x
Annonce
Navne

Hædret for at tage vare på dyrene

Mette Madsen studerer cellulære sygdomsmekanismer uden brug af forsøgsdyr. Foto: Aarhus Universitet

Tre forskere fra Aarhus Universitet har modtaget et legat for at begrænse eller helt undlade forsøgsdyr i deres forskning.

Lektor Mette Madsen, lektor Jane Hvarregaard Christensen og dyrlæge Birgitte Kousholt har alle det tilfælles, at de enten har fundet alternativer til dyreforsøg eller har gjort en særlig indsats for dyreetikken i deres forskning inden for det sundhedsvidenskabelige felt. Det bliver de belønnet for af Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond til afskaffelse af dyreforsøg i videnskabelig forskning.

De tre forskere modtager hver 100.000 kroner, som skal bruges til deres fortsatte forskningsaktiviteter.

Birgitte Kousholt er dyrlæge og leder af de kirurgiske forskningslaboratorier på Aarhus Universitet. Hun arbejder med såkaldte 3R-indsatser (replacement, refinement og reduction), der har til formål at mindske og forbedre brugen af forsøgsdyr i forskning og undervisning. Hun har også spillet en rolle i etableringen af en international samarbejdsrelation til forskningsgrupper, der foretager systematiske reviews og metaanalyser af prækliniske dyreeksperimentelle studier.

Mette Madsen, der er lektor på Institut for Biomedicin, studerer cellulære sygdomsmekanismer uden brug af forsøgsdyr. I stedet benytter hun såkaldt cellekulturbaseret metodologi, og resultaterne herfra efterviser og videreudforsker hun i væv fra mennesker. Hendess forskning er et eksempel på, hvordan man kan studere nye sygdomsmekanismer og på længere sigt udvikle nye behandlingsmetoder uden brug af dyreeksperimenter.

Jane Hvarregaard Christensen, lektor på Institut for Biomedicin, undersøger de molekylære processer, der sikrer, at vores hjerne er sund og rask. Det gør hun ved at tage udgangspunkt i store undersøgelser af arvematerialet hos mennesker, der f.eks. lider af psykiske sygdomme, og kombinere disse fund med litteraturstudier og detaljerede undersøgelser af nerveceller i kultur. På den måde er hun med til at modvirke en stigning i brug af forsøgsdyr på netop dette område.

Jane Hvarregaard Christensen undersøger de molekylære processer, der sikrer, at vores hjerne er sund og rask. Foto: Aarhus Universitet
Birgitte Kousholt arbejder med såkaldte 3R-indsatser (replacement, refinement og reduction), der har til formål at mindske og forbedre brugen af forsøgsdyr i forskning og undervisning. Foto: Aarhus Universitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Omsætning boomer: Madspildsbutikker bugner af lækre varer under coronakrisen

Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Aarhus

Skleroseramte Kristine har corona: - Føles som om, man ikke kan trække vejret ordentligt

Alarm 112

Truede betjente med corona: Flygtet fange stadig på fri fod

Aarhus

- Vi har aldrig, aldrig, aldrig oplevet noget lignende: Så hårdt er det østjyske turisterhverv ramt

Annonce