Annonce
AGF

Hausner har hovedet skruet rigtigt på: - Europæisk topklasse mentalt

Sebastian Hausner spiller sin 25. Superligakamp for AGF hvis han kommer på banen mandag mod Vejle. Arkivfoto: Ole Nielsen
Sebastian Hausner måtte se til fra tribunen, da U21-landsholdet var samlet i sidste uge. Dermed er stoltheden over at blive udtaget vendt til tanker om at arbejde endnu hårdere. Og sådan har hele AGF-forsvarerens korte karriere sådan set været. Op- og nedture følges ad, og det er han født til at håndtere.
Annonce

FODBOLD: Som 18-årig fik Sebastian Hausner debut for AGF. 17 sekunder efter at bolden var givet op, var han hovedansvarlig for, at Vendsyssel havde bragt sig foran 1-0.

Den unge midterforsvarer blev fanget ude af position og så kunne Tiemoko Konate score til 1-0.

Der findes spillere, der aldrig ville komme sig over sådan en oplevelse. De ville grave sig ned, fortabe sig i selvmedlidenhed.

Men sådan er Sebastian Hausner ikke.

Godt halvandet år efter oplevelsen i Hjørring har den nu 20-årige 24 Superligakampe for AGF under bæltet. Han er nu en af dem, cheftræneren kan regne med. Han holdt i slutningen af den forgangne sæson anfører Niklas Backman ude af holdet.

Og det skyldes især en helt særlig gave, som den unge mand fra Horsens har fået med hjemmefra.

- Hans hoved er lige dét, vi har behov for her hos os. Hans krop og færdigheder har ikke altid hængt efter hans mentale tilstand, hvor han er i europæisk topklasse mentalt. Og nu er fodboldfærdighederne på vej til at komme op på det samme niveau, og han leverer på et ekstremt højt niveau.

Cheftræner David Nielsen holder sig ikke tilbage. Med ros. Men også med sandheden om, at det ikke nødvendigvis er alt, Hausner er Europas bedste til.

- Der er mange ting som Sebastian Hausner ikke kan. Men han kan det vigtigste; at spille midterforsvarer.

- For at du skal kunne levere som fodboldspiller, så er der nogle ting, du skal vide. Og du skal tage nogle kloge valg. Men nogle gange er det også vigtigt, at du har en enkel holdning til tingene uden at komplicere det; Hausner komplicerer ikke at han lavede en fejl mod Vendsyssel, han komplicerer ikke, at han lavede en fejl mod AaB. Han tager det for hvad det er og er god til at sortere i sine egne tanker, siger David Nielsen med henvisning til 0-1-nederlaget i Aalborg i juli hvor Hausner forærede hjemmeholdet et mål.


Selvfølgelig er der et pres udefra når du spiller for AGF, men det pres, du lægger på dig selv, er det største pres, du kan komme ud for. Det andet er ligegyldigt.

Sebastian Hausner


Annonce

Sat på tribunen

Sebastian Hausner kom til AGF i efteråret 2014 da AC Horsens' økonomi ikke længere tillod klubben at satse på ungdomsafdelingen.

Han tog turen op ad E45 til Fredensvang. Blev anfører og vandt senere U17-DM. Han har spillet 27 U-landskampe for Danmark, så springet til Superligaspiller er langt fra kommet ud af det blå.

Og da U21-landstræner Albert Capellas for nylig udtog sin trup til kampene mod Ukraine og Nordirland, var AGF-spilleren for første gang med i hatten.

Et selvtillidsboost, selvfølgelig. Men humøret blev banket i vatter igen da det endte med lige præcis nul minutter i den røde trøje - ja, det blev ikke engang til en plads på bænken.

Så var den der igen for Hausner. Op- og nedtur på meget kort tid.

- Jeg havde selvfølgelig håbet at få noget spilletid, men det er jo ligesom i klubfodbold; træneren tager et valg og så respekterer man det. Han må vel synes, jeg ikke har været god nok, siden jeg ikke spillede. Og det eneste, jeg kan gøre ved det, er at gå ud og vise, at jeg er god nok, siger Sebastian Hausner.

Han betragter oplevelsen med landsholdet som en reminder om de ting, han lærte efter fejlene mod Vendsyssel og AaB.

- Det er vigtigt at vide hvad du selv står for. Hvad du kan og hvad du ikke kan. Jeg er ung og har stadig meget at lære, så selvom jeg måske har spillet nogle gode kampe, så kommer spilletiden ikke af sig selv - det ved jeg godt.

- Jeg skal blive ved med at arbejde og vise, at jeg er sulten. Det kan godt blive en sovepude at blive udtaget til U21-landsholdet for eksempel. Og det er også noget af dét, der er med til at gøre mig stærk, når jeg bliver slået tilbage til virkeligheden igen. For eksempel som nu hvor jeg ikke kom til at spille.

Sebastian Hausner

Født: 11. april 2000

Højde og vægt: 187 cm og 79 kg

Position: Midterforsvarer

Kontrakt med AGF: Udløber 31. december 2023

Superligakampe for AGF: 24

Debut: 3. marts 2019, Vendsyssel (U) 2-2

U-landskampe for Danmark: 27 (1)

Annonce

Det er jo bare fodbold

Mens Sebastian Hausner hver dag øver sig i at blive bedre til alt det, både han og omverdenen godt ved, han ikke er i europæisk topklasse i, så er det med hovedet medfødt.

Det vurderer han i hvert fald selv. Et par af hemmelighederne er at turde lave fejl og ikke at have for høje tanker om sig selv.

- Der har aldrig været et pres hjemmefra i forhold til at spille fodbold. Og det har betydet, at jeg heller ikke lægger et pres på mig selv. Jeg har bare nydt at spille hver dag og det bliver jeg ved med at gøre så længe det varer.

- Selvfølgelig er der et pres udefra når du spiller for AGF, men det pres, du lægger på dig selv, er det største pres, du kan komme ud for. Det andet er ligegyldigt.

- Det kan godt være, at medierne skriver om dig - men det er jo kun i en vis periode. For eksempel så skrev de en uge om den fejl, jeg lavede mod AaB. Og så hørte jeg lidt for den i klubben. Men det er lidt en døgnflue. Og så støder jeg selvfølgelig ofte på Vendsyssel-kampen, men det er fordi, det var min debut. Men det kan ikke nytte noget, at jeg graver mig selv ned og dunker mig i hovedet, fordi det bliver jeg ikke stærkere af. Og der sker værre ting i livet end at lave fejl i en fodboldkamp.

- Det er fair nok, hvis folk gerne vil huske mig for min debut oppe i Vendsyssel eller fejlen oppe i Aalborg. Det må de gerne. Men det er ikke noget, jeg tænker nærmere over.

Sebastian Hausner er i spil til at starte inde igen når AGF møder Vejle søndag aften i Superliga-premieren.

AGFs formodede startopstilling mod Vejle. Kampen begynder klokken 19.00 på Ceres Park.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Johnny Mølby ny assistenttræner i AGF

Aarhus

Far til vuggestuebarn slår alarm: Pædagoger skal straks foran de sårbare over 65 år i køen til en corona-vaccination

Coronavirus

Live: Fødevarestyrelsen afviser at give millioner til corona-minkprojekt

Aarhus For abonnenter

Aarhus Lufthavn har også planer om en jernbane

Annonce