Annonce
Navne

Hædret for at tage vare på dyrene

Mette Madsen studerer cellulære sygdomsmekanismer uden brug af forsøgsdyr. Foto: Aarhus Universitet

Tre forskere fra Aarhus Universitet har modtaget et legat for at begrænse eller helt undlade forsøgsdyr i deres forskning.

Lektor Mette Madsen, lektor Jane Hvarregaard Christensen og dyrlæge Birgitte Kousholt har alle det tilfælles, at de enten har fundet alternativer til dyreforsøg eller har gjort en særlig indsats for dyreetikken i deres forskning inden for det sundhedsvidenskabelige felt. Det bliver de belønnet for af Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond til afskaffelse af dyreforsøg i videnskabelig forskning.

De tre forskere modtager hver 100.000 kroner, som skal bruges til deres fortsatte forskningsaktiviteter.

Birgitte Kousholt er dyrlæge og leder af de kirurgiske forskningslaboratorier på Aarhus Universitet. Hun arbejder med såkaldte 3R-indsatser (replacement, refinement og reduction), der har til formål at mindske og forbedre brugen af forsøgsdyr i forskning og undervisning. Hun har også spillet en rolle i etableringen af en international samarbejdsrelation til forskningsgrupper, der foretager systematiske reviews og metaanalyser af prækliniske dyreeksperimentelle studier.

Mette Madsen, der er lektor på Institut for Biomedicin, studerer cellulære sygdomsmekanismer uden brug af forsøgsdyr. I stedet benytter hun såkaldt cellekulturbaseret metodologi, og resultaterne herfra efterviser og videreudforsker hun i væv fra mennesker. Hendess forskning er et eksempel på, hvordan man kan studere nye sygdomsmekanismer og på længere sigt udvikle nye behandlingsmetoder uden brug af dyreeksperimenter.

Jane Hvarregaard Christensen, lektor på Institut for Biomedicin, undersøger de molekylære processer, der sikrer, at vores hjerne er sund og rask. Det gør hun ved at tage udgangspunkt i store undersøgelser af arvematerialet hos mennesker, der f.eks. lider af psykiske sygdomme, og kombinere disse fund med litteraturstudier og detaljerede undersøgelser af nerveceller i kultur. På den måde er hun med til at modvirke en stigning i brug af forsøgsdyr på netop dette område.

Jane Hvarregaard Christensen undersøger de molekylære processer, der sikrer, at vores hjerne er sund og rask. Foto: Aarhus Universitet
Birgitte Kousholt arbejder med såkaldte 3R-indsatser (replacement, refinement og reduction), der har til formål at mindske og forbedre brugen af forsøgsdyr i forskning og undervisning. Foto: Aarhus Universitet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce