Annonce
forside

Hemmeligheden bag røget makrel

Mols Røgeri.

Mols Røgeri frister med både friske og røgede fisk. Røget salt er en anden specialitet, de har stor succes med.

Annonce

Parkeringspladsen bag den røde murstensbygning, tæt ved vandkanten og Kalø Slotsruin, er fyldt godt op med biler. På en tilfældig torsdag formiddag i forårssæsonen er der et konstant flow af kunder til Mols Røgeri. I dag er der friske pighvar i køledisken, udover de populære røgede makreller, laksestykker krydret i forskellige udgaver og hjemmelavede fiskefrikadeller. Blandt meget andet.

»Det er ikke så tit, vi har pighvar til vores kunder. Men det er lykkedes en af fiskerne i Bønnerup, som vi samarbejder med, at fange en stor portion pighvar. Dem ryger vi ikke. De skal være friske, når de bliver tilberedt,« forklarerer Thomas Bork, som står bag røgeriet sammen med sin far, Orla.

For omkring ti år siden overtog Orla Bork Mols Røgeri. Kort efter blev sønnen en del af foretagenet.

»Jeg arbejdede som bager, men det blev lidt for trivielt for mig. Nu er jeg med i det her, og det fungerer fint, når jeg arbejder sammen med min far.«

Arbejdsdelingen er klar og tydelig: Orla Bork står op omkring klokken to om natten og sætter gang i røgeovnen. Ved 6-7-tiden dukker sønnen op.

»Jeg passer butikken og ovnene resten af dagen. Min mor er også med i forretningen, og i højsæsonen, som vi er på vej ind i nu, har vi også et par damer ansat til at ekspedere.«

Specielt træ

Den ældre generation er ikke i røgeriet i dag. Thomas' forældre er på Kreta.

»De skal have ladet op, så de er klar til det store rykind de næste måneder,« griner Thomas Bork, mens han åbner den tunge låge til en af de to røgeovne.

Her hænger de smukkeste, gyldne makreller og ørreder på række. Som inkarneret fiskespiser begynder mine tænder allerede at løbe i vand, selvom der er flere timer til frokost. Behændigt begynder Thomas at lægge de røgede fisk i en stor flamingokasse. Om få minutter er fiskene klar til kunderne inde i forretningen ved siden af røgeriet. En stor stabel træ i det mørke lokale hvor rygeovnene står, gemmer på en hemmelighed.

»Når vi fyrer i ovnene, bruger vi træstykker fra rød el. De fleste af vores konkurrenter bruger bøg, men med træ fra rød el bliver smagen mere rund og behagelig. Ellers kan en røget fisk indimellem blive lidt skarp i smagen,« mener Thomas Bork.

Mols Røgeri har kunder fra hele det østjyske område. Når sommerhusejerne kører til deres sommerhus på Mols fra Aarhus- eller Randers-området, holder de ofte ind ved røgeriet undervejs.

»Vi har utroligt mange kunder, som er på vej i sommerhus. De holder ind, når de skal derned, og ofte holder de ind igen, når de er på vej tilbage, så de har noget fisk med hjem. Mange af de fastboende på Mols handler også her, så det er ofte stamkunder, vi sælger fisk til,« fortæller Thomas Bork.

Læs hele historien i tillægget aoa-shopping i Århus Stiftstidende onsdag.

Mols Røgeri.
Mols Røgeri.
Mols Røgeri.
Mols Røgeri.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce