Annonce
Østjylland

Historisk PH-tapet genskabt i Odder

<p>Heidi Zilmer i aktion i Poul ?Henningsens villa i Gentofte - i gang med at sætte tapet op. Hun er hyret af Realdania By &amp; Byg, der er ved at ?restaurere villaen. Foto: Realdania By &amp; Byg.</p>

Heidi Zilmer er af Realdania By & Byg blevet hyret til at genskabe et tapet i designikonet Poul Henningsens hus. Opgaven har været svær, men givende.

Den røde farve bliver fordelt i silketryksrammen, hvorefter Heidi Zilmer hurtigt og præcist trækker malingen fra kant til kant, mens Marie Bruun Hansen giver et par hjælpende hænder med. Efter endt strygning løftes rammens top, og motivet under den tjekkes. Og den er god nok: Endnu et stykke tapet med rød-orange nøgne kvinder er klar til brug.

Det er et 80 års gammelt tapet tegnet af Albert Naur, som Heidi Zilmer har genskabt. Albert Naur har også udsmykket bryllupssalen på Aarhus Rådhus. Foto: Claus Sonne.

»Silketryk er verdens ældste trykform, men det virker,« siger Heidi Zilmer med et tilfreds smil.

Nøgne tapet-kvinder

De nøgne kvinder på de kvadratiske tapetstykker fremstilles til et helt specielt formål. De skal nemlig op og hænge i den villa, der tilhørte den legendariske danske designer Poul Henningsen - altså PH, - manden bag blandt andet lamperne.

PHs villa, som han selv tegnede, ligger på Brogårdsvej 72 i Gentofte og indeholder hele 11 niveauspring. Den blev opført i 1937 og fredet i 1995. I 2014 købte Realdania By & Byg huset, og man er nu i gang med at restaurere huset fra kælder til kvist. Og inde i et skab har man fundet nogle få kvadratmeter ret så medtaget tapet påtrykt de nøgne kvinder, der i øvrigt blev kreeret af maleren Albert Naur, som blandt andet også har udsmykket bryllupssalen på Aarhus Rådhus. Det tapet har Heidi Zilmer genskabt, men det har på ingen måde været let.

Annonce

Udfordrende projekt

»Rent teknisk har det været sindssygt svært og voldsomt spændende og udfordrende. Havde jeg ikke haft et kæmpe netværk og kunnet trække på viden fra eksempelvis gamle malermestre og andre eksperter, så havde jeg ikke kunnet løse denne opgave. Det vidste jeg godt fra begyndelsen,« konstaterer Heidi Zilmer.

Det er i disse dage tre år siden, hun færdiggjorde et stort projekt på herregården Gl. Estrup, og det er netop det arbejde, der har gjort, at Realdania By & Byg har kontaktet hende og bestilt de nøgne kvinder.

»Det er en god fornemmelse at være hende, man kontakter, når man skal have genskabt historisk tapet,« siger Heidi Zilmer, der i arbejdet med PHs tapet også har samarbejdet med Nationalmuseet. Her har man nemlig affotograferet det snart 80 år gamle tapet.

»Nationalmuseet har så sendt mig nogle 250 megabyte store fotografier, som vi har kunnet bearbejde i Photoshop. Dermed har vi kunnet fjerne skygger, slitage og pletter, lige som vi har kunnet fastslå de helt rigtige dimensioner på og afstande mellem kvinderne på tapetet. En del af det, vi har lykkedes med, har ret besat været teknisk umuligt, men vi har løst det alligevel,« forklarer hun.

Annonce

Historiefortælling

Heidi Zilmer understreger, at tapetprojektet - ud over at være fagligt udfordrende på den gode måde - også giver en stor tilfredsstillelse set med de historiske briller på.

»Med tapetet er vi med til at fortælle en historie om funktionalismen. Husene i den tid var ikke bare hvide, og man turde godt sprælle med farver og motiver. Det er en vigtig historie om dansk design,« siger hun og tilføjer:

»Projektet bliver ekstra sjovt af, at jeg sidste år havde et samarbejde med Louis Poulsen, der fremstiller PHs lamper.«

10-18. september slår Realdania Byg & Bo dørene op til et åbent hus i Poul Henningsens villa, hvor alle er velkomne til at komme forbi. Arrangementet er gratis.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Dansk-thailandsk ægtepar åbner takeaway-restaurant: Vi vil lære Odders borgere at spise på thailandsk

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce