Annonce
Debat

Højhuset på Mindet: Her er tale om manipulering og dårlig arkitektur

"Man har i mange år arbejdet med opførelsen af Lighthouse som et nyt landmark for Aarhus. Markant placeret på Aarhus Ø og ved indsejlingen til Aarhus. Det er en bygning, som er velproportioneret, meget slank og opadstræbende. Værdien som landmark for Aarhus svækkes betydeligt, når der absolut skal bygges et endnu højere hus et tilfældigt sted midt i byen. Det er meget trist, at Aarhus skal belemres med dette monstrum af en bygning. Der er ingen tvivl om, at de fleste vil få et chok, når de opdager, hvor stort det er", skriver Anders Bové Christensen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix


Aarhus Kommune har offentliggjort et lokalplansforslag til høring omfattende et højhus på op til 150 meter placeret på Mindet i nærheden af Dokk1.

Det er et byggeri, som jeg vil opfordre byens befolkning til at være meget opmærksom på, da det – hvis det bliver realiseret – vil blive den største og mest synlige bygning, som nogen sinde er blevet opført i Aarhus. Lokalplanen er en omfattende sag, idet den bl.a. består af den sædvanlige kommuneplansændring samt en miljøvurdering.

På trods af den 274 sider lange redegørelse er der i materialet ikke redegjort for, hvorfor dette monstrum af en bygning skal rejses blot 700 meter fra domkirken. Ved gennemlæsning af lokalplanen er der to ting, som springer i øjnene: En stærkt manipulerende fotovisualisering og en bygning i en dårlig arkitektonisk kvalitet.

Annonce

Lad os tage fotovisualiseringen først. Hvis man har tegnet et nyt hus, som man er stolt af, vil man sædvanligvis gøre alt for at vise, hvor smukt det er, og hvor godt det føjer sig ind i omgivelserne. Når man iagttager de mange fotovisualiseringer i lokalplanen, slår det én, hvor mange resurser man bruger på at skjule det. Det er meget vanskeligt at skjule en bygning på 150 meter i Aarhus, men det lykkes faktisk et stykke hen ad vejen. Er det, fordi man ikke vil vise, hvor stort det er, eller er man lidt flov over husets udtryk?

Der er i lokalplanforslaget vist adskillige fotovisualiseringer, hvoraf de fleste er totalt ligegyldige. Fra Jyllands Allé, fra Viborgvej, fra Varna-kiosken m. fl. Fælles for dem alle er, at man faktisk ikke kan se bygningen. Den er så langt væk, eller også har man behændigt placeret fotostandpunktet således, at bygningen er placeret bag træer.

Jeg skal prøve at undlade at blive for teknisk, men når man bruger fotos til visualiseringer, vil man jo gerne vise så meget så muligt. Derfor anvender man et wide-vinkel objektiv. Det har så til gengæld den ulempe, at bygninger, som skal vises, kommer meget langt væk og bliver meget små i forhold til virkeligheden. Det menneskelige øje har en brændvidde på ca. 50 mm, men jeg har målt de viste visualiseringer til ca. 30 mm. Det er næsten lige som at kigge i en kikkert den "forkerte" vej.


Jeg tror desværre ikke, vores nye stadsarkitekt selv kan stoppe byggeriet ved Mindet. Det skal der vist højere magter til, men jeg håber og tror, at hun med sin faglige baggrund kan medvirke til, at byudvikling for fremtiden ikke kun bliver et spørgsmål om penge og kvadratmeter, men at byudvikling også handler om byen som en organisk mekanisme med mennesker, historie og kultur.


Det betyder, at de viste visualiseringer er stærkt manipulerende. Det er en meget alvorlig sag, når det handler om en bygning, som er så stor, at den vil kunne ses overalt fra midtbyen.

Vi husker tydeligt det samme problem, da man byggede Bruuns Galleri, hvor man "kom til" at snyde med højden. Visualiseringen fra både Sallings roof-top og Aros viser en bygning langt ude i det fjerne, som samtidig ser let og luftig ud. Sådan kommer den ikke til at se ud, idet bygningens facader beskrives og vises med facadeelementer med dybde og derfor vil blive skyggelagt og delvis mørke.

Hvad man også må konstatere er, at der forsvinder endnu en stump udsigt til bugtens horisont, hvilket jo ikke forøger kvaliteten ved udsigten fra disse udkigspunkter. Man bør forlange, at visualiseringer i et så stort projekt bliver retvisende. Det må også forlanges, at der udføres visualiseringer fra de mest følsomme steder.

Der skal vises visualisering af højhuset set fra Bispetorv, hvor det vil tårne sig op over teatrets smukke facade og forandre det til et dukkehus. Ligeledes vil en visualisering fra Store Torv og andre steder i midtbyen være nødvendig for at kunne vise størrelsen på bygningen.

Mere overraskende er det måske, at huset vil tårne sig op over træerne ved byens parker, således at f.eks. Mindeparken og Marselisborg Slotspark ikke længere vil kunne udtrykke sig udelukkende som landskab.

Aarhus Kommune havde for en måned siden en anden lokalplan til høring, som omfattede et hus med en højde på 100 meter placeret blot 200 meter fra det nye højhus. Af en eller anden grund er dette hus ikke vist på nogle af visualiseringerne. Det er jo misvisende.

Højhuset ved Mindet. 

For snart mange år siden oplyste Aarhus Kommune, at man ville udarbejde en 3D-model af Aarhus, inden der ville blive givet flere tilladelser til højhuse, således at man kunne vurdere sammenhængen imellem de forskellige bygninger, og således at man kunne vurdere højhusenes konsekvenser forskellige steder i byen. Det er ikke sket, og i mellemtiden tillader man flere og flere højhuse uden at have et samlet overblik over konsekvenserne.

Man kan ikke udvikle byfortætning eller byudvikling uden at kunne vurdere sammenhænge, men det gør man i Aarhus. Her tager man bare et hus ad gangen. Det er simpelthen for ringe.

Dernæst arkitekturen. Der er tale om en bygning i en helt anden skala, end vi før har set i Aarhus. Jeg vil næsten opfatte bygningen som et overgreb på byen. Når man ønsker et så stort hus opført, kræves der en arkitektur i høj kvalitet. Det er desværre ikke tilfældet her.

Bygningen er tegnet for ca. otte år siden i en tid, hvor det var "moderne" at udføre bygninger med et tvist, altså små "frække" forskydninger. Men som al mode er moderne, bliver det også umoderne, og det er dette hus et eksempel på, selv om det endnu ikke er opført.

Hvis man endelig skal bygge så højt et hus, bør man understrege bygningens højde ved at gøre det stræbsomt mod højderne. Ligesom de bedste højhuse i New York. Det har man ikke gjort her, idet man skærer bygningen vandret over i tre klodser. Det betyder, at man får en bygning, som udtrykker sig uforståeligt og dårligt proportioneret.

Arkitekterne begrunder bygningens opdeling med tilpasning til De Fem Søstre, siloanlæggene på havnen, Lighthouse og en skorsten. I mine øjne er det noget akademisk vrøvl og en meget tynd begrundelse. Der er ingen, som vil kunne opfatte disse sammenhænge.

Jeg tror aldrig, at man vil komme til at elske dette hus, dertil er arkitekturen for uforståelig. I lokalplanen har man vist facader af nabobygninger - bl.a. De Fem Søstre - men man har ikke evnet at vise dem sammen med nybyggeriet, hvilket jo nok havde været meget relevant.

Man har i lokalplanen gjort meget ud af vise et stort parkanlæg placeret på 1. sal omkring højhuset. Man har sågar vist fotos af blomster i smukke farver. Men alle, som har beskæftiget sig med højhuse, ved,  opstår der store problemer med vindforhold ved bunden af højhuse. Det anerkender man og foreslår at anvende hække og træer til at danne læ. Man skriver dog også, at det ofte vil være vanskeligt at bruge arealet til udeophold, og at løst inventar bør fastgøres, da det ellers vil blive taget med af vinden.

Man har i mange år arbejdet med opførelsen af Lighthouse som et nyt landmark for Aarhus. Markant placeret på Aarhus Ø og ved indsejlingen til Aarhus. Det er en bygning, som er velproportioneret, meget slank og opadstræbende. Værdien som landmark for Aarhus svækkes betydeligt, når der absolut skal bygges et endnu højere hus et tilfældigt sted midt i byen.

Det er meget trist, at Aarhus skal belemres med dette monstrum af en bygning. Der er ingen tvivl om, at de fleste vil få et chok, når de opdager, hvor stort det er.

Heldigvis kan det lade sig gøre at bygge i høj arkitektonisk kvalitet og i en smuk samhørighed med omgivelserne. Det har arkitekt Dorthe Mandrup Poulsen vist med forslaget til byggeriet ved hængslet nær Nørreport-krydset. Man kan sagtens bygge i høj kvalitet, hvis blot man vil og har evnerne.

Jeg tror desværre ikke, vores nye stadsarkitekt selv kan stoppe byggeriet ved Mindet. Det skal der vist højere magter til, men jeg håber og tror, at hun med sin faglige baggrund kan medvirke til, at byudvikling for fremtiden ikke kun bliver et spørgsmål om penge og kvadratmeter, men at byudvikling også handler om byen som en organisk mekanisme med mennesker, historie og kultur.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Alternativet prioriterer børn højt: Det skulle have været med i budgettet

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce