Heidi Zilmer er af Realdania By & Byg blevet hyret til at genskabe et tapet i designikonet Poul Henningsens hus. Opgaven har været svær, men givende.
Den røde farve bliver fordelt i silketryksrammen, hvorefter Heidi Zilmer hurtigt og præcist trækker malingen fra kant til kant, mens Marie Bruun Hansen giver et par hjælpende hænder med. Efter endt strygning løftes rammens top, og motivet under den tjekkes. Og den er god nok: Endnu et stykke tapet med rød-orange nøgne kvinder er klar til brug.
»Silketryk er verdens ældste trykform, men det virker,« siger Heidi Zilmer med et tilfreds smil.
Nøgne tapet-kvinder
De nøgne kvinder på de kvadratiske tapetstykker fremstilles til et helt specielt formål. De skal nemlig op og hænge i den villa, der tilhørte den legendariske danske designer Poul Henningsen - altså PH, - manden bag blandt andet lamperne.
PHs villa, som han selv tegnede, ligger på Brogårdsvej 72 i Gentofte og indeholder hele 11 niveauspring. Den blev opført i 1937 og fredet i 1995. I 2014 købte Realdania By & Byg huset, og man er nu i gang med at restaurere huset fra kælder til kvist. Og inde i et skab har man fundet nogle få kvadratmeter ret så medtaget tapet påtrykt de nøgne kvinder, der i øvrigt blev kreeret af maleren Albert Naur, som blandt andet også har udsmykket bryllupssalen på Aarhus Rådhus. Det tapet har Heidi Zilmer genskabt, men det har på ingen måde været let.
Udfordrende projekt
»Rent teknisk har det været sindssygt svært og voldsomt spændende og udfordrende. Havde jeg ikke haft et kæmpe netværk og kunnet trække på viden fra eksempelvis gamle malermestre og andre eksperter, så havde jeg ikke kunnet løse denne opgave. Det vidste jeg godt fra begyndelsen,« konstaterer Heidi Zilmer.
Det er i disse dage tre år siden, hun færdiggjorde et stort projekt på herregården Gl. Estrup, og det er netop det arbejde, der har gjort, at Realdania By & Byg har kontaktet hende og bestilt de nøgne kvinder.
»Det er en god fornemmelse at være hende, man kontakter, når man skal have genskabt historisk tapet,« siger Heidi Zilmer, der i arbejdet med PHs tapet også har samarbejdet med Nationalmuseet. Her har man nemlig affotograferet det snart 80 år gamle tapet.
»Nationalmuseet har så sendt mig nogle 250 megabyte store fotografier, som vi har kunnet bearbejde i Photoshop. Dermed har vi kunnet fjerne skygger, slitage og pletter, lige som vi har kunnet fastslå de helt rigtige dimensioner på og afstande mellem kvinderne på tapetet. En del af det, vi har lykkedes med, har ret besat været teknisk umuligt, men vi har løst det alligevel,« forklarer hun.
Historiefortælling
Heidi Zilmer understreger, at tapetprojektet - ud over at være fagligt udfordrende på den gode måde - også giver en stor tilfredsstillelse set med de historiske briller på.
»Med tapetet er vi med til at fortælle en historie om funktionalismen. Husene i den tid var ikke bare hvide, og man turde godt sprælle med farver og motiver. Det er en vigtig historie om dansk design,« siger hun og tilføjer:
»Projektet bliver ekstra sjovt af, at jeg sidste år havde et samarbejde med Louis Poulsen, der fremstiller PHs lamper.«
10-18. september slår Realdania Byg & Bo dørene op til et åbent hus i Poul Henningsens villa, hvor alle er velkomne til at komme forbi. Arrangementet er gratis.