opsøgende for at løse problemet, mener den unge mor.

Avisen har tidligere fortalt om naboer, der klager over støjen fra de meget kraftige højttalere. Men teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) har afvist et forbud, fordi han ikke vil have en "skilteskov" og ikke tror, at det virker.

Annonce

"Det er tortur"

En af de naboer, der har klaget er Birgitte Brændgaard, der lørdag kl. 17.42 målte støjniveauet i sin have til 70,5 dB.

- Det var helt vildt højt. Der var så mange soundbokse, at man ikke kunne adskille musikken, men det blev et stort virvar af støj, så vi ikke kunne holde ud at være nogen steder i haven i det gode vejr. Jeg synes, det er tortur i sin egen bolig, fortæller Birgitte Brændgaard.

Birgitte Brændgaard (tv) og Inger Merete Bech advarede for to måneder siden om, at de frygtede støjproblemer fra Botanisk Have. De fik ret. Foto: Søren Willumsen

Hun har fået oplyst af flere naboer, at de flygtede fra deres egne huse lørdag aften på grund af støjniveauet.

Annonce

Tre unge fik advarsler

Ifølge Østjyllands Politi modtog man lørdag seks anmeldelser om høj musik i Botanisk Have.

- Vi fik klager over høj musik fra Botanisk Have kl. 16, 19, 22 og 24, og vi var dernede med patruljer hver gang. Kl. 16 var der cirka 10 soundbokse i gang. Det var ikke de enkelte soundbokse, der overskred støjgrænsen, men det samlede lydtryk var højt, så betjentene gik i dialog med de unge, der skruede ned, fortæller pressemedarbejder Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi.

Ved 19-tiden fandt politiet, at lydniveauet var på et acceptabelt niveau, men kl. 22 fik tre unge en advarsel, fordi de spillede for højt.

- Kl. 24 var det ved at stilne af, og mange var på vej hjem. Vi havde ingen beslaglæggelser af soundbokse, fortæller pressemedarbejderen.

Annonce

Københavner-model duer ikke

Beboer Birgitte Brændgaard er helt enig med Marie Larsen i, at eneste brugbare middel vil være, at kommunen indfører et totalt forbud mod soundbokse i Botanisk Have.

Det vil også give politiet et konkret redskab til at håndhæve et forbud, mener hun.

Hun afviser samtidig en model, som Københavns Kommune har indført tre steder, hvor soundbokse skal stoppe kl. 20 på hverdage og kl. 22 fredag og lørdag.

- Det er ingen løsning, for så vil vi fortsat have støj hele eftermiddagen og det meste af aftenen. Vi har brug for et forbud mod soundbokse, ellers kan vi ikke være i vores egne boliger, fastslår Birgitte Brændgaard.

Den omtalte Marie Larsen er ikke beboerens rigtige navn, som er avisen bekendt. Vi har lovet hende anonymitet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce