Annonce
Erhverv

Hvem er Danmarks mest troværdige politiker nogensinde?

Lige nu sidder du formentlig og stirrer vantro på denne klummes overskrift og tænker noget i retning af.... en troværdig politiker...? Ha-ha.... Det er da nemmere at finde en fritgående gris i Saudi Arabien.... Men der er faktisk én dansk politiker, der er troværdig i særklasse, og hvem det er - afsløres sidst i denne klumme.

TROVÆRDIGHED: Hvis din virksomhed lever af at sælge varer eller tjenesteydelser, så sker det udelukkende fordi, kunderne har tillid til jer og til det, I sælger.

Fundamentet i alle gode relationer er tillid. Vi skal kunne stole på hinanden. Er der for eksempel ikke tillid mellem en mand og hans kone, så er det ikke et velfungerende ægteskab. Og er der ikke tillid mellem en kunde og en leverandør, så afslutter den, der har mistet tilliden til den anden, samarbejdet.

Så tillid mellem to parter er uendelig vigtigt. Og tillid opbygges over tid.

Annonce

Klummen

Poul Guldborg er indehaver af virksomheden Guldborg Unlimited ApS. Han hjælper - via rådgivning, kurser og foredrag - alt fra internationale koncerner til helt små virksomheder med at trænge igennem med deres budskaber og at få glade og tilfredse kunder. Har du kommentarer til denne klumme, er du velkommen til at sende dem til kontakt@guldborg.nu

Tillid begynder altid med troværdighed

Og så tænker du måske... Hvordan får jeg så skabt tillid hos nogen, der ikke kender mig?

Det gør du ved at optræde troværdigt.

Vil du for eksempel sælge en let brugt Iphone X i Den Blå Avis, så kan du skabe troværdighed ved at have en NEM-ID valideret profil. Tage imod køberen i dit hjem. Have den originale kvittering på telefonen, lave en ny salgskvittering med dit navn på til køberen - og ved at tage imod betalingen på MobilePay, hvor I begge kan identificeres.

Insisterer du derimod på, at handelen skal foregå klokkken 01.30 en november-nat på herretoilettet på en øde rasteplads, hvor køberen skal betale med små, u-nummererede sedler og uden at få kvittering, så er din troværdighed ikke helt så god.

Sådan styrker du din troværdighed

Troværdighed opbygges ved, at du overholder to meget simple regler.

Regel nummer 1: Sig, det du gør!

Regel nummer 2: Og gør det, du siger.

Og det er værd at bemærke, at regel nummer 2 er den vigtigste. Det duer for eksempel ikke, at du højlydt siger til din samlever, at du går ned efter rundstykker til jer.... Og at du så, på bedste John Mogensen vis, først dukker op en uge senere... uden rundstykker......men med læbestift på skjorteflippen og en stank af ølsjatter og billig parfume.

Mange iværksættere starter med at spænde ben for deres egen troværdighed. De er pinligt berørte over, at virksomheden har til huse hjemme i privaten, og så dropper de at skrive firmaadressen på hjemmesiden.

De er måske også flove over, at der kun er dem selv i virksomheden, og at de kun kan kontaktes via mobil - og så dropper de telefonnummeret og deres personlige profil på hjemmesiden - og nøjes en gmail-adresse som eneste kontakt-mulighed.

Men som kunde vil man hellere handle med virksomheder, som man kan finde fysisk på en privatadresse, og som har billeder af, og numre, på medarbejdere, som man kan google, end med virksomheder, der gemmer sig bag en gmail.

Tillid er som en bankkonto

Arbejder du systematisk med at fremstå troværdigt, så gør du dig også fortjent til andres tillid. Tillid fungerer på samme måde som en bankkonto. Ved at sige og gøre de rigtige ting, så sætter du ind på kontoen, og kontobeholdningen vokser over tid.

Og når du for eksempel ikke kommunikerer ærligt, eller du bryder dine løfter, så trækker du på tillidskontoen. Du kan også risikere at tømme hele tillidskontoen på et øjeblik. Så stopper dit ægteskab - eller din virksomhed lukker.

Vi lover ingenting - og holder det hele

Politikerne har altid haft problemer med troværdigheden. De skal på den ene side "love nok" til at blive valgt - og på den anden side også indfri løfterne for ikke at skuffe vælgerne. Og så skal de tale sandt og opføre sig ordentligt.

Senest er det Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, der er af flere omgange har lovet lettelser i topskatten, som efterfølgende ikke er blevet til noget. Men for eksempel statsministrene gennem de seneste 40-50 år har også lavet store træk på vælgernes tillidskonto.

Jens Otto Krag, blev berømt for citatet, "man har er standpunkt, til man tager et nyt", da han pludselig skiftede mening i en sag.

Poul Schlüter påstod hårdnakket, at EU-unionen var stendød, og at der ikke var fejet noget ind under gulvtæppet i Tamilsagen.

Poul Nyrup Rasmussen garanterede, at der ikke ville blive pillet ved efterlønnen og ændrede den bagefter til en forsikring, man skulle betale til.

Anders Fogh Rasmussen måtte gå af som skatteminister, fordi der var foretaget kreativ bogføring af udgifter i hans ministerium.

Helle Thorning Schmidt talte som socialdemokrat mod privatisering, men hun sendte sin egen datter i en privatskole.

Og Lars Løkke Rasmussen havde store problemer med at finde ud af, om det var staten, Venstre eller ham selv, der skulle dække hans udgifter til fadøl og underbukser.

For at undgå at havne i den klassiske politikerfælde lavede stifteren af partiet CD, Erhard Jakobsen, i starten af firserne, det ultimative valgløfte: "Vi lover ingenting - til gengæld holder vi det hele".

Vilde valgløfter - der blev overholdt

Men Danmarks mest troværdige politiker nogensinde er uden tvivl entertaineren Jacob Haugaard, der blev valgt ind i folketinget i 1994 for SABAE (Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer).

Selvom Haugaard kom ind som løsgænger med de vildeste og mest absurde valgløfter, som bedre vejr, medvind på cykelstierne, kortere kassekøer i Bilka og Nutella i soldaternes feltrationer, så er de praktisk talt alle blevet gennemført over tid.

Fregatten Jylland står i dag kampklar. Pissoiret kom tilbage foran Aarhus Musikhus. DMI kan bevidne, at gennemsnitstemperaturen i Danmark er steget. Ifølge Danmarks statistik får vi i dag større julegaver end tidligere. Kloakristene i vejen vender i dag sådan, at man ikke længere kører i med sit cykelhjul. Der står nu maksimalt to kunder i kø foran dig ved kassen i Bilka. Soldaterne fik en billigere kopi af Nutella i feltrationerne. Der er kommet medvind på cykelstierne i form af elcykler og en forsøgsordning med grøn bølge for cykelister i Aarhus.

Jacob Haugaard mente i øvrigt også, at hvis arbejde var sundt, så skulle man sætte de syge til det. Og det man jo i fuld gang med på Jobcentrene i landets 98 kommuner.

Men træerne vokser ikke ind i himmelen. Ét valgløfte, Jacob Haugaard endnu ikke har formået at indfri, er "gulvtæppe i Skolegade", der er Aarhus' gamle værtshusgade.

Men gaden har gennem de senere år fået et comeback, så mon ikke også dette løfte bliver til virkelighed på et tidspunkt. Måske i forbindelse med en festuge i byen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce