Annonce
Sport

I to år boede han i byen for at spille for AGF: Lørdag vender André Riel tilbage til Aarhus for at spille på Riisvangen

André Riel nåede at score syv mål i Superligaen. Fire for FC Helsingør, tre for Lyngby og ingen for AGF. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
André Riel har lagt låg på sin professionelle karriere og er vendt tilbage til BK Frem.

FODBOLD: André Riels seneste Superliga-mål var en perle. En perle i en pragtfuld fodboldkamp, der var en af de absolut bedste Superliga-opgør i 19/20-sæsonen.

Det var for Lyngby Boldklub. Lyngby vandt 4-3 mod OB. Riel stod på kanten af feltet, hvor en lidt tilfældig bold hoppede lidt skævt hen på hans højre lår, men den kantede angriber tænkte hurtigt, og lagde bolden til rette med låret, før han med venstre vrist flugtede bolden i nettet.

Det var ikke bare en af de absolut pæneste scoringer i seneste sæson. Det var hans sidste på Superliga-niveau.

Annonce

I vinter skiftede han til 2. Divisionsklubben BK Frem. Hans hjerteklub. Der, hvor fodboldlivet startede som femårig, der, hvor både far og farfar har spillet.

Den klub, hvis logo, han har markeret med blæk på sin krop.

- Jeg har i det seneste halvandet års tid ikke haft den lyst til at spille fodbold på det niveau, jeg spillede på i Superligaen. Og jeg har altid talt med Frem om at vende tilbage eller slutte karrieren der, og så synes jeg, tiden var inde til at skrue lidt ned for fodbolden i vinter, selvom jeg godt kunne have fortsat i Lyngby.

- Nogle mister lysten til professionel fodbold som 17-årig, andre når de bliver 25. Jeg mistede den lidt omkring 30-årsalderen. Jeg har ikke mistet lysten til at spille, men jeg har mistet lysten til at være på det seriøse plan, hvor man træner så ofte og bruger så meget tid i weekenden, siger André Riel.

Aldrig spillet på Riisvangen før

Og hvorfor bruger Avisen så spalteplads på en nu 31-årig københavner? På grund af både datid og fremtid.

Lørdag eftermiddag skal BK Frem møde Aarhus Fremad på Riisvangen. En kamp mellem to arbejderklubber, en divisionsklassiker mellem to hold, der både har været i landets fineste selskab og helt nede i kulkælderen.

Men også på grund af datiden. André Riel brugte to år i AGF, hvor han var en kompromisløs angriber, men uden den helt store succes på fodboldbanen. 13 kampe, nul førsteholdsmål.


Det er egentlig ikke svært at sætte sig op til en kamp i 2. Division, for mange af de stadioner, jeg spiller på nu, spillede jeg også på, før jeg slog igennem i min karriere som 25-årig.

André Riel, fodboldspiller i BK Frem og tidligere i AGF


Han kom til AGF efter en succesfuld sæson i FC Helsingør, hvor hans mål i den forlængede spilletid mod Viborg i sin tid var kulminationen på helsingoransk magi. Det blev oprykning til Superligaen på den mest overraskende vis, og Riel havde en stor aktie i det.

Derfor skrev han under med AGF få minutter før transfervinduets afslutning. Et kæmpestort skifte for Riel, der havde taget den svære vej til elitefodbold med masser af 2. Divisionskampe for blandt andet Boldklubben Søllerød-Vedbæk og Fremad Amager.

André Riels blå bog

  • 31 år gammel. 
  • Spiller til daglig for BK Frem i 2. Division
  • Har tidligere spillet to sæsoner i AGF. Han nåede 13 kampe og ingen mål 
  • Har også spillet i blandt andet Vendsyssel FF, FC Helsingør og Lyngby Boldklub.

- Forskellen på Superliga og 2. Division er selvfølgelig rigtig stor. Man bliver plejet i hoved og røv i Superligaen og skal ikke løfte en finger. Det er lidt anderledes i 2. Division, der er meget mere nede på jorden.

- Det er egentlig ikke svært at sætte sig op til en kamp i 2. Division, for mange af de stadioner, jeg spiller på nu, spillede jeg også på, før jeg slog igennem i min karriere som 25-årig. Nu skal jeg spille på Riisvangen, og der har jeg ikke været før, så det er også spændende. Og så er det sjovt at komme rundt i Danmark. Atmosfæren er lidt anderledes end på de største stadioner, men det er hyggeligt. Det er lidt mere intimt, når man er så tæt på tilskuerne og nærmest kan dufte pølserne, de spiser, siger André Riel.

Annonce

Tilbage til murer-faget

Riel er en rigtig Valby-dreng og har også bosat sig i bydelen i det sydvestlige København, hvor han har fem minutter til BK Frems hjemmebane Valby Idrætspark.

Så han føler sig hjemme. Hans familie kan se ham spille for deres foretrukne hold. Og hans barndomskammerater kan se ham spille i den blå-røde trøje, mens de nyder en fadøl.

André Riel om Aarhus

- Jeg var rigtig glad for Aarhus. Jeg boede i byen i knap tre år og har også været der efterfølgende. Hvis ikke jeg skulle bo i København, skulle det være i Aarhus, og jeg husker min tid i byen som værende god. 

- Jeg er københavner, og alt herovre er lidt større. Man kan godt sige, at Aarhus er lidt for småt, men jeg har også boet i Aalborg, og det var alt, alt for småt og for langt væk fra København. Der var mere liv i Aarhus, når man gik i centrum om aftenen, og det tog heller ikke lang tid at komme til København. Aarhus har en fin størrelse, og byen og AGF står mig nært. 

Men uagtet at klubben har en stor historie, er den i dag langt fra at være en af de største. Så lønnen er væsentlig mindre. Derfor er Riel gået tilbage til sin oprindelige beskæftigelse som murer, hvor han for få måneder siden etablerede eget firma.

Meget få fodboldspillere har en erhvervsuddannelse ved siden af fodbold, fordi spillerne fra en meget ung alder bliver sluset ind på elitelinjer i folkeskolen og på gymnasiet. Men Riel har med sin anderledes karrierevej haft muligheden for at uddanne sig til murer.

- Jeg kører begge ting lidt på deltid lige nu, selvom jeg hverken har deltidsløn eller -kontrakt i Frem, så jeg arbejder ikke syv-otte timer om dagen i mit firma. Jeg gør lidt, som det passer mig lige nu, så det hele kan løbe rundt.

- Jeg skulle bygge mit firma op, mens jeg stadig har pengene fra min fodboldkarriere, så jeg ikke pludselig stod på bar bund, og der er heldigvis travlt lige nu, siger André Riel.

Han scorede aldrig i AGF, det samme gør sig gældende i hans seniortid i BK Frem, hvor han, på trods af at have startet alle kampene, ikke har ramt netmaskerne i 2. Division endnu.

Men selvtilliden fejler ikke noget, da denne journalist ønsker ham en god kamp lørdag.

- Jeg skal nok sørge for, at det bliver en god kamp, svarede Riel kækt.

Det har det også potentiale til at blive, men sidst de to hold spillede på Riisvangen var Aarhus Fremad suveræne og vandt 7-0.

Lørdagens kamp starter klokken 14:00.

Lørdagens kampe med århusianske 2. Divisionshold

  • SfB-Oure - Brabrand IF, Høje Bøge Stadion (Svendborg) Kl. 13:00
  • VSK Aarhus - Holstebro Boldklub, Vejlby Stadion kl. 13:30
  • Aarhus Fremad - BK Frem, Riisvangen Stadion kl. 14:00
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce