Annonce
Østjylland

Historisk PH-tapet genskabt i Odder

<p>Heidi Zilmer i aktion i Poul ?Henningsens villa i Gentofte - i gang med at sætte tapet op. Hun er hyret af Realdania By &amp; Byg, der er ved at ?restaurere villaen. Foto: Realdania By &amp; Byg.</p>

Heidi Zilmer er af Realdania By & Byg blevet hyret til at genskabe et tapet i designikonet Poul Henningsens hus. Opgaven har været svær, men givende.

Den røde farve bliver fordelt i silketryksrammen, hvorefter Heidi Zilmer hurtigt og præcist trækker malingen fra kant til kant, mens Marie Bruun Hansen giver et par hjælpende hænder med. Efter endt strygning løftes rammens top, og motivet under den tjekkes. Og den er god nok: Endnu et stykke tapet med rød-orange nøgne kvinder er klar til brug.

Det er et 80 års gammelt tapet tegnet af Albert Naur, som Heidi Zilmer har genskabt. Albert Naur har også udsmykket bryllupssalen på Aarhus Rådhus. Foto: Claus Sonne.

»Silketryk er verdens ældste trykform, men det virker,« siger Heidi Zilmer med et tilfreds smil.

Nøgne tapet-kvinder

De nøgne kvinder på de kvadratiske tapetstykker fremstilles til et helt specielt formål. De skal nemlig op og hænge i den villa, der tilhørte den legendariske danske designer Poul Henningsen - altså PH, - manden bag blandt andet lamperne.

PHs villa, som han selv tegnede, ligger på Brogårdsvej 72 i Gentofte og indeholder hele 11 niveauspring. Den blev opført i 1937 og fredet i 1995. I 2014 købte Realdania By & Byg huset, og man er nu i gang med at restaurere huset fra kælder til kvist. Og inde i et skab har man fundet nogle få kvadratmeter ret så medtaget tapet påtrykt de nøgne kvinder, der i øvrigt blev kreeret af maleren Albert Naur, som blandt andet også har udsmykket bryllupssalen på Aarhus Rådhus. Det tapet har Heidi Zilmer genskabt, men det har på ingen måde været let.

Annonce

Udfordrende projekt

»Rent teknisk har det været sindssygt svært og voldsomt spændende og udfordrende. Havde jeg ikke haft et kæmpe netværk og kunnet trække på viden fra eksempelvis gamle malermestre og andre eksperter, så havde jeg ikke kunnet løse denne opgave. Det vidste jeg godt fra begyndelsen,« konstaterer Heidi Zilmer.

Det er i disse dage tre år siden, hun færdiggjorde et stort projekt på herregården Gl. Estrup, og det er netop det arbejde, der har gjort, at Realdania By & Byg har kontaktet hende og bestilt de nøgne kvinder.

»Det er en god fornemmelse at være hende, man kontakter, når man skal have genskabt historisk tapet,« siger Heidi Zilmer, der i arbejdet med PHs tapet også har samarbejdet med Nationalmuseet. Her har man nemlig affotograferet det snart 80 år gamle tapet.

»Nationalmuseet har så sendt mig nogle 250 megabyte store fotografier, som vi har kunnet bearbejde i Photoshop. Dermed har vi kunnet fjerne skygger, slitage og pletter, lige som vi har kunnet fastslå de helt rigtige dimensioner på og afstande mellem kvinderne på tapetet. En del af det, vi har lykkedes med, har ret besat været teknisk umuligt, men vi har løst det alligevel,« forklarer hun.

Annonce

Historiefortælling

Heidi Zilmer understreger, at tapetprojektet - ud over at være fagligt udfordrende på den gode måde - også giver en stor tilfredsstillelse set med de historiske briller på.

»Med tapetet er vi med til at fortælle en historie om funktionalismen. Husene i den tid var ikke bare hvide, og man turde godt sprælle med farver og motiver. Det er en vigtig historie om dansk design,« siger hun og tilføjer:

»Projektet bliver ekstra sjovt af, at jeg sidste år havde et samarbejde med Louis Poulsen, der fremstiller PHs lamper.«

10-18. september slår Realdania Byg & Bo dørene op til et åbent hus i Poul Henningsens villa, hvor alle er velkomne til at komme forbi. Arrangementet er gratis.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Alarm 112

Kæmpe brand hos P. Olesen: Det ser værre ud, end det er, siger direktør

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce