Annonce
Debat

Hvem driver byens udvikling?

Susanne Renée Grunkin, formand for Danske Landskabsarkitekter. Foto: Søren Svendsen

Læserbrev: Hvem driver byen, når developere, planlæggere og arkitekter er smuttet? Og hvad er den sunde drivkraft? Et bud på et kort svar på dette, ellers ganske komplekse, spørgsmål er: ‘lokale ildsjæle’ og ‘bynatur‘. Og et godt eksempel herpå findes i Gl. Rye, den lille by, som er opland for større byer som Skanderborg og Aarhus.

I nutidens byudvikling ser vi megen vanetænkning i udformning af bebyggelser, hvor byens samlingspunkter er urbane torve, pladser og hovedgader - alt for gråt og alt for lidt reelt grønt. Så længe byerne udvikles efter mantraet fortætning, så er der ikke nok plads til det grønne.

Derfor er det til inspiration, at man i Gl. Rye oplever, at byens samlingspunkt snarere er køkkenhaven, der tilhører Lyng Dal Restaurant og Hotel!

Annonce

Jovist har Gl. Rye en hovedgade, men en god del af bylivet foregår faktisk i den rige bynatur lige bag ved hovedgaden. Her fik et grønt område, ejet af kommunen, for alvor værdi for omkring to år siden, da restauranten lejede det lille stykke jord mellem restauranten og det fredede område - kaldet Lyngbakkerne.

I dag fungerer arealet nærmest som en lille bypark med boldbane, trampolin, gynger og en stor køkkenhave med drivhus. Her bliver der dyrket grønsager, blomster og urter, der forsyner køkkenet, og som til sidst ender på tallerknerne foran de heldige gæster.

Men køkkenhaven er også et populært læringsmiljø for den lokale kommuneskole, hvor lærerne tager eleverne med til undervisning i naturfag. Og stedet er samtidig en rekreativ have for borgerne i den lille by - ikke mindst efter forårets sundhedskrise, hvor vi var nødt til at møde hinanden i det fri for at undgå smittefare. Endelig er køkkenhaven blevet hjemsted for et væld af fugle, insekter og sommerfugle.


Mantraet om fortætning bør ske med større omtanke og vil blive sundere og mere bæredygtig, når det grå og det grønne er i bedre balance.

Susanne Renée Grunkin


Alt dette handler om ildsjælene omkring restauranten og om engagement og åbenhed, der fremmer det gode byliv med trivsel, fællesskab og et sundt udeliv. Bynaturen, både den kultiverede og den, som er udviklet naturligt, er i dette tilfælde en populær ramme og en sund drivkraft for godt byliv.

Green Cities har netop udgivet GRØN NORM 2.0, der giver politikere, embedsmænd, planlæggere, fagfolk og borgere inspiration til, hvordan man kan opnå mere og bedre bynatur, og hvorfor det er vigtigt.

En af normens ti metoder handler om effekten ved kort afstand til bynatur. En anden af metoderne fremhæver, at der er gode penge i bynatur. Det kan måles på bosætning og turisme, men det kan også måles på borgernes trivsel og på gode fællesskaber i byerne. Med andre ord: byen bliver mere attraktiv.

Inspirationen fra Gl Rye er skalerbar og burde afspejle sig i byudviklingen i større byer. Der findes så mange ildsjæle, øvrige interessenter og ikke mindst borgere, der har brug for bynatur og i det hele taget mere grønt i byerne. Den efterspørgsel burde i højere grad være drivkraft, så vi kan få en mere grøn byudvikling.

Mantraet om fortætning bør ske med større omtanke og vil blive sundere og mere bæredygtig, når det grå og det grønne er i bedre balance.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lørdagens coronatal: Trods mange vaccinerede fortsætter corona med at udfordre i Smilets by

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Musah i exit på 100 meter: Blev hurtigt hylet ud af den

Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Annonce