Annonce
Aarhus

Historisk grøn energiaftale: Aarhus vil vise vejen - og den udspringer fra jordens inderste indre

Pressemøde hos AffaldVarme Aarhus, hvor blandt andre borgmester Jacob Bundsgaard (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) kunne fortælle om de store perspektiver geotermi-aftalen indeholder for ikke bare Aarhus og Danmark - men hele verden. Foto: Mikkel Berg Pedersen / AffaldVarme Aarhus.
Allerede fra 2030 vil århusianerne kunne se frem til, at 20 procent af varmen kommer fra undergrundens ophedede varmtvandsreservoirer og dermed udfase brugen træpiller. Det kom frem på et pressemøde ved AffaldVarme Aarhus i dag, hvor flere af landets spidser løftede sløret for, at det største geotermiske anlæg indenfor EU kommer til at blive bygget i Aarhus.

AARHUS: 5.500 grader. Så varmt er der dybt inde ved jordens kerne.

Og den varmekilde vil Aarhus nu vise resten af verden, hvordan man udnytter i den grønne omstilling ved hjælp af såkaldt geotermi: det varme vand, der findes få kilometer under fødderne på os.

Det kom frem på et pressemøde i dag, hvor AffaldVarme Aarhus og Innargi - flankeret af både ministre samt byens borgmester og miljørådmand - løftede sløret for en aftale om at opføre det største geotermiske anlæg endnu set inden for EU's grænser.

Annonce

- Geotermi er ikke afhængig af, om solen skinner eller vinden blæser. Den er konstant og stabil, og det er en af de helt store udfordringer i den grønne omstilling, lød det på pressemødet fra finansminister Dan Jørgensen (S), inden han henvendte sig til borgmesteren:

- Så Jacob (Bundsgaard red.); du skal nok forberede de århusianske hoteller og restauranter på, at der kommer lidt flere besøgende fremover, for det her vil man kigge på med interesse.

165.000 ton CO2-reduktion

Konkret kommer aftalen til at betyde, at 20 procent af fjernvarmen i Aarhus Kommune - svarende til varmebehovet hos 36.000 husstande - fra 2030 vil stamme fra geotermi.

På længere sigt er det et projekt, der har potentiale til at række langt ud over kommunegrænsen og de omegnskommuner, vi i dag forsyner med fjernvarme.

Steen Stavnsbo (K), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Og omsat til CO2-udledning vil det svare til en reduktion på op mod 165.000 ton om året.

Det er ifølge aftalens parter første gang, at geotermisk fjernvarme bringes i spil i stor skala.

Administrerende direktør i AffaldVarme Aarhus ser store perspektiver for både Aarhus, Danmark og klimaet i det hele taget, hvis Aarhus kan blive foregangsby for brugen af geotermisk energi. Foto: Mikkel Berg Pedersen / AffaldVarme Aarhus.

Direktøren i AffaldVarme Aarhus, Bjarne Munk Jensen kalder nyheden 'historisk'.

- Geotermi er en vedvarende energikilde og dermed et vigtigt skridt i vores bestræbelser på at få meget mere vedvarende energi ind i fjernvarmen. Det er en forudsætning for, at vi i 2030 kan nå i mål med at udfase importerede træpiller.

Den nyligt tiltrådte rådmand for teknik og miljø, Steen Stavnsbo (K), kaldte geotermi for 'en vigtig brik' fremtidens grønnere energisystem, der kan bringe Aarhus tættere på ambitionen om at blive klimaneutral.

- På længere sigt er det et projekt, der har potentiale til at række langt ud over kommunegrænsen og de omegnskommuner, vi i dag forsyner med fjernvarme.

Undergrundsvandet, der pumpes op fra 2-3 kilometer under jordens overflade og ofte er 60-80 grader varmt, vil blive overført til fjernvarmenettet via tæt isolerede rør, der transportere det videre ud i de århusianske hjem. Efter at have afgivet varme hertil ender det tilbage i undergrunden for at blive varmet op på ny. Foto: Innargi A/S.

Der findes i forvejen tre mindre geotermianlæg i Danmark - i København, Sønderborg og Thisted. I udlandet anvendes geotermianlæg blandt andet i byer som Paris, München og Toscana-området i Italien, men anlægget i Aarhus bliver altså nævnt det største indenfor EU's grænser.

Annonce

Forbrugeren er uden risiko

Innargi skal nu bore de første efterforskningsbrønde i Aarhus. De skal vise, om undergrunden kan levere den forventede varme og give den sidste viden til det endelige design af det kommende anlæg.

- Det praktiske arbejde begynder nu. Der kommer til at ligge syv anlæg i hele Aarhus, hvor man starter med et prøveanlæg, som man er ved at finde ud af placeringen på, fortæller Bjarne Munk Jensen.

I samme omgang slår han fast, at der kommer en borgerinddragelsesproces i forbindelse med udvælgelse af de områder, anlæggene skal ligge i.

Der var brug for ny lovgivning, før aftalen kunne blive til, hvilket en bred gruppe i Folketinget blev enige om. Derfor var der også Folketingsrepræsentanter fra henholdsvis Enhedslisten, Konservative, Radikale og Venstre med til pressemødet. Foto: Mikkel Berg Pedersen, Mikkel Berg Pedersen / AffaldVarme Aarhus.

Planerne har været længe undervejs, men blandt andet bekymringer om, hvad projektet ville få af betydning for de århusianske forbrugeres varmeregning har flere gange spændt ben.

Den endelige løsning bliver, at Innargi, der er ejet af A. P. Møller Holding og nu får både ATP og NRGI med ombord som investorer, påtager sig den økonomiske risiko, så forbrugeren ikke ender med regningen, hvis der opstår uforudsete udgifter - eller hvis potentialet ikke er så stort som antaget.

Aftalen realiseres desuden uden økonomisk støtte fra staten.

Anlægget forventes allerede at kunne levere varme fra 2025, selvom det først forventes helt færdigt i 2030.

Den forventede levetid er 30 år.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Navne

Multiartisten har skabt sin egen vej: Fra Nik og Jay-danser til magasindirektør og TV-vært

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce